• pix

    Ni som är emot höjda sjuksköterskelöner!

    Steven01 skrev 2017-05-21 17:52:30 följande:

    Det är en myt att det saknas vårdpersonal. Problemet är att man är så otroligt oeffektiv, men det är väl lättare att skylla på att det finns för lite folk än att organisera om verksamheten. Så nej, anställda i vården har inte alls för lite betalt


    Håller med Steven01! Det saknas inte vårdpersonal utan hela systemet är ineffektivt med undantag för akutvård. Inom vård och rehabilitering skulle det kunna fungera otroligt mycket bättre med den personal som finns. Lönelyft kommer inte att lösa denna ineffektivitet. 
  • pix
    modsey skrev 2017-05-22 13:27:44 följande:
    Utveckla gärna med förslag hur? Då jag jobbar med vårdutveckling är jag sjukt intresserad av hur vi kan få det bättre utan personal!
    Utan personal kan du naturligtvis inte få det bättre. Jag kan utveckla med hur många förslag som helst men du får begränsa inom vilket område. Rehabilitering kanske som kostar mycket och är otroligt ineffektiv inom de områden jag varit inblandad. 
  • pix
    modsey skrev 2017-05-22 13:27:44 följande:
    Utveckla gärna med förslag hur? Då jag jobbar med vårdutveckling är jag sjukt intresserad av hur vi kan få det bättre utan personal!
    Vilken orsak har era utredningar visat är störst anledning till att personal lämnat eller inte söker till akutvård`?
    modsey skrev 2017-05-22 16:55:54 följande:
    Äh kör akutvård du. Där går de på knä i hela landet pga sskbrist.
    Den verksamhet jag personligen själv tycker har fungerat bäst inom vården. Min erfarenhet här är ifrån lokala akutmottagningen, Regionsjukhus i 2 län samt Uppsala universitetssjukhus. Jag tvivlar på att högre löner skulle få ssk att söka eller stanna kvar på sina tjänster. 

    Akutverksamheten är många gånger stressig och av det jag sett så är det väldig brist på det teamwork TS påstår är så viktigt. Ett flertal ggr har sköterskor haft synpunkter som gått emot läkare som besvarat arrogant och kort för att sedan avlägsna sig.Jag har flera inspelade konversationer där jag som sköterska själv hade blivit galet frustrerad av bemötandet. Av de jag frågat (frågar alltid pga att jag är nyfiken och intresserad) har ingen av sköterskorna haft reflektionstid. Uppföljningar av patienter fungerar inte och då talar jag inte bara om egna erfarenheter. 

    Detta var kortfattat men högre löner kan jag omöjligt se skulle lösa problematiken. Däremot ronderande akutschema. Sköterskor tjänstgör t ex 3 månader i annan verksamhet (avdelningar, mottagningar,,,,,) för att sedan ha 1 månad på akuten. Stressiga snabba möten med patienter (och läkare) blir tidbegränsad arbetstid. Man inför "golvpersonal" som städar, fyller på förråd, förflyttar patienter, ringer avdelningar mm mm OCH ser till att sköterskor och läkare snabbt och enkelt kan delegera ut arbetsuppgifter via datoriserade system. Man kvalitetssäkrar efter varje arbetspass med samma teknik som t ex elgiganten tar in betyg från sina kunder. En enkel terminal i varje omklädningsrum. Då kan man enkelt spåra om det finns något negativt knutet till olika akutmottagningar, ansvariga läkare, hög arbetsbelastning osv för att sätta in rätt åtgärder på rätt ställen. 

    Uppföljning som jag nämnde är viktigt att det förbättras. Idag kommer många patienter tbx till akuten för samma åkommor pga att de inte fått relevant vård efter akutbesök. Jag vet situationer där sköterskor varit frustrerade därför att de velat så mycket mer än läkare men inte har befogenhet att påverka. 

    MYCKET kortfattat beskrivet av hur det kan utvecklas för att göra arbetsmiljön bättre. 

    Vad är det som gör att du tror högre löner skulle få personal att stanna/söka till akutmottagningar? Tror du det skulle lösa alla problem med personalbrist?
  • pix
    Anonym (SSK med 35`i lön) skrev 2017-05-22 12:49:51 följande:
    Har aldrig motsatt mig bättre arbetsmiljö. Tvärtom. Men ag måste börja med att få folk att bli motiverade att stanna. Har man för få ssk blir det svårt att få fler genom att bara lova bättre arbetsmiljö. Men genom att öka lönen och ha en plan för arbetsmiljön kan man säkerställa att ssk stannar, samt genom lönen får man andra nyfikna och när det finns personal kan man jobba m arbetsmiljön. Det finns andra sätt också. Men lön är alltid en springande punkt.
    Njaaa, nu dömer du andra efter dig själv! Jag har gått från 42 i månaden och jobbar nu inom vård för en långt lägre lön men hoppar ff runt o letar efter den bra arbetsmiljön. Känner fler än mig som värdesätter arbetsmiljö före lön. 

    Mina erfarenheter skiljer sig alltså helt emot vad du tror. 

    Jag har oxå stor erfarenhet från vården utifrån patientperspektivet pga ett flertal allvarliga olyckor och har mött sköterskor som värdesätterarbetsmiljö före lön så jag har med min erfarenhet mycket svårt att tro att högre löner ska förbättra vården. 

    Jag är helt klart emot högre löner och för att satsa på kvalité både utifrån anställdas perspektiv såväl som utifrån patienters perspektiv. 
  • pix
    Anonym (Lena) skrev 2017-05-23 23:27:17 följande:

    Som sagt: du har bra lön! Sluta vara så självgod och girig! Och tjata om ditt ansvar! Herregud! Jag är lärare... jag hat ansvar för ett stort antal barns kunskapsmässiga och socioemotionella utveckling. Är i konstant barngrupp där jag tillgodoser 25 elevers behov och dubbelt så många föräldrar. Har jour kväll och helg när vad som helst kan behöva avhandlas. Dödsfall i någons familj, kris i familjer, aggressivitet, uppgivenhet, mobbing som ska utredas. Dessutom ska allt dokumenteras, utvärderas, följas upp och mycket bedömas. Ska ständigt utvecklas själv genom vidareutbildningar. Har arbetat med barn som mår oerhört dåligt och gett min skäl för dessa barn - varje dag! Inget man släpper när man kommer hem! I jobbet i går även "dina" uppgifter med att rädda barn som sätter i halsen, som blöder, som krampar (om än det sker sällan) torkar spyor, och tröstar. Har också jobbar mkt nära barn med mkt allvarliga tillstånd - jo, de finns i skolan också. Springer som en galning hela dagarna och önskar jag hade fjorton armar och dubbelt så mkt tid! Men, jag Älskar mitt jobb! Har 30000 i lön! Vad gör DIG värd mer av våra skattepengar än mig? Har 5 års utbildning sammanlagt! Du må ta hand om patienter och ÄR viktig en kort stund! Jag är viktig för mina elevers fortsatta Liv! För dina barn..! Så NEJ för att du ska ha högre lön av våra skattemedel. Men just det.... du städar ju ambulansen. Glömde det!


    Bra skrivet!! Jag är systemvetare med specialinriktning projektledare samt även ekonom. Omständigheter i livet har gjort att jag nu jobbar inom vårdsektorn. Har även vikarierat som lärare. Min erfarenhet är att både sköterskor o undersköterskor ägnar allt för mycket tid till "korridorskitsnack" och gnäll. Ofta har de inte jobbat med något annat o har inget att jämföra med. När en viktig server går ner jobbar IT-tekniker så att svetten rinner i pannan. Lärare har en betydligt stressigare miljö än vårdfolk. 

    Som patient (mina omständigheter i livet) har jag fått mottaga diverse "gnälliga" synpunkter fr ssk o usk om deras arbetssituation men samtidigt sett dem vid långa fikapauser lr långa samtal med patienter (mig o andra) som inte är vårdrelaterade. 

    Så vad gör dig TS och alla andra mer värd av våra skattepengar? 

    Exakt vad är det du menar att högre löner ska bidra med för att höja samhällsservicen för medborgare inom vård??

    Kan du se andra åtgärder för att höja kvalitén inom vård än högra löner? 

    Varför tycker du i jämförelse med andra yrkesgrupper att du är underbetald?? Vilka yrkesgrupper jämför du dig med?? Svara gärna konkret på detta. 

    Jag är personligen emot höjda löner för ssk eftersom jag anser att de är välbetalda för den utbildning de har, det arbete de utför och i jämförelse med andra yrkesgrupper där skattepengar ska fördelas. 
  • pix
    Anonym (SSK med 35`i lön) skrev 2017-05-23 18:56:30 följande:
    Du vill inte förstå. För du är helt enkelt för osmart. Min lön är inte i paritet m ansvaret jag har. Mitt jobb är dessutom ytterlighet inom sjuksköterskeyrket. Extra mycket utsatt, ansvar osv. Men jag suger på att spola öron o lägga om sår.....
    Hmmm börjar serilöst undra vem som är osmart i denna tråden. Du, TS bemöter inga argument med saklighet o attackerar andra med sunda åsikter med hån. '

    Kan du någonstans känna att du förstärker min redan präglade synpunkt på "gnälliga" sköterskor utifrån mitt patientperspektiv? 
  • pix
    Anonym (SSK med 35`i lön) skrev 2017-05-24 09:45:19 följande:
    Om andra höll nivån hög så hade jag fortsatt med det. Men det är ju så löjleväckande att komma och påstå att man är insatt i jobbet på en VC när man träffar ssk för att få vaccination och ta blodtryck. Och därför har sååå mkt åsikter baserat på detta. Då går jag ner på samma nivå och vidhåller att den människan är osmart!
    Du håller absolut ingen hög nivå och uppvisar inte någon som helst kunskap i bemötande varken av personer eller åsikter. 

    Hos mig är det enda du lyckats med att förstärka bilden av arrogant sköterska som nedvärderar både patienter och undersköterskor istället för att se ett team. 
  • pix
    Anonym (SSK med 35`i lön) skrev 2017-05-24 09:55:08 följande:
    Oj oj oj!!!! Dra du sina slutsatser och hoppas jag slipper träffa dig som patient. För då skulle jag koppla bort och göra som du skriver och då hade det troligen inte gått så bra för dig, om du var riktigt illa därann! 

    Patienter är inte skolboksexempel, eller ivarjefall ganska sällan. Bara att ta en anamnes och försöka få ihop vad som eg är patientens problem. Att sen bedömma och prioritera, ska pat åka blåljus till akuten (det är den lätta biten att avgöra) eller kan pat vara kvar hemma, åka taxi till VC.
    Vi kan ju inte ha med så hemskt mkt saker i en ambulans, så vi får använda vår erfarenhet och kunskap för att göra rätt bedömningar och sen sätta in en ev behandling. Som då kanske hjälper, om inte får vi utöka eller tänka om helt. 

    Dom tydliga insturkionerna är ganska allmänna, standard och lämnar mkt utrymme för att jag som ssk skall ta eget ansvar, göra en egen bedömning och egen behandling. Jag sätter ingen diagnos, för det krävs mer undersökningar (prover, röntgen etc).

    Poliser och väktare har utrustning att försvara sig med, brandmänn kommer oftast i större grupper, inte två pers. 

    Jag har en gång lärt mig att spola öron, men att ta beslut när det ska spolas eller inte, det är det som är grejen, behöver pat till dr innan jag gör det här, eller inte? Bedömningar, bedömningar, bedömningar. 

    Ja, självklart tjänar jag mer än nån på ICA, det räcker med min utbildning för att öka den lönen. Jag har jävligt mkt mer ansvar, kunskap, osv, så självklart ska jag tjäna mkt mer än ett jobb på ICA. Lärare har där jag bor en lön som ligger mkt nära eller mer än mig, om vi tittar på antal år vi pluggar. Jobba på dagis i storstan börjar bli väldigt lönsamt...

    Så, vad har du att säga om detta? Jag är nyfiken!
    Ditt första stycke visar verkligen att du bör fundera på att byta jobb. Jag kan inte tolka det annorlunda än att du gör skillnad på människor och vilken vård du ger dem. Då är du definitivt inte värd en högre lön. 

    Du har fått många vettiga svar med jämförelser från olika yrkesgrupper med lika lång utbildningstid men slår aggressivit ifrån dig alla synpunkter. 

    Varför startade du tråden? Vad var ditt syfte? Var det inte att få höra varför andra inte tycker sköterskor är värda en högre lön? 
  • pix
    Anonym (SSK med 35`i lön) skrev 2017-05-24 10:05:10 följande:
    Och en bättre arbetsmiljö kräver att vi är fullbemannade och kan hålla avdelningar och sängplatser öppna. Vissa ställen lyckas kombinera bra löner och bra arbetsmiljö (bla kortare arbetstid). Jag har ALDRIG påstått att jag bara eftersträvar mer pengar, men det är början till en bättre arbetsmiljö, locka med pengar, och ha en plan hur arbetgsmiljön skall förbättras när ssk kommer. Många ställen kan inte göra nåt så länge man inte har folk. 

    Eller hur ser din plan ut?
    Jösses vad du svamlar nu Hur menar du att högre lön är början till bättre arbetsmiljö? Du pratar om helt olika saker. Börja du med att förtydliga så besvarar jag frågan. Din lön är i mitt tycke redan bra (som många andra också redan påpekat) i förhållande till utbildningskrav och arbetsinsats. 

    . "Jag har ALDRIG påstått att jag bara eftersträvar mer pengar, men det är början till en bättre arbetsmiljö, locka med pengar, och ha en plan hur arbetgsmiljön skall förbättras när ssk kommer. " 

  • pix
    Anonym (SSK med 35`i lön) skrev 2017-05-24 10:15:20 följande:
    Osså var det arga Lena kvar! Borde man inte veta att det heter själ och inte skäl om man är lärare och så enormt engagerad? 
    Nu kommer ju jag och tar över dina kramper och ofria luftvägar, så bara ring, den kan vi stryka, för så är det i livet också, om man går in på ICA. 

    Jag är jäkligt viktig många gånger för mina patienters liv, där och då! Dina barn har föräldrar som är ytterst ansvariga. Faktiskt! Att ens ta på sig så mkt ansvar som du gör låter inte helt sunt! Hur garanterar du att alla barn får likvärdig uppmärksamhet, att du trots att du tror du är superengagerad verkligen ser den som behöver dig på riktigt? Som du beskriver ditt jobb måste du vara supermänniska och läsa tankar och det tror jag inte på. 
    Du får gärna jobba på för en högre lön, tror minsann inte jag sagt något annat, Men du hävdar att du tar lika mkt ansvar, ja mer, för 25 barn hela tiden dygnet runt året runt, som jag gör en kort stund för en patient. Du har ju hybris totalt! Sen gör du ett viktigt jobb, men du lär ju gå in i väggen snart och då blir det ännu mindre pengar i kassan. så tagga ner lite! Du gör garanterat ett mkt bra jobb ändå. 
    Vad otrevlig du är! 
  • pix
    modsey skrev 2017-05-24 14:08:19 följande:
    Högre löner kan lösa personalbristen som är akut.

    Tillgång och efterfrågan behöver helt enkelt styra även här så att den regionala vården kan konkurrera dom arbetsgivare.

    När vi har en bättre pertsonalstatus kommet vi kunna arbeta med arbetsmiljön, schema, utveckling etc. I dag är vi bakbundna där då vi hela tiden jagar ssk till luckor.
    Jahaja och den strategin tycker du har fungerat bra hittills? Du skrev att du jobbar med verksamhetsutveckling av vård (lr nåt liknande) och tjänar 40-50 000/mån. 

    Min absoluta övertygelse är att många Landstingsanställda inte skulle klara kraven i privata sektorn samt är överbetalda i förhållande till arbetsinsats. 

    Själv har jag en historia med en olycka där jag kan räkna till 34 olika läkare som journalfört under en två års period och då kan vi utgå från att ett stort antal sköterskor varit inblandade. Resultat de, i sitt teamwork, kom fram till var att jag måste bli sjukpensionär. 460´ tusen fattigare och två år utomlands gjorde mig frisk. Och min historia är inte unik. För mig är ditt resonemang helt ofattbart och jag anser att Landstingsanställda (undantaget undersköterskor) är överbetalda i förhållande till arbetsinsats. 

    Vad menar du med ".....den regionala vården kan konkurrera dom arbetsgivare...."??? Om du menar att Sverige är region och arbetsgivare är utomlands där många svenskar söker vård så tjänar de i många länder betydligt mindre än i Sverige. 

    Är oxå nyfiken på vad du som verksamhetsutvecklare inom vården har för erfarenhet? Har du endast jobbat inom Landstinget lr har du annan erfarenhet??
  • pix
    cesso skrev 2017-05-28 14:13:46 följande:
    Jag tänkte att de ligger lågt för vidareutbildningen, och du ligger högt jämfört med dem. Du har ku då ca 30-40 k mer/ år. Du måste jämföra med din egen yrkesgrupp inte hur det bör vara i den bästa av världar. Klart de ska upp om nya har 30, och de 32... Om ingångslönerna är 30000 för nya ssk så finns inte utrymme att ha lika stor löneutveckling åt andra. Det finns inte obegränsat med pengar i offentlig sektor. Du måste nog se din lön i jämförelse med kollegors och med den totala lönebilden. Höga ingångslöner kostar.
    TS sa i ett tidigare inlägg att hen inte vill diskutera sin egen lön utan endast diskutera lön generellt för hela yrkesgruppen. Så jämför inte hens lön med kollegors.  
  • pix
    Anonym (Lena) skrev 2017-05-26 21:31:45 följande:

    Du är inte mer "specialist" än en annan specialist sköterska. En barnmorska, röntgen sköterska etc. Du är alltså inte mer "speciell" och viktig än någon annan. Du är viktig på ETT sätt, jag som lärare på ett annat, och kollegor till dig på andra - men minst lika viktiga - sätt. Vet du, jag tror att ditt största problem inte är lönen. Du borde verkligen fundera över din syn på dig själv jämte andra människor. Av dina inlägg kan jag utläsa att du inte verkar må helt bra och därför ska jag vara storsint och inte diskutera mer. För Din skull. Ta hand om dig. Kram/ Lena.


    Håller med Lena. Vi är flera som tycker att du har nedvärderande syn på andra men du väljer att inte lyssna eller reflektera över de inlägg som skrivits.

    Vi är oxå flera som inte tycker att ssk ska ha högre löner i förhållande till arbetsinsats men du väljer att inte lyssna eller reflektera överhuvudtaget. 

    Jag är även jag av den uppfattningen att du behöver fundera över din syn på dig själv. 

    Ha det gott!
Svar på tråden Ni som är emot höjda sjuksköterskelöner!