• Veggomamma

    Hur länge vågar vi vänta med att skaffa barn?

    Jag är trygghetsnarkoman och vågade inte förrän jag hade fast tjänst. Nu, med facit i hand, är jag otroligt glad att vi väntade till dess. Jag fick foglossning som inte går över och kan inte utföra alla mina arbetsuppgifter längre. Hade jag inte varit fastanställd hade jag inte fått jobba kvar och det hade varit svårt att få nytt jobb.

    Vi bor i hyresrätt pga den stress det ofta innebär att äga sitt boende. Par i hyresrätt har mindre stress i sin vardag och separerar i lägre utsträckning än par som köpt sin bostad (enl forskning).

    Ser jag till min omgivning är det väldigt tufft att köpa hus/bostadsrätt som ofta kräver viss renovering när man har småbarn. Tre pappor i den sitsen som jag känner var mycket nära totalkollaps (ångest, stora sömnstörningar, tillfällig förlamning). Så, vill man äga sitt boende när man har småbarn gör man nog bäst i att köpa ngt i brukbart skick eller renovera helt klart innan man gör några barn.

  • Veggomamma
    Anonym (B) skrev 2016-05-20 18:35:18 följande:

    åh så olika man kan vara :) jag hade blivit mer stressad av att bo i en hyresrätt. Så glad att vi har köpt en lägenhet :)


    Ja, det är bra att båda möjligheterna finns! Men faktum kvarstår att hyresgäster generellt stressar mindre och skiljer sig mer sällan. Men bara för att det är så generellt gäller det givetvis inte alla, er tex.
  • Veggomamma
    Anonym (B) skrev 2016-05-20 18:51:05 följande:

    Ja det är väldigt intressant! Skulle gärna läsa mer om det, har du lust att länka? :)


    gupea.ub.gu.se/bitstream/2077/28371/1/gupea_2077_28371_1.pdf

    Nathan Lausters har forskat om kärleksförhållanden i hyresrätt kontra villa. Du kan googla hans namn så hittar du lite allt möjligt.

    "Nästan 40 procent av föräldrarna som bodde i hus höll dessutom på med renoveringsprojkekt, vilket framför allt spädde på männens stress.

    ?Med ökad inkomst blir fritiden också mer varuintensiv. Det tar tid att införskaffa, underhålla och utnyttja alla sina saker. Ju fler ägodelar ? båtar, sommarstugor, husvagnar, motorcyklar ?männen hade, desto högre grad av tidspress upplevde de. Kvinnorna stressades inte lika mycket av att äga sådana saker, säger Jörgen Larsson."

    Citatet ur den här artikeln: ohttp://www.svd.se/foralder-och-valavlonadda-ar-du-verkligt-stressad
  • Veggomamma
    Anonym (B) skrev 2016-05-20 19:49:06 följande:

    Tack!! Men det verkar ju handla om hus jämfört med en hyresrätt? Inte att skillnaden är just att man äger bostaden eller ej... Tror t ex att folk som hyr ett hus är ganska stressade också för att det helt enkelt är mer jobb. Nåja, ska inte vara mer OT nu :)


    Ja, det tror jag med! Det där med ägandet är från en rapport jag läste om för säkert 15 år sedan. Hittade tyvärr inget om den nu.

    Till TS: jag håller med Hulda om att det åldersmässigt nog är dags för er att börja försöka med barn snart. Det där hur viktigt det är med fast jobb beror ju på vad man vill jobba med. Är det relativt lätt att få jobb är det inte så viktigt. Jag insåg att jag är mycket färgad av min egen situation. Jobb i mitt yrke utannonseras typ ett, eller kanske två, om året och då ofta visstidstjänster - och det i hela landet... Dumt jobb jag valde, fast kul.
Svar på tråden Hur länge vågar vi vänta med att skaffa barn?