• 12345hopp

    Hur skall jag bära mig åt med amningen?!

    Som rubriken lyder. Jag känner mig desperat efter råd och åsikter då jag vill att amningen skall fungera och jag mår riktigt dåligt utav tanken på att jag nu inte räcker till och har blivit ombedd utav läkare att komplettera med ersättning efter Varje mål?

    Jag har en LITEN dotter som idag blev 10 veckor gammal som jag hittills har ammat fritt. Hon var liten redan när hon föddes och ligger i botten på kurvan med en liten viktuppgång varje vecka. Bvc har inte uttryckt någon oro över henne då hon utvecklar, ler, jollrar, växer normalt på längden och kissar och bajsar helt normalt. Men eftersom vikten ännu inte fått en riktig skjuts så blev jag skickad till en barnläkare som inte hittade några som helst avvikelser eller fel förutom just vikten då. Och här kommer vi till något som blev för mig en mardröm!

    Vi kom sent till att börja med så jag var uppe i varv och stressad redan då, dottern hade ökat med ca 80 gram på en vecka vilket är i vanlig ordning, jag blev ombedd att mata, sedan väga igen för att se så hon fick i sig mat. Nu skall jag alltså varva ner o ett kallt rum och mata min bebis som precis blivit undersökt på alla möjliga vis och är verkligen inte nöjd. Jag blir mer och mer stressad och det kommer ingen mjölk alls och dottern är precis som jag för uppe i varv för att äta just då. Jag försöker i 20 minuter innan jag tänker att hon kanske fick i sig lite grann iallafall. Såklart kissar dottern massor under tiden och vid nästa vägning har hon gått NER 15 gram och jag känner mig helt förkrossad. Detta var i torsdags och jag blev tillsagd att ge ersättning varje efter varje mål och även väcka henne på natten och ge ersättning, har hon inte gått upp till idag ville de lägga in henne på sjukhus?! . Här blir jag fullkomligt knäckt och gråter hela vägen hem i bilen då jag känner att jag misslyckats totalt. Jag kontaktar mitt bvc och berättar hur jag hade upplevt allt och hon ber mig komma och väga igen och sedan får jag låna med mig vågen hem för att kunna hålla lite koll om hon får i sig mat osv.

    Vi kommer fram till att jag inte börjar med ersättning än utan jag skall istället intensivamma. Jag erbjuder bröstet i varje vaken stund, köper en pump och pumpar ut mjölk när jag inte ammar och det jag får ut med pumpen ger jag på sked. Jag bestämmer också att jag nu skall väcka henne på natten och amma ungefär var 3dje timme. Innan har hon sovit mellan 21-05 ätit sedan sovit tre timmar till.

    Det har gått bra och jag känner hur jag har mer mjölk redan och dottern har börjat vänja sig vid mycket mat, första dagen kräktes hon bara upp det mesta och var allmänt arg.

    Idag hade hon gått upp 140gram. Alltså mycket mer än vad hon vanligtvis går upp i veckan men nu på bara fyra dagar, känner att vi är påväg åt helt rätt håll men nu undrade bvc helt plötsligt om inte jag skulle testa med ersättning iallafall?? Kände mig vilsen igen då hon vet hur gärna jag vill amma och inget annat. Hon skulle meddela viktuppgången till läkaren och höra av sig men hon lät liksom besviken? Borde inte 140 gram vara bra på 4 dagar? Jag vill fortfarande inte ge ersättning och jag är superorolig att det isåfall skulle sabba hela amningen då det jag egentligen behöver göra är att öka min egen produktion.

    Detta blev jättelångt inlägg men snälla hur fan ska jag göra? Ska jag stå på mig om amningen? Jag är ju påväg åt rätt håll nu och jag är beredd att göra ALLT för att detta skall fungera men det känns som att man bör följa råden från bvc. Känner mig riktigt förvirrad nu.

    Dottern vägde 2970g när hon föddes och idag vägde hon 3610g. Hon har hela tiden haft en liten men jämn viktuppgång.

  • Svar på tråden Hur skall jag bära mig åt med amningen?!
  • Anonym (Kämpa på)

    Du måste inte gå till Bvc två ggr i veckan! Du måste inte gå dit alls. Det är som sagt frivilligt så lägg besöken glesare eller boka inga tider alls utan gå dit bara ibland (vår Bvc har en allmän besökstiden en dag i veckan dit man kan gå utan bokad tid) när du ev känner att du vill kolla längd o vikt. I övrigt räcker det ju att gå dit för vaccinationer. Låter bra med en semester fr Bvc :) just do it!

    Som du skriver vore det kanske t o m skönt att "bli inlagd" o få hjälp o stöd direkt av förhoppningsvis kunnig personal. Men det är ingen garanti. Många inom vården, även på BB har dålig koll.

    Jag tipsade ju om lady D o nu kom jag ihåg att hon hade omvänt en väldigt stor bebis som de gav ersättning bara för att de antog att han inte skulle få i sig tillräckligt. Hon ångrade lite efter att hon inte stod på sig så även trebarnsmammor kan känna osäkerhet när auktoriteter (vårdpersonal) tvingar på en saker o först efteråt inse att de hade fel o att man borde stått på sig mer.

    Skönt att tråden hjälpt dig att känna dig lite mer säker på dig sj.


    12345hopp skrev 2017-04-05 09:52:00 följande:

    Hej jag har varit och vägt och erkänt att jag fortfarande inte gett ersättning och planerar inte att göra det heller, och BVC skulle höra av sig till läkaren under dagen som jag bad skulle kontakta mig sedan så jag får prata om vad jag tycker och så slipper bvc ta konflikten de verkar vara rädda för.

    Så nu får vi helt enkelt se hur de tycker om vikten som vid besöket idag landade på 3580, alltså plus 110 gram från i torsdags då, kanske inte så mycket jag hade hoppats att det skulle stå men det är ju fortfarande mer än vanligt och ett tecken på att vi är påväg åt rätt håll, det tar väl tid att töja ut den lilla magsäcken. Varje gång jag matar henne med det jag pumpar ut så kräks hon i 9 av 10 fall upp det så jag tolkar det som att stackarn är riktigt mätt.

    Jag känner mig absolut säkrare på mig själv i detta nu och skulle läkaren besvära sig med att skriva in henne på sjukhus så skall jag fortsätta stå på mig att jag isåfall får hjälp så amningen fungerar.

    Just nu tänker jag bara att det vore så skönt att bara få vara hemma och ifred från vikthysterin och slippa stressa upp sig över bvc besöken eller ens behöva tänka på att gå dit ett tag. Vi har ju inte fått vara ifred ens en hel vecka sedan hon föddes utan varit och vägt HELA tiden och jag bara känner mig så less över att jag inte bara kan få ta det lugnt och ha det mysigt med min bebis någon gång. Älskar verkligen att amma henne och det har hela tiden fungerat så bra men jag är så trött på att ha ständig ångest över vikten och inte kunna njuta fullt ut av bebistiden som snart är förbi. Det slog mig idag hur fruktansvärt mycket av vår tid som gått åt till att stressa upp sig över detta, känns nästan sorgligt.

    Skulle behöva en semester från BVC!


  • kixan

    Snabbtips: Bröstkompressioner (googla).
    Och som hjälpmamma i amningshjälpen tycker jag också att det verkligen går åt rätt håll nu, att hon ökat 140 gram förra gången och 110 nu gör ju att hon gårr upp 250 g på lite mindre än två veckor väl? Det är ju alldeles utmärkt, en bebis ska snitta minst 100 g/v. Så fortsätt som du gör och lägg till bröstkompressioner också och be att få väga igen på kanske en vecka eller så, du behöver ju inte vara där var och varannan dag, det hjälper ingen!


    A -03, F -05, V -10, S -14
  • Skäggigadamen

    Ts gå med i Amningshjälpen på fb. Många kunniga människor som ger pepp och stöd!

  • Fröken W

    Om du känner stress inför bvc-besöken, vilket är förståeligt, så tycker absolut att du kan ta lite semester från dem. Boka in besök varannan vecka ett tag framöver ifall dottern fortsätter att växa och verkar må bra i övrigt.

    Bra och kul att du känner dig tryggare i ditt val att fortsätta med amningen!

  • cloudberry79

    Jag skulle kolla upp amningshjälpen på FB och ev också kontakta en hjälpmamma. Vi hade också svårt att få igång amningen, men när tekniken satt och det släppte ordentligt så funkade det. Det tog nästan tre månader innan det funkade bra, sen helammade jag i ytterligare fyra månader och delammade till två års ålder. 

    Vi gick inte på så täta BVC-besök som ni, men viktuppgången var ibland så låg som 40-50 gram på en vecka. Då löste vi det som ni, med intensivamning i flera dagar, höll oss mest hemma och låg hud mot hud. Jag tycker själv inte det släppte ordentligt förrän dottern var lite större och starkare och själv kunde justera huvudet för att få till greppet.


    Just NO.
  • 12345hopp

    Jättebra tips ni kommer med! Skall kolla in amningshjälpen på Facebook och kompressioner skall jag absolut börja använda mig av!

    Skall försöka sparka igång pappan så han hjälper till lite mer, som det är nu så bär jag hela ansvaret ensam och jag tror att han har svårt att förstå hur mycket tid och energi detta kräver.

    Tror ni det kan ha stor betydelse om man äter dåligt? Dricker väldigt mycket vatten men har svårt att få i mig mat under dagen, både på grund av tidsbrist och att jag helt och hållet saknar aptit känns det som. Haha usch vad sorgligt detta men man glömmer lätt känna efter hur man själv mår i detta..

  • ABC73

    Rekommenderar mat man kan äta med en hand, gärna kall. Små greppvänliga godbitar är toppen. Då kan man äta samtidigt som man ammar.

    Med trikåsjal kan man ha barnet hud mot hud hela tiden hemma, med fri tillgång till maten. Efter ett tag kunde jag t.om. amma gående ute- fast då med amningstopp.

    Pappan kan se till med att se till att det finns bra mat hemma och laga mat som du lätt kan få i dig samtidigt som du ammar. Givetvis kan han också ta ta hand om lillan när hon inte äter. Blöjbyte, rapning och gos behöver man inte bröst för.

  • 12345hopp
    ABC73 skrev 2017-04-05 17:15:18 följande:

    Rekommenderar mat man kan äta med en hand, gärna kall. Små greppvänliga godbitar är toppen. Då kan man äta samtidigt som man ammar.

    Med trikåsjal kan man ha barnet hud mot hud hela tiden hemma, med fri tillgång till maten. Efter ett tag kunde jag t.om. amma gående ute- fast då med amningstopp.

    Pappan kan se till med att se till att det finns bra mat hemma och laga mat som du lätt kan få i dig samtidigt som du ammar. Givetvis kan han också ta ta hand om lillan när hon inte äter. Blöjbyte, rapning och gos behöver man inte bröst för.


    Bra tips med trikåsjalen! Det har jag helt glömt av att jag har en. Skulle passa bra för lillan är inne i en period där man helst måste gå runt och bära samtidigt som man ammar så hon vaggas till sömns. Att jag inte tänkt på att stoppa ner henne i sjalen :)
  • madde4141

    Hej

    Har själv en liten pojke på 5 månader som jag har helammat fram till han blev 4 månader.

    (Då började vi så smått med smakportioner)

    Och ammar fortfarande + smakportioner

    Jag tycker du ska stå på dej med amningen

    Det är det absolut bästa bebisen kan få i sej.

    När de är så små så erbjud bröstet ofta

    Jag var jätte trött på det i början

    Men det blir bättre och lättare.

    Nu tycker jag det är jätte mysigt att amma

  • Jasmin3
    12345hopp skrev 2017-04-05 14:53:51 följande:

    Jättebra tips ni kommer med! Skall kolla in amningshjälpen på Facebook och kompressioner skall jag absolut börja använda mig av!

    Skall försöka sparka igång pappan så han hjälper till lite mer, som det är nu så bär jag hela ansvaret ensam och jag tror att han har svårt att förstå hur mycket tid och energi detta kräver.

    Tror ni det kan ha stor betydelse om man äter dåligt? Dricker väldigt mycket vatten men har svårt att få i mig mat under dagen, både på grund av tidsbrist och att jag helt och hållet saknar aptit känns det som. Haha usch vad sorgligt detta men man glömmer lätt känna efter hur man själv mår i detta..


    Generellt brukar man ju få höra att det är viktigt att äta och dricka ordentligt och näringsrikt när man ammar, vilket självklart är bra att göra! Framför allt blir man ju lätt mer törstig än vanligt så att dricka mer brukar falla sig naturligt. Fettsammansättningen i bröstmjölken påverkas såklart till viss del av vad man äter men samtidigt kan nästintill undernärda mammor amma sina barn utan bekymmer så tänk inte för mkt på att du inte äter ordentligt, det kan skapa onödig stress inom dig. Ordentligt med avslappning och hud mot hud skulle jag tro är de viktigaste bitarna för dig och din dotter. Det ökar frigörander av oxytocin som i sin tur gör att du släpper ifrån dig mer mjölk. Ett annat tips för att höja oxytocinnivån är hallonbladste, som innehåller just det :)
  • 12345hopp
    Jasmin3 skrev 2017-04-07 07:27:25 följande:

    Generellt brukar man ju få höra att det är viktigt att äta och dricka ordentligt och näringsrikt när man ammar, vilket självklart är bra att göra! Framför allt blir man ju lätt mer törstig än vanligt så att dricka mer brukar falla sig naturligt. Fettsammansättningen i bröstmjölken påverkas såklart till viss del av vad man äter men samtidigt kan nästintill undernärda mammor amma sina barn utan bekymmer så tänk inte för mkt på att du inte äter ordentligt, det kan skapa onödig stress inom dig. Ordentligt med avslappning och hud mot hud skulle jag tro är de viktigaste bitarna för dig och din dotter. Det ökar frigörander av oxytocin som i sin tur gör att du släpper ifrån dig mer mjölk. Ett annat tips för att höja oxytocinnivån är hallonbladste, som innehåller just det :)


    Har märkt nu när jag börjat pumpa att det mycket väl kan vara så att utdrivningen har funkat riktigt dåligt ett tag vilket förmodligen resulterat i att jag haft mindre mjölk, på senare tid har inte brösten känts sådär fyllda ens på morgonen men nu när jag kunnat få igång utdrivningen bättre både när jag ammar och pumpar så känner jag stor skillnad! Jag har nog försökt vara för effektiv och hinna med massa annat när jag ammar vilket stört utdrivningen och all stress runt om kring detta med vikten har ju varit en vardag redan från början så jag har inte alls tänkt på hur det påverkat mig!

    Hallonbladste har jag läst om innan, finns det att köpa i vanliga matbutiken? Tack så jättemycket för input :)
  • nnnnnnnn

    Vet att minimundus har ett amningste till bra pris, det är otroligt drygt och räcker länge.
    Antagligen hjälper det mest för att man slappnar av och dricker extra mycket, men det är gott och rogivande så varför inte?
    Köpte först tepåsar, typ Weleda, men det var jättedyrt! 100 kr räckte inte många dagar, det gjorde däremot det som jag beställde från minimundus. (2 st stora löstepaket + frakt belv ca 100 kr)

  • Jasmin3
    12345hopp skrev 2017-04-07 12:01:04 följande:

    Har märkt nu när jag börjat pumpa att det mycket väl kan vara så att utdrivningen har funkat riktigt dåligt ett tag vilket förmodligen resulterat i att jag haft mindre mjölk, på senare tid har inte brösten känts sådär fyllda ens på morgonen men nu när jag kunnat få igång utdrivningen bättre både när jag ammar och pumpar så känner jag stor skillnad! Jag har nog försökt vara för effektiv och hinna med massa annat när jag ammar vilket stört utdrivningen och all stress runt om kring detta med vikten har ju varit en vardag redan från början så jag har inte alls tänkt på hur det påverkat mig!

    Hallonbladste har jag läst om innan, finns det att köpa i vanliga matbutiken? Tack så jättemycket för input :)


    Vad skönt att du upplever att mjölkproduktionen börjat öka, det måste kännas som en oerhörd lättnad vilket såklart kommer gynna amningen! :) Hallonbladste finns i lite olika utföranden, men det bästa och mest effektiva är 100% torkade hallonblad och det köper man på lösvikt på tebutiker, finns även att beställa på internet har jag sett. Själv har jag bara köpt i tebutik och tror jag har betalat ca 50-60:- för en stor påse som räcker några veckor :)
  • 12345hopp

    Vill bara tacka igen för allt pepp och alla tips jag fått! Åkte förbi bvc idag och vägde min lilla som hade gått upp 150 gram sedan onsdag så alltså på lite mindre än en vecka och det känns helt fantastiskt att jag har börjat få ordning på detta! Bvc var också jätteglada och hon var imponerad över att jag inte hade gett upp vilket många gör när det börjar strula såhär vilket jag verkligen förstår, och det kändes så skönt att få en klapp på axeln och kunna lämna bvc och känna sig nöjd och glad!!

  • Fröken W
    12345hopp skrev 2017-04-10 16:18:13 följande:

    Vill bara tacka igen för allt pepp och alla tips jag fått! Åkte förbi bvc idag och vägde min lilla som hade gått upp 150 gram sedan onsdag så alltså på lite mindre än en vecka och det känns helt fantastiskt att jag har börjat få ordning på detta! Bvc var också jätteglada och hon var imponerad över att jag inte hade gett upp vilket många gör när det börjar strula såhär vilket jag verkligen förstår, och det kändes så skönt att få en klapp på axeln och kunna lämna bvc och känna sig nöjd och glad!!


    Vad kul att höra, bra jobbat!
  • Aquita

    Vad skönt att det går på rätt håll! Bra jobbat att du orkar med detta, både att kämpa hemma med amningen och 'mot' läkare och bvc. Fortsatt stort lycka till ????

Svar på tråden Hur skall jag bära mig åt med amningen?!