Inlägg från: Anonym (Bo Boo Booo!) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Bo Boo Booo!)

    Jag spyr gallla över bostadsbristen

    Jag tycker också att bostadsbristen är avskyvärd. Det byggs (och har byggts) alldeles för lite. 

    Men det jag tycker är värst är sveket mot allmännyttan. 

    Genom att sälja ut gamla, billiga, hyresrätter har Stockholm stad genomfört en historiskt sett oöverträffad förmögenhetsöverföring till vissa delar av befolkningen. Några av mina vänner och bekanta har blivit miljonärer (mångmiljonär i något fall) på bostadsklipp som har gjorts möjliga under de senaste tjugo åren när hyresgäster har kunnat köpa sina ombildade hyresrätter billigt.

    Efter alla ombildningar finns inte några billiga hyresrätter kvar. Istället bygger man nya hyresrätter som blir svindyra på grund av ökade byggkostnader. 

    Det säger också sig själv att det blir en hyperinflation när så många har kunnat göra så stora klipp (vanliga knegare har flera miljoner i tillgångar i sina bostäder) samtidigt som många andra desperat behöver ta sig in på bostadsmarknaden. 

    Bortslumpandet av allmännyttan är ett av de värsta sveken i svensk historia. Dessutom ineffektivt och orättvist.

    Jag mår illa. 

  • Anonym (Bo Boo Booo!)
    Världsmedborgare skrev 2016-05-17 11:21:47 följande:
    Hoppsan, så vi svenskar skulle alltså enligt dig inte kunna inreda sina bostäder själva som i andra länder.., märkligt det är ju vad som görs dagligen och är just nu kanske det som är mest i ropet.
    Och ROT är ju vad alla vill ha, och det är ju precis vad ROT handlar om, renovering, om och tillbyggnad, så nu yrar du verkligen i nattmössan.

    Och vad är det för komplicerade byggjobb du pratar om, allt sånt är redan förberett, det är precis det som är det fina i kråksången.

    Javisst kan jag argumentera mot SCB:s statistik, den liksom all statistik ger enbart svar utifrån vad som använts för underlag.

    Här har du en annan statistik: http://hurvibor.se/boendekostnader/boutgift-i-procent/
    Som du ser så skiljer det mycket på vad kostnaderna är för olika grupper.
    Men fortfarande så gäller att boendet blivit dyrare för de som bor i nåt mer nybyggt, och det är där som det stora problemet finns idag.

    Men med min lösning så skulle folk få råd att skaffa sig ett nybyggt boende, eftersom dom i långt större utsträckning än idag då kan styra kostnaderna, vilket givetvis inte går om dom tvingas köpa allt färdigt.

    Och igen! Det vältras inte över några större kostnader, hyran blir lägre, likaså insatsen för en bostadsrätt, vilket gör att ev lån blir lägre.
    Dessutom äger du ditt köks och ditt badrums inredning och som säkert många är villiga att betala en slant för, om du väljer att längre fram väljer att flytta,
    "Din" lösning (eller var det "andra länders"?) verkar vara till för de rikaste. Men dessa är väl oförhindrade att förbättra standarden efter eget tycke även i en bostadsrättslägenhet idag? 

    I och för sig skulle jag kunna tänka mig att en fattig skulle klara sig utan kök och kanske även skulle klara sig med ett hål i golvet istället för toalett. Men vill man att människor ska bo så?

    Det säger vidare sig självt att det blir mycket dyrare om var och en i en fastighet ska bekosta sin egen inredning, eftersom man inte kan uppnå några "stordriftsfördelar" (eller vad det kallas på svenska).  
  • Anonym (Bo Boo Booo!)
    Världsmedborgare skrev 2016-05-17 21:18:16 följande:
    Men kan du eller vill du inte förstå, att det handlar om att kunna välja, och det trodde jag du gillade.
    Men tydligen så gäller det inte boendet, där ska alla acceptera vad byggherren eller beställaren bestämmer vad som ska finnas, och kan därmed själv i viss mån bestämma kostnaden, en kostnad som annars skulle kunna påverkas av kunden/hyresgästen.

    Stordrifsfördelarna finns ju kvar, allt som ingår i skallägenheterna påverkas ju inte ö.h.t. inte.
    Så troligen skulle dom kostnaderna även sjunka, då mycket arbete försvinner, det för inköp av det som tas över av kunden/hyresgästen.

    Dessutom så skulle det sannolikt uppstå större konkurrens mellan tillverkare av de produkter som behövs för inredningen.
    Då kunderna kommer att kunna välja fritt, t.ex inreda själv, leja bort det delvis ellker allt, använda sig av alternativ som erbjuds av byggherren o.s.v..
    Ja det kan bli nästan hur många alternativ som helst, vilket många givetvis skulle uppskatta.

    Och vad jag förstått så är du för en avreglering, men varför då inte när det gäller att själv få "reglera" sitt boende.

    Vad menar du förresten med att det skulle gälla dom rikaste?
    Vad som händer är att de som ska bo, inte behöver betala för en inredning dom kanske inte vill ha, vilket givetvis gynnar de som inte har pengar i överflöd.
    Och lägre hyra och lägre insats, blir även det nåt som gynnar de med minst pengar.

    Det blir ju massor med nya alternativ, som ger långt större möjligheter att själv påverka boendekostnaden.
    Nej du har missuppfattat mig helt. Jag anser inte att det är bra att avreglera bostadsmarknaden när det finns så lite hyresrätter som idag (talar främst om Stockholm i och för sig, men det verkar numera gälla stora delar av landet) vilket i sin tur beror på den fullständigt vansinniga utförsäljningen av allmännyttan. 

    Med ditt/andra länders förslag kan den rike välja dyrare inredning (och får då en fördel). Men du besvarade inte mitt påstående att den fattiga kanske nöjer sig utan t.ex. kök och med ett hål i golvet istället för toalett. Är det en bra ordning tycker du?

    (Du behöver för övrigt reflektera över om det är jag som har svårt att förstå eller du som har svårt att förklara). 
  • Anonym (Bo Boo Booo!)
    Världsmedborgare skrev 2016-05-18 05:41:50 följande:
    Jag ser inget problem med det, det är ju så det ser ut idag, att de med pengar kan köpa sig en lägenhet /bostad, medans den mindre bemedlade blir utan, eller i bästa fall nåt dom tvingas ta för astt få tak över huvudet..
    Ja jag tycker det är en bra ordning att det blir fler alternativ, där fler får möjlighet att inreda efter eget huvud.
    Det är ju inte så att färdiga boenden ska försvinna, utan att alternativen blir fler.

    Sen behöver det inte heller bli så att att enbart den rike kan välja en dyr inredning, för just med det jag vill se, så kan man inreda i egen takt, alltså precis som alla de som renoverar gör.
    Visst, den rike har såklart fördelar, men den "fattige" får möjligheter att välja själv, möjligheter som inte finns idag.., jo förresten, lite och väldigt begränsade.

    Jag tycker mig ana att Jante har ett finger med i frågan, men nån rättvisa mellan fattiga och rika lär aldrig gå att få.
    Fast med skallägenher så blir det åtminstone fler alternativ, och alla "fattiga" eller för den delen, inte rika heller, vill lägga en massa av sina pengar på boendet, det duger bra med ett tak över huvudet.

    Och mer boende måste fram, och det fort...
    Fler alternativ kan leda till högre kostnader och högre kostnader leder (om det inte finns subventionering) till att efterfrågan begränsas till de rikare.

    Tycker du den fattiges valfrihet är viktigare än rätten till en skälig standard?

    Men fler bostäder måste fram, det håller jag med om (även om jag tyvärr inte alls tror på den idé du framför). 
  • Anonym (Bo Boo Booo!)
    Världsmedborgare skrev 2016-05-19 09:18:14 följande:
    Du verkar inte tro på nånting, trots att det är uppenbart att fler alternativ, tillfredställer fler av kundernas behov och önskemål.
    Bara för att jag anser ditt förslag är verklighetsfrämmande och riskerar att leda till försämrad boendemiljö för fattiga (även om det säkert kan gynna en del rika, vilket inte i sig är negativt) innebär inte att jag inte skulle "tro på nånting".
  • Anonym (Bo Boo Booo!)
    Världsmedborgare skrev 2016-06-04 19:25:29 följande:

    Det är precis tvärtom, det gynnar de som har minst med pengar, eftersom dom kan få ett boende till ett mycket lägre pris än som nu är fallet.

    Oavsett om det gäller hyresrätt eller bostadsrätt, då lägre initialkostnader och lägre löpande kostnader alltid ger de med lägre inkomster större möjligheter att införskaffa det dom vill ha.

    Enkelt och glasklart, och det är du troligen helt ensom att ha en avvikande åsikt om.


    Varför tror du att jag är ensam om att värna om fattiga hyresgästers välfärd? Bara för att du är nöjd med att låta folk bo i undermåliga bostäder betyder inte att alla vill det.

    Och angående lägre initialkostnader talar mycket för att det uppnås genom storskalighet, snarare än unika byggnationer. Men att det finns fördelar med stordrift kan jag inte belägga genom det här mediet, så det får du väl tro att jag är helt ensam om att tycka (jag noterar dock att du själv också mest presenterar egna fantasier).
  • Anonym (Bo Boo Booo!)
    Världsmedborgare skrev 2016-06-08 06:59:51 följande:

    Men herregud vad du verkar vilja tolka fel, det finns ju ö.h.t inget i ditt svar som ens anknyter till det jag säger.

    Troligen har du trasslat in dig i dina egna misstag, så du inte ens vill erkänna att en lägre kostnad, alltid ger de mindre ekonomiskt starka, fler möjligheter att skaffa sig ett bra boende.

    Mina "fantasier" kommer från hur man gör på många andra ställen i Världen, och har så gjort under många många år, så mina "fantasier, är högst verkliga.

    Men du verkar vara en ovanligt stelbent byråkrat, som tjurskalligt vägrar inse att, valmöjligheter, lägre priser, större utbud, kund behov, o.s.v är nåt vi måste använda oss av, för att skapa en bra bostadsmarknad.

    Däremot ska vi förhindra stoppklossar som du t.ex utgör att få nåt avgörande inflytande, annars är risken stor att vi blir ett land i stagnation, och inte i utveckling.


    Jag har inga synpunkter på att du upplever dina fantasier som verkliga.

    Den förnuftige inser dock att om man inte vill göra avkall på kvalitet, innebär storskalighet lägre kostnader än individanpassning/ differentiering på de flesta områden. Det finns inget som tyder på att byggbranschen skulle vara annorlunda, tvärtom.

    Att du sedan inte har någon invändning mot att fattiga bör tåla sämre levnadsförhållanden, är något som får stå för dig, även om jag hoppas att dina åsikter är i minoritet.
  • Anonym (Bo Boo Booo!)
    Världsmedborgare skrev 2016-06-18 17:44:49 följande:

    Men ge dig nu, det finns inget avkall på kvalité eller försämrade levnadsförhållanden som du hävdar.., du förstår, även om man inte har en massa pengar så är man ingen puckad idiot, utan kan mycket väl välja rätt, och göra bra inköp.

    Enda skillnaden är att jag vill ge dessa människor möjlighet att skaffa sig ett boende som inte dränerar hela deras nettoinkomst på pengar till enbart boendekostnaden, men den möjligheten vill du inte veta av.., mycket märkligt.

    Men det verkar ligga i att du inte tror dessa människor kan hantera sina egna liv till det bästa, eller så är du den siste kommunisten som kämpar med näbbar och klor, för att införa den totala planhushållningen, för valfrihet verkar inte vara nåt, som du vill att alla ska få ta del av.

     


    Dina argument blir inte starkare av att du upprepar dem.
  • Anonym (Bo Boo Booo!)
    Världsmedborgare skrev 2016-06-19 18:41:19 följande:

    Dom är sanningen, och sanningen kan bara upprepas, i annat fall blir det en lögn.


    ...
Svar på tråden Jag spyr gallla över bostadsbristen