• Anonym (Arsenik)

    Hur kokar ni ris?

    Detta med arsenik i riset och livsmedelsverkets rekommendationer. Är det något ni tänker på i ert hem? Är det något ni ens varit medvetna om? Kan man på något sätt hålla sig uppdaterad när SLV går ut med nya rekommendationer (gällande allt, inte bara ris), eller får man hålla sig uppdaterad själv?

  • Svar på tråden Hur kokar ni ris?
  • klyban
    Jill 79 skrev 2017-02-04 21:28:32 följande:
    Sköljer inte riset då jag inte är minsta orolig för arsenik när vi inte äter ris särskilt ofta. Ris och vatten kokas upp med lite olja och salt i. Jag rör då och då med en gaffel. Låter stå fem minuter efter koktiden. Blir alltid perfekt.
    Man sköljer inte riset för man är orolig för arsenik.
  • klyban
    lillterror skrev 2017-02-05 06:48:00 följande:
    Jag tvättar aldrig riset, kokar i alldeles för mycket vatten, häller av, låter det stå ett par minuter under lock, klart!
    Gjorde oftast så innan jag visste om arseniken- efter att jag fick nys om det gör jag alltid så.
    Vissa rissorter kör jag den varianten också, då resultatet blir bättre av att koka det i mycket vatten.
  • kvarnfot
    Aniiee skrev 2017-02-04 17:06:29 följande:

    Som vanlig, höll jag på att säga. Alltså, vanligtvis i en riskokare. 

    Kokar jag ris på spisen gör jag som följer:
    1: Tvättar riset.
    2: Blötlägger riset i ca 30 mintuer
    3: Häller av riset, vilket tar ungefär en kvart.
    4: Kokar upp riset tillsammans med ca vatten, ca 1 del ris och 1.2 delar vatten.
    5: Kokar på låg värme i ca 13 minuter. No sneak peaks!
    6: Lyfter av kastrullen och ställer åt sidan i ytterligare ca 10 minuter (No, no sneak peaks!)
    7: Fluffar riset med en gaffel.

    OBS! Äter mest rundkornigt ris.


    Vilket jädra jobb för att koka ris!
    För oss räcker det: 1 del ris och 2 delar vatten och lite salt. Koka upp och sänk till låg värme. När vattnet kokat bort är riste klart!

    (Ev tvätta riset före kokning)
  • Aniiee
    kvarnfot skrev 2017-03-09 16:22:16 följande:
    Vilket jädra jobb för att koka ris!
    För oss räcker det: 1 del ris och 2 delar vatten och lite salt. Koka upp och sänk till låg värme. När vattnet kokat bort är riste klart!

    (Ev tvätta riset före kokning)
    Vad ska jag säga, uppväxt i Japan. De tar sitt ris på allvar....;)

    (dessutom, skulle jag koka riset jag använder på samma sätt som du så skulle jag få risgröt...=P)
    Projekt 100 maträtter för under 30 kr per portion klar! On to the next one!
  • klyban
    Aniiee skrev 2017-03-09 16:36:25 följande:
    Vad ska jag säga, uppväxt i Japan. De tar sitt ris på allvar....;)

    (dessutom, skulle jag koka riset jag använder på samma sätt som du så skulle jag få risgröt...=P)

    Japanerna är ju nästan anala på att skölja sitt ris.
    Det har jag märkt i Sverige att man inte är det allra minsta intresserad att skölja ris.


     


    Ett tips till såna som tycker det är jävligt tråkigt att skölja/tvätta ris.
    Så kan man koka riset i en stor gryta med mycket vatten, för sen köra durkslag och få bort vatten.
    Vissa rissorter blir mycket bättre så(om man nu inte orkar greja med riset så mycket det behövs).
    Men kör man alltid Uncle Ben´s, så går det utmärkt koka direkt och inte bry sig så mycket över, då det sällan blir ett dåligt resultat.

  • klyban
    kvarnfot skrev 2017-03-09 16:22:16 följande:
    Vilket jädra jobb för att koka ris!
    För oss räcker det: 1 del ris och 2 delar vatten och lite salt. Koka upp och sänk till låg värme. När vattnet kokat bort är riste klart!

    (Ev tvätta riset före kokning)

    Det funkar bra för Uncle Ben.
    Men många rissorter kräver en hel del arbete innan man kan koka riset.

  • kvarnfot
    klyban skrev 2017-03-10 12:35:53 följande:

    Det funkar bra för Uncle Ben.
    Men många rissorter kräver en hel del arbete innan man kan koka riset.


    Vi använder absolut aldrig ett så vidrigt och tråkigt ris som Uncle Bens. Vi kör bara med basmatiris och ibland jasminris.
  • Aniiee
    kvarnfot skrev 2017-03-10 12:42:48 följande:
    Vi använder absolut aldrig ett så vidrigt och tråkigt ris som Uncle Bens. Vi kör bara med basmatiris och ibland jasminris.
    Uncle Ben's är ett märke, de har både "vanligt" långkornigt, jasmine, basmati, vild, brunt....

    Så att säga så där är ju lite motsägelsefullt.
    Projekt 100 maträtter för under 30 kr per portion klar! On to the next one!
  • Aniiee
    klyban skrev 2017-03-10 12:35:16 följande:

    Japanerna är ju nästan anala på att skölja sitt ris.
    Det har jag märkt i Sverige att man inte är det allra minsta intresserad att skölja ris.


     


    Uh-huh =P
    Projekt 100 maträtter för under 30 kr per portion klar! On to the next one!
  • Froken Lokens

    Här hemma köper vi billigaste parboild (tror det heter så) riset på Willys. Kokar hälften ris och hälften vatten, sänker värmen när det kokar upp och låter koka tills vattnet är borta. Ibland kokar jag med kokosmjölk istället för vatten.

Svar på tråden Hur kokar ni ris?