• Marrelita85

    Utredning på gång, stötta varandra?

    Hej! Skrev ett jätte långt svar som lyckades försvinna. Kortar ned min historia. Men här har vi en till som förstår era tankar, funderingar och frustration. 

    Som 22åring försökte jag och mitt ex bli gravida och vi genomgick en utredning och fick diagnosen ofrivilligt barnlösa. Jag tycker att vi möttes av mycket nedlåtande attityd av fertilitetskliniken i min stad och man blev klappad på huvudet och fick ständigt höra att man var så ung och att det kommer. Lyckades i denna veva också drabbas av cellförändringar på livmodertappen och fick genomgå konisering vilket satte barnverkstan på timeout. 

    Vi fick prova pergotime några cykler, vilket ledde till överproduktion av äggblåsor och jag fick sista gången innan läkaren accepterade att pergo inte passade mig bara ta 0,5 tabletter av fem. Denna gång hade jag tur och vi fick två ägg varav en var mogen att släppa så en ägglossningsspruto fick tas och jag lyckades bli gravid som slutade i tidigt missfall och skrapning. 

    Efter mycket om och men skulle vi efter en lång sommar få komma på första mötet inför IVF. Men då ville min sambo separera, jag var då 25år. Kan inte säga att en sådanhär resa är jätte bra för en relation, men det hände mycket annat med som gjorde den ännu sämre. Men det kanske var tur att vi inte lyckades. 

    Skönt att slippa barnstressen då jag nu i sbart 7års tid har hunnit med massa annat och lever i en ny relation sedan snart fem år tillbaka och vi har nu i ett års tid haft en önskan om att bli gravida. Har försökt tänka att det inte var meningen förra gången men att det inte behövde bli samma sak nu. Men nu efter ett års försök så sitter jag här nu i samma situation med samma känslor och funderar vad det är för fel? Mitt ex har två barn och det tog inte lång tid, så då talar ju allt för ännu mer att det är något fel på mig!

    Ska ringa kvinnokliniken i morgon för att se om jag måste gå igenom alla steg igen? Då jag inte orkar kämpa själv längre. Men det är med blandade känslor d jag inte upplevde mig bra behandlad där sist. 

  • Marrelita85
    Medberoende skrev 2016-09-12 17:27:50 följande:

    Hej hoppar in jag med! Har försökt i snart två år med min nuvarande man och va utan skydd i två med mitt ex. Vart gravid i förra året men det slutade i missfall. Men nu har jag ringt å vi ska till en privat klinik i mitten av oktober. Är ganska nervös men lättad på ett sätt.

    Det har varit ett hemskt år med nära familjemedlemmar och vänner som ynglar av sig tittsomtätt.. och jag ska erkänna att jag är extremt bitter efter sammanlagt fyra år utan nått och jag är bara 25 &1 /2...

    Men vad kan vi förvänta oss på vårt första besök eller vad är det som händer då?


    Här i Västmanlands län får man göra dessa steg. Kvinnan får lämna blodprov, göra ett VUL, spola äggledare och därefter pergotime (hormonkur). Detta förutsatt att man har regelbunden menscykel. Annars kanske det finns andra steg, Mannen får lämna spermaprov. 
  • Marrelita85
    Madeeleenee skrev 2016-09-13 09:49:15 följande:

    Har du fått tag i dem? Vad jag har förstått kan man 'lyfta över' en äldre utredning så man slipper gå igenom alla steg igen... Sparar ju tid och resurser för samtliga. Kanske att de vill undersöka din nuvarande dock om han inte har någon historia... Min sambo har också två barn men han var tvungen att lämna provkörda.


    Nu har jag pratat med dem och här i Västmanland finns det inget som heter "lyfta över" en äldre utredning på mig. Då utredningen är en färskvara så alla steg måste göras. Vi ska få en kallelse hem med tid för ett informationsmöte (fylla i en blankett som vi ska ha med oss), då kanske man tar blodprover på mig. Eller så får jag komma tillbaka. Västmanland är ju inte direkt kända för att vara effektiva, vet själv då jag jobbar på samma sjukhus. 

    Min nuvarande har inga barn och visst felet kan ju ligga på honom. Men med mina odds så känns det som att det är något fel på mig. När folk blir gravida av misstag osv. så lyckas jag inte bli gravid med någon av de två som jag försökt skaffa barn med. Dessutom så har mitt ex numera två barn som de skaffade ganska omgående efter att vi separerade. 

    Men de använder tydligen inte pergotime längre på de som har fungerande ägglossning. Så något framsteg verkar de ha gjort sedan jag sist gick där. Men man får inte göra IVF förrens man har försökt i två år då de påstår att man om inga orsaker är funna har 60% chans att lyckas ändå?! Så då vet man vad man har framför sig då det närmsta året. 

    Förlåt för min negativitet just nu men jag känner mig lite sänkt igen då mensen som man ju hoppas ska utebli kom igår ändå och med dagens upplyftande samtal så känner man sig lite låg.

    Spermaprov är vad jag förstår en färskvara så det är ett måste att kolla. Din sambo kanske fått lägre produktion med äldre ålder? 
    Dessvärre så om mannen får låg produktion på första testet så testas han om igen om 3 månader, så gjorde de på mitt ex. 

    Skulle bara vilka ha en förklaring på varför det inte fungerar och inte bara en stämpel med ofrivilligt barnlösa, för det är ingen förklaring. 
  • Marrelita85
    Medberoende skrev 2016-09-13 11:25:32 följande:

    Nä det har han inte. Han lär lämna när utredningen börjar. Dock så har jag ssjukt ont vid mens så jan ju vara endomentrios eller blockerade äggledare orsakerna kan va många... Men jag har hört att spolning har hjälp många bla svärmor. Liksom sköljer bort skit.

    Är någon här som gjort spolning? Gör det ont?


    Jag har med gjort en spolning. Upplevde samma som Cyanea, att det mer var obehagligt än att det gjorde ont. Hade dock som mensvärk både under och efteråt trotts alvedon. Hjälpte dock inte mig då jag ej hade något stopp eller liknande. 

    Jag själv är också lite inne på endometrios. Har dock en ganska regelbunden menscykel på 28-31 dagar. Har dock kraftig mensvärk och rikliga blödningar. Men även mellanblödningar. Men dessvärre verkar man ha svårt att diagnostisera endo och det säkraste sättet att se det är via titthål, något som inte utförs på rutin. 
  • Marrelita85
    Medberoende skrev 2016-09-13 15:07:38 följande:

    Det är svårt med endo.. Har sökt hjälp för det två gånger. Första gången fick jag en klapp på huvudet och en förklaring att unga flickor har ont. Och andra gången fick jag vänta i tre månader men en vecka innan plussade jag så jag bokade av. Det kan ju sätta sig på äggledarna osv ibland undrar jag om det sätter sig på tarmarna åxå då det gör jävulskt ont att skita under mens samt den extrema mens smärtan (lite detaljerat sry jag är inte så pryd av mig ????) Jag hoppas att det inte är det iaf för jag har ingen lust med titthål eller operation.. Menmen jag ska dock lägga allt på bordet så får vi se vad dom säger!

    Men har ni sagt något om utredning osv till era arbetsgivare? Jag har inte sagt något om det ännu men det lär bli några timma borta med alla läkarbesök och provtagningar.


    Ja jag upplever samma som du, att göra nummer två vid mens är ju ingen rolig historia. 

    När jag gjorde utredning förut sa jag inget till min arbetsgivare. Tror inte jag kommer göra det nu heller. Nu jobbar jag på sjukhuset så att smita i väg om man vet om det före borde gå att lösa. Det är ju inte så mycket besök där, utan den större delen av tiden under en utredning är ju väntan. 
  • Marrelita85
    kaleidoskop88 skrev 2016-09-15 21:14:48 följande:

    Hej alla!

    Jag passar kanske inte in här, slänger ut mina tankar ändå! Varit utan preventivmedel i snart tre år nu... Var på utredning för ca 1,5 år sedan där det konstaterades att min man har mycket få och trötta spermier och jag har "inte så höga äggnivåer som läkaren önskar". Sen har det bara varit tvärstopp för oss. Helt plötsligt känner jag mig inte redo att gå vidare, börjar tvivla på om jag är redo för barn, tänker på alla praktiska saker.... Är i slutet av min utbildning nu och vi har därför väntat med att starta ivf men läkaren fick mig känna att vi måste börja snarast. Och allt bara knyter sig! Alla våra vänner som nyss fått barn isolerar sig och några har brutit upp...

    Usch jag är så förvirrad.... Vet inte om det är pressen. Kan tillägga att det varit två tunga år med dödsfall inom familjen (bla.a. min mamma). Är det någon mer som tvivlat inför att starta hela denna karusell med ivf? Känner mig som den mest ensamma i världen om dessa tankar... Jag vill ha mera tid på mig. Alla andra verkar så till tusen säkra och bara kör rakt på med målmedvetenhet och jag sitter här och tänker att jag inte förtjänar barn om jag inte känner så.


    Hej! Det är väll helt naturligt att man börjar vackla i sin tro om man vill ha barn eller ej precis som Medber­oende säger så har vi som försökt och inte lyckats hunnit tänka igenom detta SÅ många gånger. 

    Jag själv har velat av och till då jag håller på med hästar och just senaste året börjat rida på ridskola och hoppar varannan vecka i en hoppgrupp...allt detta är ju något jag ej kommer fortsätta med som gravid och det är ju SÅ roligt just nu. Men en anledning till att jag fokuserat så mycket på ridningen är just också att jag ska ha något avledande att göra och något kul att se fram emot varje vecka istället för bara tankarna på att alla skaffar barn till höger och vänster (även nummer två och tre är mina vänner inne på) osv. och att man själv inte lyckas.

    Att skaffa barn hindrar ju inte en att göra saker i livet, man får bara tänka om lite. Jag hoppas och tror att man tänker om när man äntligen lyckas! =) 
  • Marrelita85

    Vi har fått tid den 17/11 för vårt första informationssamtal. Hoppas jag får lämna blodprov redan då. Vi ska ha fyllt i en varsin hälsodeklaration. 

    Jag går och väntar på ÄL. Hade typ 4 tabletter rosenrot kvar sedan förra vändan jag försökte bli gravid. Har dock haft flera mellanblödningar/spotting nu innan ÄL som jag inte brukar ha, har haft det de senaste åren efter ÄL. Har sett att det ev. kan bli så av rosenrot? Har även haft rejält ont i äggstockarna till och från.
    Har börjat med NC (naturalcycles) denna cykeln för att få full koll på min kropp, lika spännande varje dag vad tempen skall visa. Nu jäklar ska det optimeras, hoppas ju kunna bli gravid på egen hand in i det sista för att slippa hålla på med fertilitetsutredning igen, tyckte det var SÅ otroligt jobbigt sist. Särskilt eftersom det kändes som att personalen var så känslokalla och inte brydde sig. Kör med clearblue ÄL test nu, ingen glad gubbe ännu. Evig väntan.  

  • Marrelita85
    Medberoende skrev 2016-09-21 19:31:39 följande:

    Välkommen Life02!

    Vet inte så mycket heller! Har inte lämnat någon hälsodeklaration eller blodprover ännu men ett besök i mitten av oktober.

    Vart håller ni hus då? :)

    Men här är det snart mens dags om typ 6 dagar och som alltid går jag å undrar å testar varannan dag.. vänder å vrider gärna på dom åxå...

    Dock så va min mens tre veckor sen förra cykeln det va jävligt irriterande... det gick åt många test då..


    Jobbigt med väntan, men hoppas att det blir positivt för dig denna gång. Dock skulle jag aldrig klara av att hålla på att ta gravtest, har till och med lyckats hålla mig fastän mensen varit "sen" 4 dagar. 

    Vad kör du för gravtest, billiga stickor eller clearblue? Blir ju så välldigt dyrt att köra med de vanliga från apoteket. 
  • Marrelita85
    Medberoende skrev 2016-09-24 14:37:50 följande:
    Så du får åxå ont i tjejbollarna?

    Men vad har du för termometer till NC ? Hur tycker du att det funkar änsålänge då? Är det smidigt?

    Känner samma sak att man vill försöka in i det sisya ! Men känner på mig att det blev nog inget nu heller..

    Fick mail av lillsyrran igår. Ett ul bild av deras. Jag har fortfarande svårt att prata om hennes graviditet. Känns fruktansvärt orättvist. Och jag är hemsk som tycker det åxå. Jag är självklart glad för deras skull men jag är inte glad för min skull..
    hahaha, tjejbollarna....ja jag känner av dem till och från. Ibland blir det som rena rama mensvärken. 

    Jag tog NC erbjudande nu, betalade för ett år och då ingick en termometer. Tycker än så länge det fungerar bra (är första månaden), lite spännande att se vad tempen ska visa och hur kurvan ska bli. Dock så behöver NC ett par gånger på sig för att lära "känna" din kropp. Men jag har använt CB med dubbel hormonindikator denna gång så jag har kunnat knappa in positiva äl test osv. vilket underlättar för NC. Maxade i går så nu är det sluttestat. Hoppas bara på att ägget släpper med. Har sexat på några gånger innan max och igår. Varken sambon eller jag känner för att sexa idag också, så vi hoppas att det räcker för denna gång, då ingen av oss har någon direkt lust idag. 

    Båda mina småsyrror har numera barn. Värst var det första systerbarnet för då var min sorg över att jag själv inte lyckats som värst plus att jag separerade från min dåvarande. Så jag förstår hur du känner det. 
  • Marrelita85
    anina skrev 2016-09-28 10:31:57 följande:

    johannajw: Hycosy är det när man stoppar en kateter i livmoderhalsen och spolar äggledarna. Låter som det kommer vara jätteskönt. :)

    Grattis Carolisa. =) Hoppas allt går bra.


    Jag har gjort en spolning av äggledare. Värkte lite som mensvärk under tiden och efter. Hade ingen aning att det hette så. Men man lär sig något nytt varje dag. :)

    Grattis Carolisa, hoppas det går vägen för dig!

    Johannajw förstår din känsla och det är samma känsla jag hade när jag gick på fertilitetsutredning. Jag bröt ihop under ett läkarbesök pga hur de behandlade en och då ville de inte fortsätta utredningen förrens jag var "mentalt stabil" som de sa. Fick gå till psykolog. Så jag lärde mig att bita ihop och visa en glad sida utåt, vilket de köpte tillslut.
Svar på tråden Utredning på gång, stötta varandra?