Inlägg från: sextiotalist |Visa alla inlägg
  • sextiotalist

    förlora huset?

    Synd att dina föräldrar inte skrev papper. Men det kan vara värt att kolla om det fanns något testamente efter din morfar. Om det fanns ett och det stod att din mamma ärvde allt som enskild egendom och avkastningen därav, så sitter hon säkert.
    Visste din pappa om din halvsyster?

    Annars är det som de andra skriver. Din halvsyster har rätt att få ut sin arvslott efter er pappa.
    Hur mycket det blir är ju beroende på hur mycket det blir efter tillgångarna och skulderna har reglerats.
    Dina föräldrars tillgångar kommer slås ihop (om det finns enskild egendom så undantas detta), skulderna dras från detta. Hälften av det som är kvar är din mammas giftorätt, resten är det som du och din syster ska dela på. Den delen som är din behöver inte din mamma ge dig, det har hon rätt att disponera över.
    Det man ser till är alltså värdet, har din mamma möjlighet att ta lån för att lösa ut din syster, så löser det sig.

  • sextiotalist
    Poohbaby skrev 2016-05-26 14:16:28 följande:

    Ja dem var gifta när han dog. 40 års äktenskap

    Men har min pappas andra dotter rätt till hälften av huset sol min mamma ensam äger?


    Nej, hon har inte rätt till hälften utan max 25%. Hälften av huset är din mammas, en andra halvan är din och din systers, men din mamma får behålla din del, du kan inte kräva ut den av henne, men din syster kan kräva ut sin del.

    Varför skriver inte folk papper när det gäller sådant? Speciellt om man vet att det är särkullebarn med, jag blir lika förundrad varje gång.
  • sextiotalist
    Poohbaby skrev 2016-05-26 14:28:35 följande:

    Man skriver inga papper för man tror inte och vet inte. Jag visste iallafall inte att det var så här.

    Så även om min mamma står ensam på huset och pappa aldrig haft nått med det att göra förutom bo där så har hans andra dotter rätt till en del av huset?

    Boupptäcnäkning var ute lönt då min pappa inte ägde/äger något. Hans försäkringar täcker begravningen typ. Hans lån är 75000

    Begravning byrå sa vi skulle göra dödsbo anmälan


    Jag har förstått det. Folk har stor okunskap var det gäller äktenskap, sambo, särkullebarn och arv.
    Ja, ni måste göra bouppteckning, för om det inte finns något som säger annat, så har  dödsboet del i giftorätten. Jag skulle inte lita på begravningsbyrån. Ta kontakt med en jurist och gör en bouppteckning. Även om det visar sig att det inte finns några tillgångar, så är det bättre att ha det svart på vitt
  • sextiotalist
    Teresiat skrev 2016-05-26 14:41:35 följande:

    Man äger inget "ensamt" när man är gifta... Såvida det inte finns ett äktenskapsförord eller testamente som säger att fastigheten är din mors enskilda egendom.. Ett testamente från din fars sida hade inte ändrat något då dottern har rätt till sin arvslott oavsett.


    Ytterligare en som vet hur det ligger till. Jo, var och en äger sina saker under äktenskapet, det är först när äktenskapet upplöses (dödsfall eller skilsmässa) som man fördelar värdet av tillgångarna. Giftorätten innebär inte att man äger saker gemensamt.
  • sextiotalist
    Teresiat skrev 2016-05-26 20:06:00 följande:

    Haha herregud.. TAKE A CHILL PILL ;) jag skrev vad jag trodde utifrån mina erfarenheter av att själv vara särkullbarn ett dödsbo, men sjävklart kan jag ha fel. Dödsboets STATLIGA BODELNINGSMAN agerade och beslutade på ett visst sätt, men alla fall är unika så det kan ju berott på faktorer som inte finns i TS case... Hur som haver... Men då lärde jag mig något nytt ikväll, tackar tackar.

    Underhållande människor på FL som vanligt :) Trevlig kväll!


    Det du troligen mötte var en bodelning då fördelas öveskottet och det är det man benämner som giftorätt. Men det är endast intressant då äktenskapet upplöses
  • sextiotalist
    Poohbaby skrev 2016-06-01 13:00:55 följande:

    Bouppteckning är startad men nu undrar jag

    Särkullbarnet har vi inte hittat. Varken vi genom internet. Ringt o lagt besked på alla nummer vi hittade men inget hört. Även begravningsbyrå har försökt men inte lyckats.

    Vad gör vi nu?


    Ta kontakt med skattemyndigheterna. När ni har adressen skickar ni ett rekommendera brev (då har ni kvitto på att ni har tagit kontakt), kolla med jurist/begravningsbyrå på ett sita datum som är lämpligt, som ditt syskon kan höra av sig på.
Svar på tråden förlora huset?