Inlägg från: nnnnnnnn |Visa alla inlägg
  • nnnnnnnn

    Hur skall jag bära mig åt med amningen?!

    Reagerar på att många skriver att hon följer sin egen kurva, när TS skrivit att barnet inte går upp som det ska.
    Att öka i snitt 64 g/vecka är inte att gå upp normalt och följa sin egen kurva.

    Det var inget bra bemötande TS fick, det var ingen bra situation. Men jag förstår att de blir oroliga när ett barn föds litet och sedan inte ökar normalt i vikt. Risken finns att barnet inte orkar äta sig mätt, det blir helt enkelt för svagt av att inte få tillräckligt med näring.

    Om du,TS, orkar så är det såklart jättebra att du ammar + pumpar + matar osv. men se till att du får vila med. Det är inte bra för dej eller barnet om du blir helt utsliten av detta.
    Ta hand om dej och gör det du vill och tycker är bäst. Var rädd om dej.
    Och om barnet numera ökar bra i vikt (200 - 300 g/vecka) så är det ju ett tecken på att din taktik fungerar.

    Hälsningar en som ammade, pumpade och slet ut sig i 3 månader utan att det hjälpte direkt. När jag gav upp och började flaskmata så gick barnet upp ca 1 kg på en vecka och sedan var det som ett nytt barn med mer energi än tidigare.

  • nnnnnnnn
    Jasmin3 skrev 2017-04-04 20:46:23 följande:
    #10

    Fast du kan inte räkna ut en viktuppgång i snitt per vecka eftersom det inte blir rättvisande. Som jag skrev till TS så har ammade barn väldigt ofta en svajig viktuppgång jämfört med barn som dels eller uteslutande får ersättning, dessa barn ökar generellt sett stadigare och snabbare i vikt - därmed inte sagt att det nödvändigtvis skulle vara bättre. Som någon annan skrev är såklart det allra viktigaste att bebisen åtminstone inte går ner i vikt eller på annat sätt verkar må dåligt av att hon får för lite mat så finns det ingen anledning för vårdpersonalen att i detta läge börja stressa på med ersättning. TS skriver att hon vill amma och att hon är beredd att lägga ner den kraft och energi som behövs vilket ju är super, att amma är sällan en dans på rosor de första veckorna/månaderna så lite "slit" behöver man faktiskt räkna med, även om det fungerar från dag ett för vissa.

    TS: Jag tycker som jag sa innan att du ska lita på din känsla och hålla borta ersättningen några dagar till! OM det nu mot förmodan skulle visa sig vara nån fara på taket efter nästa läkarbesök så får man väl tänka sig att göra en omvärdering av situationen, men precis som du säger kommer hon mest troligt äta mer sällan om hon får ers. och mjölkproduktionen påverkas negativt. Lycka till och uppdatera gärna efter nästa möte hur det har gått! :)
    Barnet har gått upp 640 gram på 10 veckor.
    Det är inte en normal viktuppgång, inte ens om man räknar med att det är svajigt pga amningen.

  • nnnnnnnn

    Jag tycker att det är bra att ni får hjälp och stöd.
    Ditt barn har gått upp 610 gram på 10-11 veckor. Det är stor risk att barnet som du själv säger - har krympt sin magsäck och därför inte får i sig tillräckligt för att utvecklas på bästa sätt.

    Klart att det är en stress att väga ofta, be att BVC kommer hem till er ibland för vägning. Eller boka in kvällstider så pappan kan åka och väga barnet. Du kanske inte måste stressa iväg ensam med en liten som behöver mer mat hela tiden?
    Kanske kan pappan ta mer FL och stötta dej mer? Tex att du ammar, sen matar han med flaska (utpumpad mjölk) och byter blöja, tar en promenad osv. så kan du vila, äta, dricka och pumpa istället för att sköta barnet samtidigt som du försöker öka mjölkproduktionen.

    Var rädd om dej.

  • nnnnnnnn
    12345hopp skrev 2017-04-05 10:12:08 följande:
    Jag påstår inte att det skulle vara normalt, hon ligger ju ändå längs botten på den nedersta kurvan men vad jag menar är att det inte behöver vara massa fel på henne för det? Särskilt när de aldrig hittat minsta avvikande på någon utav alla kontroller vi gjort. Och eftersom längd och huvudmått ökar normalt så växer hon ju iallafall.
    Syftet med tråden var väl att få veta ifall det var ok att kämpa mer med amningen än att ge ersättning eller om folk skulle tycka att jag var fullkomligt tappad som ville fortsätta. Men jag är såklart också oroad över hennes vikt, jag har inte påstått annat, samtidigt säger min magkänsla att det inte finns något att oroa sig för. Men det är skönt att få lite andra åsikter från andra föräldrar och inte bara bvc :)
    Detta var ett svar på ett annat inlägg. Där det skrivs att det är normalt med svajig uppgång i vikt när barnet ammas.

    jag har läst det du skrivit och svarat dej några gånger, jag förstår din oro och att du gör allt du kan. Detta var inte riktat till dej TS, utan till den personen jag citerat.
  • nnnnnnnn
    12345hopp skrev 2017-04-05 10:25:37 följande:
    Tack för att du delar med dig! Vad jag känner är att en extrem viktuppgång kanske inte heller är så bra. Är snittet på 65 gram i veckan så känns det inte helt rätt att tvinga på henne så hon ökar 200 gram eller mer på en gång. Man måste ju ändå tänka på att ta det i hennes takt.
    Det kan absolut vara så att vi hamnat i en ond cirkel där jag inte gör mer mjölk än vad som behövs men jag känner att det vänder nu :)
    Däremot så måste jag bara klargöra att hon absolut inte är slö på något sätt så att problemet skulle vara att hon inte orkar äta sig mätt. Hon har alltid följt samma dygnsrytm och sover djupt på natten men lätt på dagen då hon är mycket vaken och är allmänt nöjd och pratar, ler, rör sig och är väldigt stark i rygg och nacke vilket bvc har sett och därför aldrig oroat sig utan det var detta läkarbesöket som "ställde till det" om man får säga så :)
    Hon ligger redan efter i vikt jämfört med om hon gått upp normalt, så det är ingen bra idé att fortsätta ge henne för lite mat för att "ta det i hennes takt".

    Amma enligt amningshjälpens råd, till mej sa de 15 minuter på varje sida och sedan direkt flaska med mjölk eller ersättning så mycket barnet kan äta, det får inte bli tomt i flaskan utan barnet måste ha kvar mjölk i flaskan när barnet vänder bort huvudet eller bara låter mjölken rinna ut.

    Och i början av intensivmatningen så bör det inte gå mer än 1,5-2 timmar mellan matningarna, sen börjar ni om: amning max 15 min sen flaska med mycket mjölk.
    På natten är det ok att barnet sover, men på dagen bör du mata tätt i minst en vecka.

    Be om hjälp för att få vardagen att flyta när du intensivammar/matar. Pappan kanske kan ta lång påskledighet (FL) och sköta markservice med matlagning, ge dej dricka, byta blöjor, flaskmata osv. så kan du amma + pumpa + äta + dricka + vila i en hel vecka.


  • nnnnnnnn

    Vet att minimundus har ett amningste till bra pris, det är otroligt drygt och räcker länge.
    Antagligen hjälper det mest för att man slappnar av och dricker extra mycket, men det är gott och rogivande så varför inte?
    Köpte först tepåsar, typ Weleda, men det var jättedyrt! 100 kr räckte inte många dagar, det gjorde däremot det som jag beställde från minimundus. (2 st stora löstepaket + frakt belv ca 100 kr)

Svar på tråden Hur skall jag bära mig åt med amningen?!