Inlägg från: Anonym (kalle) |Visa alla inlägg
  • Anonym (kalle)

    Vad är det för pensionärer som inte har råd att köpa mat?

    Anonym (Suck) skrev 2016-07-22 11:01:01 följande:
    Jösses vilken värld lever du i ts? Tror du alla gamla får ut 14000:- i månaden eller? Min svärmor får 6500:- i pension. Hur fan ska det räcka tänker du? Och nej hon har inte en hyra på endast 1500:- så hon har kvar 5000:- som du verkar tro. Idiot.
    Men då borde hon få bostadstilläg
  • Anonym (kalle)

    Om man orkar laga maten själv borde man klara sig på 100 kr om dagen, Men många måste få maten levererad eller äta på serviceboende och då kan det frstås bli dyrare

  • Anonym (kalle)
    Myter om äldreförsörjningsstödet

    Äldreförsörjningsstödet är ett stöd till äldre som saknar tillräckligt med egna inkomster för att kunna ha en skälig levnadsnivå. Det sprids en del myter om stödet. Här är några av dem.


    Äldreförsörjningsstödet går bara till invandrare

    Det stämmer inte. Alla som bor i Sverige och har fyllt 65 år kan bli beviljade äldreförsörjningsstöd.


    Äldreförsörjningsstödet är högre än garantipensionen

    Full garantipension till ensamstående född 1938 och senare är 7 863 i månaden före skatt år 2016. Samma siffra för en gift person är 7 014 kronor. Sedan kan bostadstillägg på maximalt 5 090 kr månad beviljas. Äldreförsörjningsstödet består av två delar, dels en skälig levnadsnivå på 5 438 kronor per månad, dels en skälig bostadskostnad på maximalt 6 200 kr (om hyran är så hög). Äldreförsörjningsstödets storlek beror på pensionärens inkomster efter skatt.


    Även om garantipensionen är skattepliktig är denna pension, också sedan skatten är dragen, högre än beloppet för skälig levnadsnivå. En garantipensionär kommer aldrig att i total nettosumma få mindre än en person med äldreförsörjningsstöd om de i övrigt har samma förhållanden. Även en garantipensionär kan få äldreförsörjningsstöd. 


    Kostnaderna för äldreförsörjningsstödet är höga och stiger i snabb takt

    Antal personer med äldreförsörjningsstöd 2014 var 18 000. Stödet kostade sammanlagt cirka 628 miljoner kronor år 2013. Det kan till exempel jämföras med garantipensionen som betalas ut till drygt 761 600 pensionärer och kostade 17 miljarder kronor år 2013.


    Pensionerna blir lägre när fler beviljas Äldreförsörjningsstöd

    Äldreförsörjningsstödet är politiskt beslutat och bekostas av statsbudgeten, inte pensionssystemet. Det innebär att varken inkomst- eller premiepensionsnivåerna påverkas av hur många som får äldreförsörjningsstöd.


    Du kan få äldreförsörjningsstöd utan att ha bott en enda dag i Sverige

    Det stämmer inte. Äldreförsörjningsstöd kan bara beviljas om du är fast bosatt i Sverige.  


    Det görs ingen ekonomisk prövning när du söker äldreförsörjningsstöd

    Det stämmer inte. Äldreförsörjningsstödets storlek beror på både dina inkomster och din hyra. Reglerna för inkomstprövningen är lika för den som har äldreförsörjningsstöd som för den som har bostadstillägg.


    Du kan ha tillgångar och pension från utlandet utan att det påverkar stödets storlek

    Det stämmer inte. Alla inkomster, även de som kommer från utlandet, påverkar äldreförsörjningsstödets storlek.


    Du kan vistas utomlands under en lång tid och ändå få äldreförsörjningsstöd

    Inom EES-området, det vill säga i EU, Norge, Island eller Liechtenstein, kan man vistas upp till ett år med äldreförsörjningsstöd. Utanför EES kan man vistas högst tre månader med äldreförsörjningsstöd.


  • Anonym (kalle)

    Har man över 100000 sparade medel räknas bostadstillägget ner. Dock bor man i villa eller bostadsrätt behöver man inte räkna värdet på det

  • Anonym (kalle)
    Anonym (sara) skrev 2016-07-22 13:49:11 följande:
    Jag kan till viss del hålla med TS. Ifall en pensionär har för låg pension finns möjligheten att ansöka om äldreförsörjningsstöd. Ifall det inte skulle räcka av någon anledning, t.ex pga att hyran är för hög eller personen har för höga kostnader för sjukvård eller tandvård, då kan de söka vanligt försörjningsstöd och är på så sätt garanterade existensminimum. Om man trots det inte har pengar kvar till mat, då är det ofta självförvållat för att man valt att prioritera andra utgifter. Många har t.ex krediter av olika slag som man inte får försörjningsstöd till. Kan absolut förstå att man vill betala dom, men om pengarna inte räcker till, då säger det väl sig självt att man prioriterar hyra, el och mat först och främst? Man kan inte betala en dyr kredit och sen inte ha pengar till mat och påstå att det är pensionssystemet det är fel på. 

    Gällande hyrorna så godkänns försörjningsstöd även till höga hyror under förutsättning att man försöker finna billigare. Att bara ge upp och bo kvar i en 4a för att det inte finns något annat är orimligt. Då får man kanske börja bredda sitt sökande lite. Man har trots allt ett eget ansvar för sin situation också. Det tillhör inte skälig levnadsnivå att bo i en jättestor lägenhet. 

    Sen förstår jag att pensionärer inte alltid vet hur systemet fungerar, men då är det där problemet ligger. Stadsmissionen borde kanske hänvisa dom till socialtjänsten om de dyker upp där hela tiden för att få mat. Snyfthistorier i all ära, men man får kolla lite på vad som gjort att de hamnat där. 
    Konstigt tycker jag att man in kan byta en 4 a mot en 2 a. Någon barnfamilj som behöver större
  • Anonym (kalle)
    Chianti skrev 2016-07-22 15:24:34 följande:
    toppenidé! Synd bara att mamma bor i ett seniorboende, blir svårt att byta med en barnfamilj.
    Oj en 4 a i seniorboende , det måste vara ovanligt
  • Anonym (kalle)
    Chianti skrev 2016-07-22 16:27:44 följande:
    Nej det tror jag inte faktiskt, men jag gissar att du inte vet vad ett seniorboende är med tanke på kommentaren? Ett seniorboende är ett vanligt hyreshus, bara att man måste vara över en viss ålder för att få lägenhet, vanligtvis 55-65+. Det är alltså inte ett ålderdomshem. För att de ska vara attraktiva för pensionärer så byggde de nog rymliga lägenheter så att de med villa skulle kunna tänka sig att byta utan att downsiza för mycket.
    Jodå jag vet vad seniorboende är . I vår kommun byggdes  det massor av seniorboende på  1990 talet men inte byggdes det några 4 or. Många hyreshus byggdes även om, och i dem byggdes det 1 or 2 or samt 3 or. Min mamma bodde i bo 55 som det kallas hos oss.Självklart måste det finnas en gräns uppåt på bostadstillägget. Orimligt att en person kan få bo hur dyrt som helst.
  • Anonym (kalle)

    Så länge man är 2 pensionärer som bor ihop och kan dela på kostnaderna är det nog inte ett så stort problem .
    Tufft blir det när man blir ensam. Kvinnor blir äldre än män i genomsnitt och det är de som har de lägsta pensionerna

  • Anonym (kalle)
    Flash Gordon skrev 2016-07-22 21:29:29 följande:
    Ja, det är en katastrof.

    En ganska tyst och ouppmärksammad sådan.
    .

    Sedan finns det förstås grader i helvetet också.

    Det är inte 231000 pensionärer som inte har råd med minst ett mål mat varje dag. Men det FINNS pensionärer som inte har råd med tillräckligt med mat och den maten de har råd med är ofta inte den bättre.

    Hur mycket man än talar om högkostnadsskydd och det ena bidraget efter det andra så kan det givetvis finnas perioder under ett år när en pensionär ännu inte har kvalificerat sig för högkostnadsskyddet och inte fått några bidrag beviljade. Då kan ju en borttappad hörapparat som måste ersättas för en 500 spänn vara skillnaden på att kunna köpa mat själv eller behöva gå till Stadsmissionen.
    Nå det är inte 213000 tusen . Många av dem har en make. maka och de klarar sig betydligt bättre
  • Anonym (kalle)
    Anonym (Undrar) skrev 2016-07-22 22:23:02 följande:
    Jag har varit lite rädd att logga in på den typen av sidor tidigare. Jag var uppriktigt rädd att den skulle snurra och beräkna ett tag och sedan skulle ett "HAHA - GLÖM DET!" dyka upp över hela skärmen. . .

    Nu påstår den att jag kommer att få ca 12500 totalt. Även om det är lite är det mer än jag trodde när jag blev arbetsoförmögen så pass tidigt i livet.
    Minus skatt, blir väl 9500 kr kvar
Svar på tråden Vad är det för pensionärer som inte har råd att köpa mat?