Inlägg från: Jasmin3 |Visa alla inlägg
  • Jasmin3

    Hur skall jag bära mig åt med amningen?!

    Hej!

    Här kommer några ord från en som precis blivit hjälpmamma i Amningshjälpen. Till att börja med tycker jag det låter aningen hysteriskt att läkaren nästan "hotat" med att hon kommer bli inlagd på sjukhus när hon tydligt mår bra, kissar, äter osv. Där tycker jag verkligen att du ska lita på din egen känsla och intuition. Att hon har gått upp 140 gram på 4 dagar är ju fantastiskt och att du upplever att du nu börjar få mer mjölk är såklart också jättepositivt! Eftersom din inställning är att helamma tycker jag du ska stå på dig och inte ge henne ersättning så länge det inte är någon risk för hennes hälsa, vilket jag såklart förstår att du som mamma aldrig skulle riskera ändå. Som ovanstående har nämnt så kommer produktionen minska om du ger ersättning så undvik det så länge du kan! Det är ju super att det funkar att pumpa ut lite mjölk som du kan ge istället efter amningarna om nu läkare/bvc anser att du behöver stödmata. På din beskrivning låter det dock som att sin tjej inte alls skulle behöva det och att stressa på som bvc gör och kontrollväga efter ett amningstillfälle är inte meningsfullt och säger ingenting om vad hon får i sig på det stora hela. Lita på din kropp och att du kan försörja din dotter med det hon behöver, du är verkligen på rätt väg låter det som och har alla förutsättningar för en fungerande helamning!

    Vad som är viktigt att känna till också är att ammade barn ofta har en mer svajig viktuppgång om man jämför med barn som får ersättning men så länge barnet växer så finns ingen anledning att oroa sig! Att hon växer bra på längden och hennes mår de i övrigt är jättebra indikationer på att du har en välmående tös! Blev ett sjukt långt svar nu men jag hoppas verkligen att du fortsätter på den väg du gör för du kämpar på fantastiskt bra och det här kommer du och din dotter klara så bra tillsammans! Stor kram och lycka till! :))

  • Jasmin3

    #10

    Fast du kan inte räkna ut en viktuppgång i snitt per vecka eftersom det inte blir rättvisande. Som jag skrev till TS så har ammade barn väldigt ofta en svajig viktuppgång jämfört med barn som dels eller uteslutande får ersättning, dessa barn ökar generellt sett stadigare och snabbare i vikt - därmed inte sagt att det nödvändigtvis skulle vara bättre. Som någon annan skrev är såklart det allra viktigaste att bebisen åtminstone inte går ner i vikt eller på annat sätt verkar må dåligt av att hon får för lite mat så finns det ingen anledning för vårdpersonalen att i detta läge börja stressa på med ersättning. TS skriver att hon vill amma och att hon är beredd att lägga ner den kraft och energi som behövs vilket ju är super, att amma är sällan en dans på rosor de första veckorna/månaderna så lite "slit" behöver man faktiskt räkna med, även om det fungerar från dag ett för vissa.

    TS: Jag tycker som jag sa innan att du ska lita på din känsla och hålla borta ersättningen några dagar till! OM det nu mot förmodan skulle visa sig vara nån fara på taket efter nästa läkarbesök så får man väl tänka sig att göra en omvärdering av situationen, men precis som du säger kommer hon mest troligt äta mer sällan om hon får ers. och mjölkproduktionen påverkas negativt. Lycka till och uppdatera gärna efter nästa möte hur det har gått! :)

  • Jasmin3
    12345hopp skrev 2017-04-05 14:53:51 följande:

    Jättebra tips ni kommer med! Skall kolla in amningshjälpen på Facebook och kompressioner skall jag absolut börja använda mig av!

    Skall försöka sparka igång pappan så han hjälper till lite mer, som det är nu så bär jag hela ansvaret ensam och jag tror att han har svårt att förstå hur mycket tid och energi detta kräver.

    Tror ni det kan ha stor betydelse om man äter dåligt? Dricker väldigt mycket vatten men har svårt att få i mig mat under dagen, både på grund av tidsbrist och att jag helt och hållet saknar aptit känns det som. Haha usch vad sorgligt detta men man glömmer lätt känna efter hur man själv mår i detta..


    Generellt brukar man ju få höra att det är viktigt att äta och dricka ordentligt och näringsrikt när man ammar, vilket självklart är bra att göra! Framför allt blir man ju lätt mer törstig än vanligt så att dricka mer brukar falla sig naturligt. Fettsammansättningen i bröstmjölken påverkas såklart till viss del av vad man äter men samtidigt kan nästintill undernärda mammor amma sina barn utan bekymmer så tänk inte för mkt på att du inte äter ordentligt, det kan skapa onödig stress inom dig. Ordentligt med avslappning och hud mot hud skulle jag tro är de viktigaste bitarna för dig och din dotter. Det ökar frigörander av oxytocin som i sin tur gör att du släpper ifrån dig mer mjölk. Ett annat tips för att höja oxytocinnivån är hallonbladste, som innehåller just det :)
  • Jasmin3
    12345hopp skrev 2017-04-07 12:01:04 följande:

    Har märkt nu när jag börjat pumpa att det mycket väl kan vara så att utdrivningen har funkat riktigt dåligt ett tag vilket förmodligen resulterat i att jag haft mindre mjölk, på senare tid har inte brösten känts sådär fyllda ens på morgonen men nu när jag kunnat få igång utdrivningen bättre både när jag ammar och pumpar så känner jag stor skillnad! Jag har nog försökt vara för effektiv och hinna med massa annat när jag ammar vilket stört utdrivningen och all stress runt om kring detta med vikten har ju varit en vardag redan från början så jag har inte alls tänkt på hur det påverkat mig!

    Hallonbladste har jag läst om innan, finns det att köpa i vanliga matbutiken? Tack så jättemycket för input :)


    Vad skönt att du upplever att mjölkproduktionen börjat öka, det måste kännas som en oerhörd lättnad vilket såklart kommer gynna amningen! :) Hallonbladste finns i lite olika utföranden, men det bästa och mest effektiva är 100% torkade hallonblad och det köper man på lösvikt på tebutiker, finns även att beställa på internet har jag sett. Själv har jag bara köpt i tebutik och tror jag har betalat ca 50-60:- för en stor påse som räcker några veckor :)
Svar på tråden Hur skall jag bära mig åt med amningen?!