Inlägg från: Påven Johanna |Visa alla inlägg
  • Påven Johanna

    Just fått veta att jag ska bli farmor igen

    Jag förstår dig och ditt/ert beslut att inte lösa situationen åt er vuxna son den här gången. För mig så låter det som om det är mått och steg ni borde vidtagit långt tidigare. 

    Vad gäller bilskatten så får han väl ställa av bilen om han inte har råd att ha den. 

  • Påven Johanna
    Anonym (kompromiss) skrev 2016-07-25 12:12:47 följande:

    Jag förstår dig ts och tycker å ena sidan att du har helt rätt, å andra sidan att det kanske inte är det allra smidigaste tillfället att sätta stopp. 

    Mina föräldrar har alltid hjälpt min bror ekonomiskt och rett ut alla hans problem. Sedan barndomen. Ibland klagar de inför mig över att han inte kan sköta sin egen ekonomi men då påtalar jag alltid att det faktiskt är så att de skapat hans urusla ekonomiska sinne. De har aldrig lärt honom att livet är tufft och att man måste reda upp sina egna problem utan curlat honom genom livet. 

    Om det är samma situation i ert fall tycker jag nog att ni får ta det till er, att ni hjälpt till att skapa hans oreda. Då är det inte det minsta konstigt att han inte kan fixa sin ekonomi, om det inte ingått i hans uppfostran. 

    Men, oavsett vilket är det helt rätt att han till sist får lära sig ta konsekvenserna av sitt handlande. Men då tycker jag nog ni kan sätta en deadline, inte bara från en sekund till en annan strypa pengatillförseln. Inte just när han ska bli pappa.

    Till exempel kan ni prata med honom och förklara att han nu får ta de ekonomiska konsekvenserna av sitt handlande och att ni inte kommer skjuta till pengar när barnet är fött. Att ni nu stöttar på samma vis som med de andra barnbarnen, hjälper till med barnvagn eller annat och på de sätt ni brukar göra. Men att det är bäst för de blivande föräldrarna att de ordnar upp sin ekonomi och skapar ett vettigt sparande för från och med december kommer ni inte längre "hjälpa till" mer än ni gör med era andra barn. 


    Det tycker jag vore en schysst lösning. 


    Fast man kan väl knappast skylla på föräldrarna ett helt liv? Den som har blivit vuxen har också en inneboende kapacitet att förändra och/eller lära sig sådant som föräldrarna inte lärt den. Eller menar du att varje förälder är för evigt ansvarig för sina barn och för det föräldern inte lyckats/velat lära barnet? Också när föräldern är låt säga, 98 och ungen 70?
  • Påven Johanna
    Anonym (kompromiss) skrev 2016-07-25 12:57:04 följande:
    I mitt fall kan man nog skylla på mina föräldrar fram till den dag då de har ett sådant allvarligt samtal med min bror och i och med att de inte lärt honom grundläggande kunskaper utan format honom till en person som saknar dessa tycker jag att de måste ta sin del av ansvaret.

    Jag tycker inte att de ska fortsätta curla min bror, det förstör hans liv i längden. Men jag tycker också att det vore fel om de i knappt 30 år har lärt och hanterat hans ekonomi på ett sätt och sedan från en dag till en annan ändrar upplägget. Min bror skulle garanterat bli skuldsatt och hamna hos kronofogden ganska snabbt och ärligt talat skulle jag lägga delar av skulden hos våra föräldrar. För de har inte tagit sitt föräldraansvar och lärt honom ta ansvar. 

    Om de däremot gav honom ett halvår och sa att nu får du börja spara till en buffert, lära dig det du behöver kunna veta och efter vår deadline får du klara din ekonomi på egen hand. Då tycker jag de gjort rätt. Då är det hans eget ansvar sedan, hur det än går. 
    Jag hade hållit med dig om det gällt en 7-åring, en 10-åring, en 14-åring, en 17-åring eller till och med en 19-åring - men nu rör det sig, i alla fall i ts fall, om en mer än 30-åring och när det gäller människor som snart själva befinner sig i yngre medelålder så anser jag att man mycket väl kan ändra sig från en dag till nästa utan föregående varning och pedagogisk tavla med tusenlappar på. Det hör till vuxenlivets villkor att sådant kan inträffa. 

    Är din brorsa också 30 år så gäller min inställning honom också, är han en hel del yngre så tycker jag ditt sista stycke låter som en bra strategi. 
  • Påven Johanna
    Anonym (MBS59) skrev 2016-07-25 14:37:11 följande:

    Än så länge har ingen bebis kommit, så jag tycker att det är bäst att jag håller mig undan så att jag inte riskerar att säga för mycket.

    Tills hans försvar bör jag också tillägga att det inte så mycket har handlat om att han gjort dåliga ekonomiska val. Istället har han drabbats av dödsfall, sjukdom efter olycka, tvingats byta arbete ofta för att hans fysik efter olyckan gör det svårt att utföra tyngre arbetsuppgifter, en storm som förstörde stora delar av gården och som försäkringsbolaget vägrat ersätta då han just fått hem brev om att uppdatera försäkringen efter en omfattande renovering.

    I det skick fastigheten är innebär en försäljning en enorm förlust för honom. Där har vi istället hjälpt till att återställa en del av det som blivit förstört genom att dels gå in med kapital men också att hjälpa till med art snickra, måla och vara barnvakt när det behövts. Det är dock mycket arbete som återstår.

    All denna otur har inneburit att han fått fler utgifter än han periodvis haft råd med och i den mån vi har kunnat har vi hjälpt till. Tex genom att betala skatten på bilen så att han kan ta sig till jobb för några bussförbindelser finns inte och cykla den sträckan med hans skador går inte.

    Han har under det här året varit på väg tillbaka ekonomiskt och har kunnat göra arbeten på huset som är nödvändiga för att det ens ska vara möjligt att bo där.

    Och vi är såklart överlyckliga att han träffat en tjej som han håller av så mycket att de vill leva tillsammans. Men han har gjort det väldigt klart för oss att han absolut inte vill ha fler än ett barn och därför känns det väldigt olustigt att de annonserar ut att de väntar barn. Hon har gått halvvägs och de har bott ihop i en knapp månad. De har inget kapital, ett barn var med sig i bagaget, inga barnsaker sparade då det var flera år sedan hans föddes och han var ju som sagt klar med den biten.

    Har de ens ställt sig frågan vad de har att erbjuda ett barn just nu? Troligtvis inte.

    Såklart kommer vi inte att klippa banden och inte kommer vi tycka mindre om det här barnet. Just nu behöver jag bara få tycka att hela idén är korkad och väldigt ogenomtänkt.

    Nog för att vi har ställt upp. Det gör man nog om man kan när ens barn riskerar att förlora allt. Dock har vi inte obegränsat med resurser. Särskilt inte som en av oss just gått i pension. Vi kan helt enkelt inte försörja barnbarn och rätta till hans hus om vi själva ska ha en skälig levnadsstandard. Vi är aktiva med ett innehållsrikt liv och är inte redo att ge upp allt för att passa barnbarn eller bygga på heltid.Tackar för att jag har fått skriva av min frustration och för att ni varit så förstående.


    Ja, det var ju högst oturligt och allt igenom olyckligt. Men hans personskada måste väl ändå försäkringsbolaget ha ersatt? Inkomstförlust och annat som följt med också, utgår jag från. Annars bör ju karln skaffa sig en bra advokat.

    Dessutom är det förstås, åtminstone i mitt tycke, skillnad på att hjälpa till under en besvärlig period och på att räknas som en ständig inkomstkälla och ständig hjälpreda, det förra ser jag som självklart - det senare som ett utnyttjande.

    Kvinnan i ekvationen bör ju också ha något att erbjuda boet, det funkar dåligt att vara sjukskriven från timanställning och samtidigt välja att utöka barnaskaran. Jag hoppas att inte också hon förlitar sig på er, det är ju om möjligt ännu värre än att sonen skulle göra det.
  • Påven Johanna
    Anonym (hm) skrev 2016-07-26 09:31:53 följande:

    konstig människa du är...

    blev nu plötsligt extraglad för att ha en mamma, som sa till mig "jag kommer att stödja dig oavsett vilket beslut du tar", när jag blivit oplanerat gravid med en man som jag hunnit att träffa i ett par månader och själv hade precis fått ett nytt jobb..


    Och med stöd menar du att hon försörjde dig ekonomiskt och renoverade ditt hus, eller?
  • Påven Johanna
    Anonym (Lisa) skrev 2016-07-26 15:20:00 följande:
    Jag tycker hur eller hur att ni ska behandla alla era barnbarn/ er sons barn lika! Ni kan fan inte göra skillnad då ska ni inget i era äldre barnbarns liv å göra heller.
    Menar du att för att ts inte längre vill betala allt för sin son och hans nya kvinna och inte vill renovera boendet och köpa vagn och övrig utrustning så innebär det i sin tur att hon senare - när barnet väl är fött och kommit upp på fötter - inte kommer att behandla barnen rättvist? Det var ju en tämligen enkelspårig slutsats. Den som ger bidrag till en vagn eller till och med köper en till ett barnbarn måste alltså köpa en vagn även till syskonet? Det går inte att köpa, göra eller skaffa något annat vid annat tillfälle som motsvarar den välviljan? Dessutom är väl bidrag till vagn ändå att betrakta som något man gör för barnets föräldrar och inte som en direkt gåva till barnet varför ingen avundsjuka borde kunna piskas upp ens av någon som resonerar som du gör. 

    Fascinerande på ett skrämmande sätt att det finns människor som på allvar tycks mena att vuxna inte ska klara sig själv utan för alltid vara en utgift för sina föräldrar. 
  • Påven Johanna
    Anonym (Lisa) skrev 2016-07-26 15:33:40 följande:
    nej jag menar att hon beklagar sig över att de är m barn. Punkt.
    Hon hade kanske inte beklagat den saken om det inte var för den lilla bagatellen att det verkar vara ts och hennes man som gör jobbet och betalar för att hålla den snart utökade familjen flytande. 

    Punkt? Verkligen? Man måste beundra en del personers oslagbara samtalsteknik. 
  • Påven Johanna
    Anonym (Lisa) skrev 2016-07-26 16:18:12 följande:
    Jo fast det har de ju inte varit tvungna till varken då som nu. Vadå du drog en hel novell påstående som jag såg för korkat att svara på då jag aldrig någonsin påstått något sådant. Du hade istället kunnat frågat mig vad jag menade om du inte förstod istället för att påstå att jag sagt allt det du rabblade upp. Vad är det för samtalsteknik?
    Nio meningar kvalificerar sig knappast som en hel novell.

    Vad var det då som föranledde ditt första agiterade inlägg? Hur menar du att ts är orättvis och gör skillnad och därmed ska berövas kontakten med det barnbarn som redan finns? Att hon beklagar graviditeten som kommer i ett läge där föräldrarna inte kan försörja sig själva har inget alls med orättvisa eller negativ särbehandling att göra. Barnet är ju inte fött.
  • Påven Johanna
    Påven Johanna skrev 2016-07-26 17:50:06 följande:
    Nio meningar kvalificerar sig knappast som en hel novell.

    Vad var det då som föranledde ditt första agiterade inlägg? Hur menar du att ts är orättvis och gör skillnad och därmed ska berövas kontakten med det barnbarn som redan finns? Att hon beklagar graviditeten som kommer i ett läge där föräldrarna inte kan försörja sig själva har inget alls med orättvisa eller negativ särbehandling att göra. Barnet är ju inte fött.
    Nio rader ska det stå. Den som tycker att nio rader text är en novell läser månne bara pekböcker annars.
  • Påven Johanna
    Anonym (hm) skrev 2016-07-26 18:08:13 följande:
    ja. bland annat ekonomisk hjälp. självklart.
    att renovera hus hör inte till frågan väl..det är ett separat kapitel.
    men mina föräldrar hjälper mig i mina nödsituationer och visa versa
    Och du anser inte att en nödsituation bör ha någon bortre gräns? Den kan pågå i åratal? Ts skriver:

     "Dock har vi inte obegränsat med resurser. Särskilt inte som en av oss just gått i pension. Vi kan helt enkelt inte försörja barnbarn och rätta till hans hus om vi själva ska ha en skälig levnadsstandard."

    Men det spelar kanske ingen roll heller? Bara att slanta upp så länge som nödsituationen kräver, så också om nödsituationen dessutom innebär ännu större kostnader för att det plötsligt blir barn också. Och själv är du beredd att göra samma sak alltså? Det var ju nobelt av dig att vara villig att betala för dina föräldrar så länge som de eventuellt har behov av det. Vi får hoppas att du har några pengar att göra det för då. 

    Jag säger då det. 
  • Påven Johanna
    Anonym (Barnperspektivet) skrev 2016-07-27 15:11:14 följande:
    Du kritserar andras "samtalsteknik" men märker ord, du fattar väl vad hen menar?
    Angående novellen? Ja, hen tycker att nio rader text är en lång utläggning. Angående hennes agiterade första inlägg? Ja, jag tyckte mig verkligen förstå vad hen menade det. Hen hävdade emellertid att det var fel och skrev då något ännu mer obegripligt som hen sedan inte velat eller kunnat utveckla. 

    För övrigt märkte jag inte ord. Jag invände mot påståendet att nio rader skulle kunna vara (eller kännas som) en novell i längd. Du förstår säkert skillnaden. 
Svar på tråden Just fått veta att jag ska bli farmor igen