• pyssel

    Utvecklingsstörd syster - HJÄLP!

    Asirna skrev 2016-07-12 02:32:00 följande:

    Varje gång ni räddar henne blir hon daddad med.

    Hon är ändå en vuxen människa och måste klara sig själv, dessutom kunna ta sig ur sina egna situationer.

    Men sätt något sändare i hennes mobil så ni iaf kan se vart hon är. Då behöver inte inte åka runt och leta som ni gör.

    Hennes sambo måste ju bli riktigt trött på det.


    När man är utvecklingsstörd är man inte på en vuxen utvecklingsnivå. Det är inte att dadda att avbryta pågående konsekvenser när inget annat stöd finns. Personer med lindrig utvecklingsstörning är en svår grupp att hjälpa och (särskilt tjejer) är ofta utsatta för situationer där de både blir sexuellt och ekonomiskt utnyttjade eller värre.

    Ts, din syster skulle behöva ett kvalificerat stöd - både boendet och kontaktperson. Om ni får henne att gå med på det och lyckas få det beviljat.
    Alla hästar hemma
  • pyssel
    Asirna skrev 2016-07-12 22:59:19 följande:

    Ts skrev hon är lätt utvecklingsstöd, vi vet heller inte exakt på vilken nivå det är än att hon irrar bort sig.

    Är inte expert på detta, men det är ändå mycket annat som vi inte det.


    Att träffa en man i Malmö och landa på en flyktingförläggning i Ystad låter tyvärr väldigt "typiskt" i mina öron. Att vara just lätt eller lindrigt utvecklingsstörd är människor som rör sig i samhället precis lika fritt som du och jag men oerhört sårbara pga av sin lägre förståelse/utvecklingsnivå - det ligger i att vara utvecklingsstörd. Människor med gravare utvecklingsstörning hamnar inte lika ofta i sådana farliga situationer. Pga deras vård/stödbehov som syns och bemöts - de råkar inte i klorna på "vanligt folk" på samma sätt, blir fyllda eller drogade, "lånar" ut pengar, spelar bort dem eller liknande, söker kärlek på mellanstadienivå samtidigt som relationen är sexuellt vuxen osv osv
    Alla hästar hemma
  • pyssel
    Putonasmile1 skrev 2016-07-13 02:25:25 följande:

    Du är väldigt kunnig må jag säga! 

    Vi jobbar för fullt med att få ett boende till henne och ska ansöka om kontaktperson. Att få henne att gå med på saker är oftast inget problem. Problemet ligger i att vi inte får henne till att fortsätta med det och sköta det. Till exempel ordnade vi daglig verksamhet åt henne på en ridklubb (hon älskar hästar och har tidigare ridit). Dock kunde vi senare efter ett tag se på hennes lön att hon inte gått dit (eftersom hon knappt fick någon lön alls längre). Det slutade med att hon inte fick behålla sin daglig verksamhet där (förståeligt). Samma sak hände med hennes tidigare kontaktperson (personen hon träffa för att göra roliga saker ihopa med).

    Tusen tack för ditt svar!


    Förstår att ni har det tufft! Och inte minst din syster. Om hon är en person som lätt följer och nästan idoliserar fel personer, och impulsiv och luststyrd dessutom, går det att jobba på att underblåsa och stärka rätt personer. Familjen är alltid familjen men vi blir inte de "auktoriteter" andra kan bli i vissa frågor som handlar om att styra. Om din syster är en tjej som frekvent och på en "simpel nivå" använder att hon är vuxen och därför får och ska en massa så går det ibland att personer som har en lite "idoliserad" ställning planterar lite livsregler som har med "vuxen" att göra (om vuxen är ett viktigt ord, bara som exempel). Till exempel som skrevs innan, genom sociala berättelser om vad "vuxna kvinnor gör" eller "alla vuxna...". Det kan kännas hopplöst för det är sådant familjen sagt 100-tals gånger men ibland funkar det genom att använda personens lite platta och enkla syn på människor på någon personal eller annan kontakt som personen ser lite upp till. Då tror jag t.ex en sådan grej som ridskolan hade funkat bättre om det hade byggt på lite mer (än intresse och icke bärande uppgifter?) och haft en annan tätare uppföljning.
    Alla hästar hemma
Svar på tråden Utvecklingsstörd syster - HJÄLP!