• sextiotalist

    Mitt tålamod börjar ta slut nu. Hur länge ska han plugga egentligen?

    Vad läser han för något? Själv läste jag till civilingenjör och det var periodvis jättetufft och enligt ett par av mina kolleger, som läst till högskoleingenjör och nu läser vidare, så är tempot mycket högre på civilingenjörsutbildningen om man jämför med högskoleingenjör, så det kanske inte går att jämföra era utbildningar rakt av.
    Men om han kör på alla tentor så kan han ju inte få något studielån heller?

    På sätt och vis förstår jag dig, mitt ex var fortfarande kvar i studentvärlden när jag var trött på den. Efter ett antal år, antal föreningar så hade jag blivit mätt.
    Men jag förstår din sambo också. innan man tröttnat så är den världen helt underbar. Det är en bubbla som man trivs rätt bra i.

    Det kan ju vara så att ni har olika ambitioner, han kanske inte har så bråttom att lämna studentlivet än och du ville bli färdig så snabbt som möjligt.
    Jag var nog mer som din sambo, trivdes toppen, men även jag blev redo att lämna den världen till slut.

    Jag är en första som talar om för sonen och hans vänner som ska plugga vidare. Glöm inte att ha det roligt, för studentlivet kommer aldrig tillbaka.

  • sextiotalist
    Anonym (Virre) skrev 2016-05-23 13:42:29 följande:
    Han kör inte på alla tentor men på vissa, så han får lån. Det stämmer också att han pluggar civilingenjörsutbildning.

    Fast jag förstår inte om det nu är så jättetufft borde han ju verkligen plugga MER och inte spela med sina kompisar och massa annat? Tycker han lägger alldeles för mycket tid på sånt som är irrelevant.
    Nu vet jag inte kraven längre, men jag tippar på att det är 75% han ska klara för att få studielån och det i max 12 eller 14 terminer.
    Hur lång tid har han läst? det tar, om man pluggar i normaltakt, 5 år bli klar.
  • sextiotalist
    Anonym (Virre) skrev 2016-05-23 14:32:54 följande:
    Han har läst i 6,5 år nu, men vet att han har pluggat någon kurs extra också. Har inte koll exakt. Han tog inte lånet i början, han hade ett extrajobb vid sidan då.
    Då är han nog snart klar. Så har han exjobbet också kvar eller?
    Det är olika, men vårt var på en termin på den tiden. Och jag ska nog inte skriva hur länge jag pluggade Flört
  • sextiotalist
    FrökenKanSjälv skrev 2016-05-23 17:47:40 följande:

    Civilingenjörsutbildningen är ju inte direkt hjärnforskning och de flesta som börjar kommer ut i tid. Jag fick två barn under tiden med ett års mammaledighet per barn och klarade utbildningen i rätt tid. De sista 1,5 åren hade jag då ändå två små barn att ta hand om samtidigt. Jag hade flera kursare som elitidrottade samtidigt som de pluggade och de hade heller inget problem att klara utbildningen på rätt tid.

    TS, han är kvar i studentlivet och verkar trivas rätt bra där. Du har vuxit om honom och gått vidare med ditt liv. Förmodligen är du på väg ut ur ert förhållande även om det tar ett tag för dig att inse det.


    Då har den blivit lättare för på min tid var det avhopp på nästan 20% för den var så tuff och på den linjen jag gick så klarade inte ens hälften att gå ut på rätt tid (då 4,5 år). Av de som stannade kvar vill säga.
  • sextiotalist
    FrökenKanSjälv skrev 2016-05-23 17:47:40 följande:

    Civilingenjörsutbildningen är ju inte direkt hjärnforskning och de flesta som börjar kommer ut i tid. Jag fick två barn under tiden med ett års mammaledighet per barn och klarade utbildningen i rätt tid. De sista 1,5 åren hade jag då ändå två små barn att ta hand om samtidigt. Jag hade flera kursare som elitidrottade samtidigt som de pluggade och de hade heller inget problem att klara utbildningen på rätt tid.

    TS, han är kvar i studentlivet och verkar trivas rätt bra där. Du har vuxit om honom och gått vidare med ditt liv. Förmodligen är du på väg ut ur ert förhållande även om det tar ett tag för dig att inse det.


    Jag hade studentkompisar som festade rätt hårt och ändå gick ut på rätt tid. Det fanns självklart väldigt begåvade studenter också. Men så var vi ett gäng normalbegåvade som verkligen behövde plugga.

    På min tid så ansågs civilingenjörsutbildningen vara en linje även om intagningspoängen var.höga) den svåraste att ta sig igenom.

    Fast det var på den tiden då vi toppade alla undersökningar i världen.
  • sextiotalist
    snedtak skrev 2016-05-23 19:53:47 följande:

    Vill bara flika in att doktorandlivet inte bara är bröd och vatten Som doktorand inom teknik har du i många fall en fast ingångslön på typ 25 000 och löneökning när man licar. I kombo med de (ofta) fria arbetstiderna är det mycket barnvänligt. Funkar jättebra att köpa lägenhet också, man har ju i princip garanterad inkomst i fem år.

    I vilket fall är det viktiga i TS fall att de inte verkar ha gemensamma planer och prioriteringar. Det enda som kan lösa det är att de kommunicerar ordentligt.


    Har den inte höjts på 10 år. Det var den lönen som en av mina bästa vänner hade då
  • sextiotalist
    Notetur Nomen skrev 2016-05-24 01:53:39 följande:

    Va? Det är väl otroligt vanligt att man inte blir klar i tid? Åtminstone gällande datateknik och teknisk fysik etc.

    Att man har tillräckliga betyg att komma in säger ganska lite mtp vilken stor skillnad det är på en gymnasieutbildning och en masterutbildning till ingenjör.


    Det var därför snitttiden att bli färdig från teknisk fysik var 6 år. F är för övrigt den mest krävande inriktningen. Siffrorna som arthurdent angav känner jag igen. Däremot var genomströmningen snabbare på väg och vatten samt kemi.

    De allra flesta som kom in hade maxbetyg i matte och fysik. De som inte hade femma i matte klarade sällan första året
  • sextiotalist
    1234321 skrev 2016-05-24 11:52:02 följande:

    Jag läser själv till civilingenjör på KTH nu och det är INTE många som går ut i tid, tempot är högt ofta med 3 parallella kurser och kurserna är svåra.

    Det går inte att jämföra med andra icke tekniska utbildningar, tex vet jag flera som säger att 3 år på Handels är en barnlek jämfört med KTHs traditionella civ ing program.

    Olika lärosäten spelar också roll, tex KTH och Chalmers har en helt annan svårighetsgrad än Mälardalens mfl. Detta vet också de stora arbetsgivarna. 

    Eftersom din sambo får CSN så klarar han minst 75% och att han hellre vill plugga än att ta ett jobb vid sidan visar på att han vill bli klar så fort som möjligt, inte att han är lat. Jag hade blivit provocerad om min sambo, som inte har en aning om hur det är på KTH, hade avfärdat mig som lat när jag kuggat en tenta. Min sambo stöttar istället och peppar om jag nångång misslyckas. 

    Det är en fantastisk utbildning och din sambo kommer att ha alla möjligheter i världen när han är klar. Ingångslönen ligger nu på runt 30k och utvecklingsmöjligheterna gör att han kommer kunna styra mycket själv i sitt arbete när han är klar.


     Men du vet väl att man kan föda två barn under utbildningen och ändå gå ut i tid. De andra som inte gör det är lata.

    Då är det som när jag läste, tempot högre än på andra utbildningar. Vad jag förstått så är det likadant som när jag pluggade. Jag läste en juridikkurs för teknologer. Examinatorn hade motsvarande kurs för de som läste juridik. Han trodde inte det var sant att vi för den kursen fick 4,4 poäng (det var på den tiden en termin var på 20 poäng) och exakt samma (enligt honom) gav 10 poäng på juridikprogrammet. Vi läste alltså en 10-poängskurs plus två till (5,6 poäng på den tiden) på 8 veckor.
    Så på min tid så läste vi 20 poäng per termin (16 veckor) och då fick vi ändå lägre poäng om exakt samma kurs hade gått på universitet.

  • sextiotalist
    Anonym (Virre) skrev 2016-05-24 12:43:50 följande:
    Varför skulle det ta 6 år om utbildningen är p är 5årig? Låter inte klokt. Han pluggar teknisk fysik ja.
    För att tempot är så högt så att man inte hinner med att läsa tillräckligt för tentorna. När jag pluggade så var det normalt att 25-30% kuggade på en tenta. Var det så lite som 10% så ansågs tentan vara för lätt.
    Jag har varit uppe (och även tagit) tentor där 60% har kuggat.

    Jag har skrivit det förut, men när vi hade det som tuffast, då befann jag mig på skolan från 8 på morgonen till 1 (det var svårt att få tider på datorerna) på natten 2-.3 dagar i veckan under en läsperiod. Vi hade 12 timmars labbar (fyra labbkurser) varje vecka, 20 timmars föreläsningar, 12 timmar övningar (med handledning då). En kurs med flera inlämningsuppgifter, som krävdes flera timmars arbete, dessutom skulle laborationerna förberedas.
    Sedan skulle man hinna plugga också.

    Min bror och min sambos äldsta har gått F, så jag vet vad utbildningen innehåller. Själv gick jag E, något enklare, men tuff ändå.

    Att den blivit fem år är en viss anpassning till verkligheten, på min tid var den 4,5 år och tog också 6 år att ta sig igenom.
    Nu började många arbeta tidigare och hade resttentor kvar.

    Men jag vet de som fixat det på 4,5 år också, men inte många. 

  • sextiotalist
    Anonym (lagom) skrev 2016-05-24 12:51:15 följande:
    Det är ju en tuff utbildning, men hur mycket har han kvar? Har han börjat med exjobb? Utbildningen är ju  4 år plus exjobb. Man brukar kunna  börja på det även om man har någon tenta kvar. 
    Nej, den är numera på 5 år, varav exjobbet är väl på en termin (på vissa högskolor endast en halv).
    Numera är det först tre år till en sk kandidatexamen (med någon form av kandidatuppsats  har jag för mig). Sedan läser man två år till och får en master. Där ingår det som för oss var examensarbetet.
    Det man kan säga (om man jämför kursinnehållen) är att de första 2,5 åren som jag gick, numera är på tre år.

Svar på tråden Mitt tålamod börjar ta slut nu. Hur länge ska han plugga egentligen?