Inlägg från: Anonym (Fd hos kronkalle) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Fd hos kronkalle)

    Helt omöjligt att få lån!!

    FrozenGarden skrev 2016-05-11 21:52:34 följande:

    Kronofogden gör redan en utmätning på min lön. Jag har försökt göra avbetalningsplaner på alla ställen men de vill ha ett par hundra allihop och det blir tillsammans väldigt mycket och dessutom rörigt att ha det utspritt. För att inte nämna räntan på varje ställe. Jag får tillbaka 13.540kr på skatten som Kronofogden tar. Sen gör de en utmätning. Min farfar undervisar i ekonomi och juridik och sa att de flesta inkasso inte så gärna skickar till Kronofogden för att de inte tjänar på det. De kan hålla på skulden i bra många år. Så min plan är väll att få bort Kronofogden om ett år ungefär. Men då får jag likförbannat inget lån för att det måste passera 3 år.


    Jag ska inte råda dig till någonting, men jag kan dela med mig av mina erfarenheter när jag satt i ungefär samma sits som dig. Det tar några år att starta om, men saneringen av ekonomin gör susen och tar bort en enorm stress när man ser att allting minskar.

    Vad jag gjorde var följande: Nr 1. Såg till att skaffa mig en komplett bild över hur skulderna såg ut hos KF - och betala av dom i storleksordning, dvs minsta först till största sist. KF var faktiskt oerhört bra att ha att göra med, så man ska inte vara rädd att kontakta dom. Även om dom inte kan åstakomma mirakel, dom är ett bra bollplank och har kloka råd att komma med.

    Nr 2. Ringde runt till alla inkassobolag och försökte göra upp avbetalningsplaner som var rimliga utifrån min ekonomiska situation - jag var superärlig när jag ringde dom. I dom fall det inte gick, såg jag ändå till att betala in något varje månad, om än så lite som 50:-. Det räckte för att dom inte skulle skicka det vidare till kronkalle och riskera ny prick. Nu vet jag inte om det bara var "tur" i mitt fall, eller om dom har det som praxis. Men det var absolut värt det för att slippa nya prickar.

    Nr 3. När KF skulden var betald efter drygt 2 år, tog jag kontakt med ett "generöst" kreditbolag, och trots att prickar var kvar, fick jag ett lån så jag kunda baka ihop resterande krediter och därmed lägga upp betydligt vettigare betalningsplan och lägre månadskostnad. Men det är ett riskspel, för även om räntan idag är lägre än krediträntorna, vem vet hur räntan ser ut imorgon. Och dom här kreditbolagen drar sig deffenitivt inte för att skicka skulden till KF, går nästan per automatik.

    Så jag gjorde i vart fall, men sen gäller det också att lära sig av tidigare misstag. Idag har jag inga kreditkort, köper ingenting på kredit - och har inga andra lån än ett bostadslån som ligger behagligt till i förhållande till lägenhetens värde idag. Så det är inte nattsvart att vända sin ekonomi, och i mitt fall var det välldigt skönt att upptäcka att när lönen kom in, gick inte alla pengar till att betala förra månadens kostnader, vilket gjorde att jag i realiteten alltid var minst en månad back när nya månaden började. Sparande var komplett omöjligt, och någon buffert fanns det absolut inte. Då var det bara försöka hitta nytt lån - och det är en hopplös cirkel att hamna i.

    Ytterligare en nyckel, är precis som någon här ovan sa, desto fler kreditförfråningar du har på dig, desto sämre förutsättningar att få lån. Så låt bli att söka lån minst ett par år, så kommer du ha bättre förutsättningar sen, när du blivit av med KF skulden. Lycka till :)
Svar på tråden Helt omöjligt att få lån!!