• Anonym (huy)

    Någon mer med särbegåvat barn?

    Jag har inte ett särbegåvat barn, men jobbar i en klass där det finns en särbegåvad elev så vissa frågor kanske jag kan svara på ändå

  • Anonym (huy)
    Anonym (Mamma) skrev 2017-01-14 21:05:50 följande:
    Funderar på om det bara är en tillfällighet att det finns en personal som heter samma sak som din signatur på mitt barns skola? Heter du så?
    Nej Jag bara drog med fingrarna över tangenterna för att få fram något
  • Anonym (huy)
    Anonym (N) skrev 2017-01-15 02:36:58 följande:
    Jo det är det. Mitt barn lider verkligen av det.
    Jag kan uppleva att många barn som är särbegåvade lider av att inte vara så socialt kompetenta. Många av dem kommer dock till sin rätt när de får träffa likasinnade som faktiskt förstår vad de pratar om.

    Min elev är arrogant, precis som någon här i tråden beskriver och vill gärna knäppa andra på näsan. (Tyvärr även andra elever vilket så klart leder till bråk). Förmodligen av total tristess och understimulans. Hen har också svårt att sitta still emellanåt och har tillstånd att gå ut och hoppa runt lite i korridoren så länge hen inte står andra. Detta är givetvis också pga understimulans då hen är klar med kapitlet nästan innan genomgången är gjord. Vi hoppas på att få föräldrarna med oss så att eleven iaf kan hoppa upp en klass eller att de för barnets skull byter skola. Att hoppa upp en klass fungerar här på vår skola då klassen över är ganska barnslig så hen skulle fortfarande kunna få leka, men hur det blir när de blir äldre är en annan fråga, så helst byta skola för barnets egen skull.

    Vi i skolan får dock inte säga att vi inte klarar av att ge eleven det som eleven skulle behöva, alla ska ju kunna få det de behöver. Mycket dumt, men jag förstår varför. Hur många skolor skulle inte annars pga ekonomiska skäl säga att de inte klarar barn med adhd, ast etc? Men de särbegåvade barnen hamnar i kläm här.

    Så i nuläget gör vi vad vi kan, ger eleven klurigare uppgifter etc.
  • Anonym (huy)
    Anonym (Mamma) skrev 2017-01-15 07:55:12 följande:
    Vi har haft en väldig tur då skolan var de första att fånga upp det här och aldrig har pratat om brist på resurser. De tycker att det är spännande och en utmaning. Mitt barn är inte arrogant och upplevs aldrig som en besserwisser, hen är helt enkelt inte intresserad av att skylta med sina kunskaper. Det som blir problem är vid konflikter eller när hen väljer att ifrågasätta regler (typ att man inte får ha keps inne eller att alla barn måste gå ut på rasten) men skolan är suveräna på att hantera det. Hen behöver heller inte pauser, men det som blir väldigt tydligt är att hen kan hamna efter i skolarbetet när det är lätta uppgifter, men är klar först när hen har lektioner med tre år äldre elever.
    Hos oss handlar det inte om brist på resurser som så, men det är en liten skola och eleven kommer inte i längden att få tillräcklig stimulans hos oss då vi bara har upp till klass 6.
    Eleven ligger nog eg redan i klass 5 på vissa ämnen men går i lågstadiet fortfarande.

    Vad är det som gör att ditt barn har problem med regler? Att hen inte förstår varför reglerna finns? Ang keps kan man säga att det är för att man då kan 'gömma' sig med skärmen så att läraren inte kan se om man hänger med eller inte, ang att gå ut kan man förklara och även ta fram material som visar att alla bör vara ute en viss tid varje dag för att må bra. Hur skolan läger upp det hela beror så klart på hur ditt barn är, men viktigt är ju att ditt barn trivs och fungerar i skolan även om hen upplever att vissa uppgifter är enkla och understimulerande = ingen motivation att göra dem.

    Vi har en annan elev som jag hjälper ibland som också är begåvad. Hen har dock också diagnos. Där förklarar jag utefter hens önskeyrke varför hen måste lära sig en viss sak.
  • Anonym (huy)
    Anonym (N) skrev 2017-01-15 23:03:00 följande:
    Det låter klokt, hoppas de går med på att hoppa upp en klass eller byta skola. Det känns hopplöst ibland.
    Ja vi hoppas Vi förstår helt klart att föräldrarna helst har kvar eleven här eftersom det är enda skolan på orten. Dels för kompisarnas skull och dels för resvägens skull. Det kan bli drygt att resa en bit varje dag.
Svar på tråden Någon mer med särbegåvat barn?