• Presens

    Just fått veta att jag ska bli farmor igen

    Mrs Moneybags skrev 2016-07-27 13:53:49 följande:
    Jag önskar att det var som du beskriver, att hemtjänsten sköter markservicen, men verkligheten i dagens Sverige är att man som anhörig måste vara aktiv och stötta sina gamla föräldrar i olika hög grad beroende på deras egna förmågor. 

    Lägg till det att många gamla har det svårt att få det att gå ihop rent ekonomiskt. 
    Kommer just från min mamma och håller trött med om att du tyvärr har helt rätt. Sorry för OT.
  • Presens
    Anonym (mor) skrev 2016-07-28 07:33:24 följande:
    OT OT Ursäkta att jag lägger mig i men när det gäller kvinnor som hjälper sin gamla mamma (som dom älskar) så handlar det ofta om att sätta extra guldkant? Hemtjänsten kanske inte städar som mamma är van vid men å andra sidan så är det ju inget livshotande med lite damm på en byrå T EX! Dottern ser till att mamma får det PRECIS som hon vill och just de resurserna finns nog inte alltid inom hemtjänsten? MEN de gamla som inte har ngn dotter får vänja sig vid nya rutiner och det måste gå det med.  OT OT
    Jag vet inte hur andra anhöriga har det men för min del ser det mer ut så här t.ex: 

    Trots extra vårddygn på sjukhus i samband med inläggning just för att hemtjänst ska ha tid att sätta in insatser, vårdplanering med vårdkoordinator och alla inblandande som ska ta över vid hemkomsten så har inte hemtjänsten ute i verksamheten någon aning om att mamma kommit hem och ingen kommer hem till henne.

    För mig handlar det då inte om att damma utan om att se till livet alls fungerar och aldrig kunna utgå från att det gör det utan att ligga på som en iller och vara en riktigt besvärlig anhörig.

    Ja, vi har bytt hemtjänstutförare nu men att ha en multisjuk äldre anhörig ställer fortfarande stora krav på anhöriga. Och hur de som inga anhöriga har klarar sig det har jag också undrat många gånger. Min erfarenhet är att kommunens biståndsbedömare närmast utgår från att finns det barn , make/maka etc så fixar dom. 

     Det vi behöver göra för att hålla reda på alla inblandade gör sitt jobb räcker men vi utför inte deras arbete åt dem dessutom. Och försöker ändå få till guldkant för vår mor -  men det är en helt annan sak. 
  • Presens
    Anonym (Lycke) skrev 2016-08-03 09:46:44 följande:
    Jag skulle önska att vården funderar en sväng över om gamla som just blivit utskrivna efter operation med kateter kvar och varken kan gå eller köra bil behöver hemtjänst.

    (denna veckas händelse med en släkting som bor åtta mil bort- är det verkligen vi som ska vara tankeläsare då, magiskt känna av personens kapabilitet och se till att personen får hemtjänst? Vad händer om vi inte finns?)

    Och det var ju bara några veckor sedan som sjukhuset skrev ut en gammal multisjuk man som skulle få dö i hemmet och han dog mycket riktigt inom ett dygn för att de inte hade underrättat hemtjänsten om att han fanns där och behövde tillsyn, mat och dryck...
    Man blir förtvivlad! Och värre kommer det med största sannolikhet att bli med tanke på ålderssammansättningen i befolkningen.

    Nu på språng mot dagens läkarbesök med lilla mamma. Inget dammande idag heller! ;)
Svar på tråden Just fått veta att jag ska bli farmor igen