• M1rella

    Varför klagar ssk på lönen?

    Anonym (astrid) skrev 2016-08-27 14:07:28 följande:

    Inlägget var direkt hur högskolorna beskriver utbildningen själva

    www.hig.se/Ext/Sv/Utbildning/Program/Programsidor/Grundniva/Sjukskoterskeprogrammet-180-hp/Programbeskrivning.html


    Ja, det förstod jag. Men det är lite missvisande eftersom man måste ansöka och ha fått sin legitimation innan man får jobb som ssk.

    Ssk är tillskillnad från usk en skyddad yrkestittel, vilket innebär att man inte har lov att varken kalla sig ssk eller jobba som ssk utan legitimation.

    Usk är en anställningstitel där arbetsgivaren bestämmer vem som ska få anställning som usk och ad för krav/kvalifikationer som behövs. Behöver med andra ord inte ens krävas npgon typ av omv.utbildning för att få jobb som usk.
  • M1rella
    Anonym (Anna) skrev 2016-08-27 14:18:49 följande:

    Hur länge läste du din fil kand och hur länge läste du till din ssk examen?


    3 år.
  • M1rella
    Anonym (astrid) skrev 2016-08-27 14:23:04 följande:

    Men alla som går igenom utbildningen och blir godkända får legget. I vår kommun måste alla Uskor ha gått 3 åriga omvårdnadsprogrmet på gmnasiet för att jobba som uska-.

    Först 1977 blev sjuksköterska ett högskoleprogram

    I Sverige bedrivs sjuksköterskeutbildningen på högskolenivå sedan 1977[1] samt är sedan 1993 en treårig yrkesexamen varefter man kan ansöka om en medicine/filosofie kandidatexamen med huvudämnet omvårdnad. Titeln medicine kandidat kan dock anses vara missvisande då kandidatexamen är omvårdnadsinriktad och ej medicinskt inriktad. Sjuksköterskan läser 180 poäng omvårdnad i vilken medicinsk utbildning ingår vilket gör medicine kandidat till en titel som borde förbehållas studerande som läser 180 poäng medicin under sina första tre år. I utbildningen ingår teori och verksamhetsförlagd utbildning och efter utbildningen är det möjligt att ansöka om legitimation som sjuksköterska från Socialstyrelsen. Därmed ansluter sig också den nyutbildade till yrkets etiska regelverk. Vid examen tilldelas den nyblivna sjuksköterskan en brosch som är unik för lärosätet.

     


    Legitimation är ingen man får automatiskt efter godkänd utbildning utan det ansöker man om. Finns en del saker som gör att man inte för ut legitimationen. Hör dock till ovanligheterna.
  • M1rella
    Anonym (A) skrev 2016-08-27 16:23:42 följande:

    Öh jo Läkarprogrammet leder också fram till en yrkesexamen (vanligtvis i kombination med en masterexamen).


    Fortfarande en akademisk utbildning precis som ssk.
  • M1rella
    Alessia skrev 2016-08-27 18:11:49 följande:

    Det är ett evigt lönegnäll från dessa sjuksköterskor som tror att de ständigt och jämt räddar liv och dagar och nätter igenom tycks springa och stressa som galna råttor på arbetsplatsen. Ett akutintag kan vara hetsigt emellanåt, låt gå för det, men en distriktsläkarmottagning, en sjukhusavdelning är som lugnt flytande flod. Jag har haft rikliga tillfällen att de senaste två åren iaktta detta när jag följt med två äldre släktingar till doktorn och varit hos dem när de blivit inlagda för sina krämpor.

    Ssk har ett begränsat ansvar och är hela tiden underställd den diagnos och den vård som patientens läkare föreskrivit. Hög svansföring och svag självinsikt i många fall och i synnerhet från sjuksköterskornas eget förbund.


    Om du anser att det är lungt på en sjukhusavdelning så har du inte varit på många.

    Ssk är den som tillsammans med usk ser till patienten och kan i många fall ställa diagnos och ge besked vad som behöva av läkemedelsordination. Så underställd av läkare? Inte alls.
  • M1rella
    Anonym (hurra-det-är-fredag!) skrev 2016-08-27 18:51:21 följande:

    Tja, på planeten Stockholmsområde. Skolsköterska, vill inte säga exakt men runt 38 000. En släkting, bara något år över 30.


    Vubbad. Stor skillnad mot en grundutbildad ssk.
  • M1rella
    Anonym (Usk) skrev 2016-08-27 19:57:23 följande:

    Nu får du ge dig! Har jobbat på Vc och kan både ta blodtryck och blodprover. Sån kompetens har jag och flera av mina kollegor och därmed punkt för denna diskussionen. Det låter nästan som ni ssk är gudar?!


    Det är jättebra att du kan ta blodtrycket korrekt och förhoppningsvis veta vad resultat kan innebära. Det innebär dock inte att alla usk kan det eller har den kompetensen. Kan mycket väl vara så att eran ssk i likhet med mig vill se, känna och själv undersöka pat. Innen ju dock inte att ni inte ska kunna ta blodtrycket om ni nu kan ta det korrekt. Men när man som ssk göra en bedömning om vidare åtgärder på ex ett äldreboende så tittar man och bedömer mer än blodtrycket och det kan vara svårt att få till en korrekt bedömning genom att bara höra usk observationer.
  • M1rella
    Anonym (Katta) skrev 2016-08-27 20:12:27 följande:

    Det låter som att du sitter på väldigt höga hästar av någon anledning. Jag har själv jobbat som USK i nästan 10 år, och det märks genom dina inlägg att du ser ner på USK och tycker att SSK är gudar.

    Vad i hela friden spelar det för roll att det är en skyddad titel?! Dessutom är det så löjligt att påstå att en USK inte skulle kunna ta blodtryck eller "analysera resultaten". Det är liksom inte raketforskning. . .

    Att dela en dosett (som det skrevs om tidigare) kräver heller inte många poäng på Mensa-testet. Det gör jag till min gamla mamma varje vecka. . .

    Jag påstår verkligen inte att SSK inte är viktiga eller att de inte har viktig kunskap, men du överdriver och går lite för långt.


    Ser verkligen inte ner på usk. Har själv jobbat som usk.

    Däremot har usk och ssk olika arbetsområden och får man acceptera.

    Det finns otroligt många usk som är jättekompetenta på att ta blodtrycket och sedan förstå resultatet och det finns även otroligt många som inte kan det.

    Att dela sin egen eller sin mammas dosett med läkemedel varje vecka är inte samma sak som att dela flera andras. Att ha ansvar över bortåt 50 dosetter och se till stt de är korrekta går inte att jämföra med stt dela sin egna eller sin mammas dosett. Jag tror inte du förstår det hör alls.

    Nej, jag överdriver inte. Det är du som tror att du som usk kan göra allt som ssk kan eftersom du har så stor kunskap. Vilket märks att du tyvärr inte har. Börjar mer och mer förstå varför ssk på ditt jobb inte fullt litar på dig.
  • M1rella
    Anonym (Usk) skrev 2016-08-27 20:18:55 följande:

    Faktum är att tom min nyexaminerade son som är usk bad en ssk i somras att ta en xtra titt på en vårdtagare där han sommarjobbade. Han ansåg att den gamla andades tyngre än tidigare och ssk där sa att hon gör så ibland. Det hela slutade på akuten och konstaterad lunginflammation. Kan säga att jag är mkt stolt över min son som ska fortsätta till brandman. Så en uska kan de oxå :)


    Är väl ingen som påstått att usk inte kan?

    Finns bra och dåliga usk och Det finns bra och dåliga ssk.
  • M1rella
    Anonym (hurra-det-är-fredag!) skrev 2016-08-27 20:18:50 följande:

    Fast det är väl fritt fram för alla som klagar på lönen att "vubba" sig. En grundutbildning på 3 år är ju relativt kort (jämför t.ex. med lärare och socionomer som ligger i liknande lönespann och också är offentliganställda). 

    En grundutbildad högstadielärare har lika lång utbildning som de flesta vidareutbildade sjuksköterskor, för att ta ett exempel. Menar inte att jämföra yrkesgruppers löner, utan mer att man kanske inte kan förvänta sig en bra löneutveckling om man tror att 3 år på högskola räcker?

    (Förresten, varför skriver ni alltid "vub" även när ni pratar med icke sjuksköterskor? De allra flesta andra branscher skriver ju ut "vidareutbildning" och hade jag inte haft just den här ssk-släktningen hade jag inte fattat vad ni menar)


    Ingångslön för grundutbildad ssk är det som måste upp.

    Vub = vidareutbildning = specialistsjuksköterska innebär inte per automatik högre lön.
Svar på tråden Varför klagar ssk på lönen?