• Anonym (hjälp!)

    Hur ordna med maten på semestern?

    Jag behöver hjälp med ett problem som stressar mig just nu.

    Bakgrund: Jag är i början av en rätt stor viktminskning. Att gå ner i vikt är inget som går lätt för mig utan jag har verkligen fått slita för varje hekto jag gått ner. Jag motionerar nästan varje dag och mäter och väger allt jag äter. Det här är inget jag pratar om utan jag försöker att hålla det för mig själv. Det är hur som helst otroligt nödvändigt att jag går ner i vikt.
    För att det här ska fungera för mig äter jag riktig/varm mat till lunch och middag och jag har oftast en matlåda till mellanmål också.

    Nu till semestern. Vi ska tillbringa delar av den (runt tio dagar) med släktingar som har helt andra matvanor än vad vi har. Där äter de smörgåsar till frukost, mellanmål och "middag". Tidigare år har vi vissa kvällar handlat och lagat middag till hela sällskapet. Alla äter med förtjusning, men orkar själva inte laga något. Så om vi inte lagar middag så blir det ingen middag utan smörgås.I bästa fall med räksallad till.

    I sommar är det superviktigt för mig att jag fortsätter att hålla min kost, för jag har inte "råd" att i stort sett få hela vårens viktnedgång utraderad eller halverad. Jag inser att om vi ska äta middag på kvällen så kommer vi så fall vi att få handla mat till hela sällskapet och laga middag till alla, varje kväll. Inte direkt semester för min del och jag vet inte om jag har lust att betala 10 middagar till 10 personer, bara för att jag ska få mat. Vi har försökt organisera att varje  par lagar mat en kväll var, men det orkar ingen. Eller jo, svärmor brukar bjuda på hot dogs och pulvermos med inlagd gurka när hon ska festa till det lite.

    Jag har funderat på att göra matlådor, enbart till mig, och ställa i kylen. Men - det känns väldigt oartigt om jag sitter och äter mat när alla andra äter mackor. Och om jag gör det så kommer hela sällskapet få reda på att jag bantar och då kommer det att bli en jättegrej (bantning är ett av den släktens favoritämne) och jag kommer att få svara på en massa frågor som jag inte alls är bekväm med.

    Tyvärr är den delen av släkten inte särskilt lätt att umgås med. Om jag hade sagt till mina föräldrar att jag ska göra egna matlådor hade de bara sagt "gör det, det låter bra!" och släppt det, men den här delen av släkten kommer förmodligen sitta och dreggla över min mat och kommentera hur gott det ser ut, fråga hur det smakar, sitta och stirra på mig när jag äter.


    Vi har varit med om det förut. Förra sommaren var vi och packade ner en släktings lägenhet och missade lunchen hemma mitt på dagen, vi valde att köra tills vi var klara istället. När klockan var halv fyra var vi vrålhungriga och åkte förbi en pizzeria på väg hem och tog med oss pizzor. Vi förklarade att vi inte hunnit äta lunch utan åt den nu men det blev jättekonstig stämning när vi åt mat, men inte de. Svärmor satt och stirrade på min pizza och kommenterade "den ser verkligen god ut" och så fort jag var klar så kastade hon sig över resterna, trots att de både ätit lunch och just fikat på bullar när vi kom dit.


    Privata matlådor, endast till mig, lär inte passera obemärkta.

    Hur löser jag det här, gärna kreativa förslag? Finns det någon allergi eller åkomma jag kan skylla på?


     

  • Svar på tråden Hur ordna med maten på semestern?
  • Anonym (Urk)
    Margaux skrev 2016-06-28 22:52:40 följande:

    Mysig semester... Eller inte!

    Men konstruktiva förslag är väl att göra matiga sallader istället för mackor... Typ med ugnsgrillade grönsaker/kyckling, frön och nötter. Gillar de majonässallad så antar jag att grönsallad med nyttiga tillbehör inte står högst upp på önskelistan. Jag hade ALDRIG gått med på att inte få äta mat till middag. Smörgås-pörgås liksom. Det är frukost och nödproviant. 

    Soppor lagar du ju jättelätt! Typ buljong, krossade tomater, tomater, lök och vitlök, örter. Ta med en stavmixer, toppa med ett ägg och middagen är klar. Det kan du ev bjuda alla på för det kostar nästan inget...

    Keso, skivad avokado, tomat med balsamvinäger och olja. Ska du till nöds ha smörgås så lägg det på ett rågbröd.... 

    Om ni använder pengarna från mackor och köper mat så borde det inte bli så mycket mer...... Typ kyckling på grillen med grönsaker......


    Det låter väldigt ickegott.
  • Anonym (B)
    Lowika skrev 2016-06-28 10:02:10 följande:

    Är ditt viktnedgångsprojekt på något sätt en hemlighet? Ser inte problemet.... "just nu fokuserar jag på mig. Jag äter det här och sköter mig själv. Ni får sköta er mat. " vilket kan bli en lättnad för dem att slippa anpassa sig efter din diet om de nu skulle anstränga sig att göra mat. Och du sköter i vad de äter.

    Lchf antar jag.... det är en krånglig diet...


    Tycker inte det är så krångligt att äta mer grönsaker istället för pastan/riset/potatisen. :) de som tycker lchf verkar krångligt är ofta de som knappt äter grönsaker hehe.
  • Anonym (B)
    Anonym (Urk) skrev 2016-06-28 23:39:42 följande:

    Det låter väldigt ickegott.


    Vilket lät inte gott? Tycker allt Margaux skrev lätt smaskens. Gott med vegetariska soppor såhär på sommaren, känns så fräscht.
  • nevermind
    Anonym (B) skrev 2016-06-29 03:06:26 följande:
    Tycker inte det är så krångligt att äta mer grönsaker istället för pastan/riset/potatisen. :) de som tycker lchf verkar krångligt är ofta de som knappt äter grönsaker hehe.
    Håller med. Här hemma vräker vi i oss broccoli och blomkål istället, vi gillar inte sallad nämligen. Okrångligare kan det inte bli!
  • Anonym (B)
    nevermind skrev 2016-06-29 04:58:40 följande:

    Håller med. Här hemma vräker vi i oss broccoli och blomkål istället, vi gillar inte sallad nämligen. Okrångligare kan det inte bli!


    Mm så himla gott :) gjorde en broccolisallad igår med broccoli, lite röd lök, sockerärtor och fetaost. Håller länge i kylen. Toppen :)
  • Drömtjejen

    Det är orimligt att under en hel semester planera alla måltider tillsammans. Du måste tala med de andra om detta. Du och din man tar ansvar för er familj och handlar åt er. Vi har gjort så för det funkade inte annars. Alla har olika vanor, vissa vill sova länge och några vaknar i ottan. Det blir ett sånt himla fokus på mat och måltider. Bor ni i deras hus? Eller har ni en egne stuga? Eftersom ni umgås så många tycker jag att ni kanske skulle investera i en husvagn. Vi gjorde detta och har aldrig ångrat oss. Vi åker till vänner och familj och äter frukostar själva, lunchen intas ibland tillsammans, men du har en egen kyl och bestämmer själv. Som familj vill man åka på utflykter och kanske inte umgås med släkten jämt. Du måste ta snacket. Det är viktigt att få stöd i sin viktminskning. Du är jätteduktig. Din man måste stötta dig i detta. Han borde ta det med sin mamma. Du ska inte förklara dig, säg bara som du vill ha det. Annars får du det skitjobbigt. Lycka till! Stå på dig.

  • hammarhajen

    Mackor är det väl i och för sig inget fel på, om man väljer vettigt bröd och vettiga pålägg. Skippa majonnäsen och ölen och ät grövre bröd med skinka, kalkon, lite ost och grönsaker. Eller köp makrill i tomatsås som finns på burk, gott och nyttigt. 

    Koka havregrynsgröt till och hacka ett äpple att ha ovanpå.

    Köp stora lass av frukt och grönsaker som håller, som äpplen och morötter, och ha som snacks om du inte blir helt mätt.

    Ta långpromenader efter middagen och gå förbi närmsta jordgubbsförsäljare

  • Drömtjejen

    Förresten. Vilka egoister dé är i din släkt. Usch. En semester ska vara avslappnad och enkel. Hos sådana had jag stått ut högst ett dygn. Du är inte deras hushållerska eller den som ska göda alla. Blir ledsen för din skull, för jag var där själv för många å sedan fast utan egoistiska släktmedlemmar. Men det var så jobbigt att ha fokus på mat hela tiden. Tror din svärmor tycker det också egentligen.

  • Mandel

    Säg bara att jag äter inte bröd längre så därför äter jag mat istället för smörgås. 
    Hur svårt kan det vara?
    Om de är avundsjuka på din mat så får de väl laga egen. Inte ditt problem att lösa!

    Jag skulle få krupp på att bara äta smörgås 3 - 4 mål om dagen.


    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
  • Ettanvändarnamningenannanhar

    TS du är jätteduktig som tar tag i din vikt, låt inte semestern och barnsliga vuxna sabba detta åt dig! Jag hade aldrig känt mig nöjd på mackor eller "brödmat" i tio dagar. Ta du med dina matlådor eller laga enkel nyttig mat åt dig. Dreglar de över det du äter så erbjud att visa hur man tillagar det. Kanske väcks det ett matintresse på den sidan av släkten också ;) Lycka till och hoppas du får en skön sommar! :)

Svar på tråden Hur ordna med maten på semestern?