• Söder73

    Utvecklingsstörd syster - HJÄLP!

    Anonym (Arya) skrev 2016-07-12 00:13:39 följande:

    Sluta rädda henne ur alla situationer. Som det är nu lär hon sig ingenting då någon hela tiden hjälper henne och löser hennes problem. Jag förstår att det är skitsvårt att inte hjälpa, man får ångest, mår dåligt och vill inget hellre än att kasta sig ut och leta, men i längden förstör man för både sig själv och systern.


    Fast hon förstår ju inte konsekvenserna av sitt eget handlande? Då kan de väl inte strunta i henne?
    Din syster borde ha rätt till LSS, då kan hon få boendestöd/ kontaktperson. Ring till kommunen och be om hjälp, så här kan ni inte ha det :(
  • Söder73
    Anonym (Vårdare lss) skrev 2016-07-12 09:48:31 följande:

    [quote=76790805][quote-nick]Putonasmile1 skrev 2016-07-12 00:48:44 följande:[/quote-nick

    Vi har ordnat så att hon kommer få ett boende. Hon har rätt till LSS, dock kan det ta väldigt lång tid innan hon får ett boende. Samtidigt tror vi inte att ett boende inte lösa problemet. Då man inte får hålla kvar en person mot dennes vilja, så kommer hon sticka ifrån boendet också. Och så är det samma visa om igen. 

    Känns omöjligt det här :( ..


    Ja precis så är det ju, att man på ett boende inte har rätt att låsa dörren för någon. Och inte heller personal som kan ge sig iväg och leta rätt på personer som avviker på kvällar och nätter.

    De enda fall jag känner till då man får låsa någons dörr så är det antingen vid specifika tillfällen när personen blir aggressiv för att skydda andra boenden. Eller på boenden med väldigt gravt utvecklingsstörda, där de som bor där knappt har något minne, och att de saknar tal. Dvs som inte alls kan klara sig utanför boendet väggar utan personal.

    Det enda verktyg man har när mer välfungerande utvecklingsstörda/funktionshindrade mm avviker är att göra överenskommelser med den funktionshindrade. Exempelvis använda belöningssystem. Att de kan åka på en heldagsutflykt eller annat om personen sköter sig. Man kan arbeta med sociala berättelser och diskutera konsekvenser. Men det beror ju lite på hur grav funktionsnedsättningen för vad som kan fungera.[/quote]Det där med belöningssystem lät ju bra! Hoppas hon snart får komma till ett boende, TS!
Svar på tråden Utvecklingsstörd syster - HJÄLP!