Inlägg från: oanonym |Visa alla inlägg
  • oanonym

    hur prata om sin tro med barnen?

    Konservativ skrev 2017-06-20 13:36:09 följande:

    Tycker du själv att du förhåller dig neutral när du skriver "och som det inte finns några som helst bevis för är sanna"?

    Varför skulle inte TS få visa sin religion, precis som du visar din tro för dina barn (antar jag). Som jag skrev förut kommer dessa barn att under många år få höra hån och kritik från TV, kamrater, lärare och andra som är lika okunniga och fördomsfulla som du.


    Japp. De övernaturliga delarna i religioner finns det inga bevis för.
  • oanonym
    Konservativ skrev 2017-06-21 10:13:57 följande:

    Nonsens. Att inte tro på gud är att ha tagit ställning. Hade du istället sagt att du inte har bildat dig en uppfattning eller att du inte bryr dig eller att du inte vet om det finns en Gud så hade det varit neutralt.


    Nja, i så fall går det inte att vara neutral. De flesta (alla?) vet inte om Gud finns, både troende och icke troende. Du blandar ihop två saker här, att veta och att tro.
  • oanonym
    Konservativ skrev 2017-06-21 13:39:09 följande:

    Det går att vara neutral. En ateist är inte neutral ifråga om Guds existens.


    Ja, att inte ha hört talas om Gud. Att svara "jag vet inte om Gud existerar" innebär inte att vara neutral. Jag vet heller inte om Gud existerar, men jag tror inte det.

    Vem menar du är neutral?
  • oanonym
    absalon skrev 2017-06-21 13:56:38 följande:

    Hur ska satanisten, som är vår kristna TS livskamrat, göra vid religionssamtal med barnen? Ska han försöka övertyga ungarna om Hornpelles faktiska existens? Med bockfot, svans, eldgaffel, svaveldoft och allt?

    Det påstås att Dagens Nyheter i 1900-talets början avskaffade den nyssnämnde potentaten.

    Avslutningsvis en liten anekdot från förrförra seklet. En framstående teolog, som skrivit en uppmärksammad doktorsavhandling om helvetesläran, blev utnämnd till biskop.

    På den tiden uppsökte man kungen - som var den glade Karl XV - för att tacka för högre utnämningar. Så skedde, varpå majestätet muntert replikerade:

    -Det ska du inte tacka mig för.

    -Vem ska jag då tacka Eders Majestät?:

    -Det ska du tacka f-n för!


    Den kristna i familjen tror nog också att satan existerar. Och all satanism utgår väl inte från djävulen/satan som "petsoner"?
  • oanonym
    absalon skrev 2017-06-21 14:36:05 följande:

    Satanism utan satan? Verkar kufiskt. Menar du att en sådan satanist mest ägnar sig åt att vara lite lagom satanisk?


    "I dag går det att urskilja tre huvudtyper av satanism. Den första är de offentligt verkande "respektabla" organisationerna. De flesta av dessa bygger på Anton LaVeys lära. LaVey förespråkade egoism och konkurrens som grund för samhället, och hyllade de starkas seger och de svagas undergång. Han förespråkade också användandet av magiska ritualer för att förgöra fiender och få sexuella och materiella framgångar. LaVey-anhängarna tror inte på Satan som ett övernaturligt väsen utan menar att Satan är en symbol för den egoism som finns i varje människa, som de vill ska få fritt uttryck. Samtidigt bör det tilläggas att ingenting tyder på att det finns kopplingar mellan "Church of Satan" och vålds- och sexualbrott, eller annan typ av kriminalitet. I Sverige finns LaVeys lära bland annat representerad av Svenska Satanistkyrkan."
  • oanonym
    Konservativ skrev 2017-06-22 09:47:05 följande:

    Du är neutral till frågan: "Vilken är din Gud?"

    Du är inte neutral till frågan: "Finns det en Gud?" Du har ju besvarat det!


    De två frågorna går ju in i varandra.
  • oanonym
    Rikard skrev 2017-06-22 10:16:28 följande:

    Håller fullständigt med. Även vi som har kommit till slutsatsen att det inte finns några gudar har tagit ställning i frågan om gudarna existens. Att påstå något annat är helt orimligt. Men jag tror inte att man ska vara så rädd för att berätta för barn hur man själv tänker kring saker och ting. Men bör i mina ögon vara resonerande, tala om varför man tror eller tänker på det ena eller andra sättet. Att ingjuta en tro på gudar genom att prata om straff och helvete anser jag dock vara vidrigt.


    Så enda sättet att vara neutral, det är att inte hört talas om Gud?

    Det är nästan omöjligt att inte ta ställning till ett sådant påstående. Svarar du "jag vet inte",så har du också tagit ställning.
  • oanonym
    Rikard skrev 2017-06-22 10:20:14 följande:

    Har du samma inställning till alla gudar? Anser du att det är lika osäkert om Poseidon existerar som att Jahve existerar? Är Kali lika möjlig som Jesus? Vad säger du om annat som folk tror eller har trott på; änglar, vettar, varulvar? 

    Skulle du också säga att "de flesta (alla?) vet inte om Tomten finns"?


    Jag försöker ha samma inställning. Dock är ju olika gudar olika populär, beroende på vilken tid man lever. Jesus var ju människa, så där går ju faktiskt att undersöka om han existerat.

    Dock säger "jag vet inte" ingenting om vad du tror om saken.
  • oanonym
    Rikard skrev 2017-06-22 10:25:38 följande:

    Ateism är förvisso ingen tro, där är vi överens, men att säga att inte tro på någon av alla gudar som påstås finnas är ändå ett ställningstagande.


    I så fall är jag neutral till de flesta av dessa gudar, då jag aldrig hört talas om dom.

    Men för enkelhetens skull säger jag att jag inte tror på dom.
  • oanonym
    Rikard skrev 2017-06-22 10:28:08 följande:

    "Det går att urskilja tre huvudtyper av satanism..."

    Jag kan bara se att texten tar upp en typ. 

    Vilka är de två andra?


    Jag bara citerade en text för att visa att modern satanism inte har så mycket med satan/djävulen att göra. Egentligen är jag inte insatt, jag bara kände till att det är på detta viset.
  • oanonym
    Rikard skrev 2017-06-22 10:38:14 följande:

    Om människan Jesus har existerat så betyder det inte nödvändigtvis att han var gudomlig på något sätt. 

    Det är två saker som måste bevisas:

    1) Att människan Jesus funnits, vilket inte är helt orimligt.

    2) Att Jesus var gudomlig på något sätt, vilket är svårare att bevisa, tämligen osannolikt och inte alls en nödvändig följd av att människan Jesus fanns.


    Ja, vi människor har inget verktyg för att avgöra gudars existens än. I alla fall inte objektivt.

    Det enda vi kan göra är att undersöka där gudarna påstås inverka i våran värld. Och där har de flesta undersökningar visat att det finns en naturlig förklaring. Och även om jag bad om 100 kr till guden x varje dag, och 100 kr ramlade ned från himlen, så bevisar det inte guden X.
  • oanonym
    Palestrina skrev 2017-06-22 10:41:04 följande:

    Det går att ta ställning och att samtidigt vara neutral. Ateism är ett aktivt ställningstagande mot gudstro. Agnosticism är ett mer neutralt förhållningssätt. En agnostiker tror inte heller på någon gud men menar att vi inte kan veta någonting om guds existens. Agnostikern är därmed öppen för möjligheten vilket åtminstone jag menar är mer neutralt och respektfullt gentemot människor som faktiskt har en gudstro.


    Fast det blir bara en ordlek. Man kan väl vara agnostisk teist eller agnostisk ateist, om man ska vara petig? Enligt mig är alla agnostiker, eftersom ingen vet om Gud/gudar finns. I alla fall inte så att det går att bevisa.

    Att vara ateist betyder inte att man vet att Gud inte finns! Jag är ateist, men kan ändra mig ifall bevis dyker upp.
  • oanonym
    Palestrina skrev 2017-06-22 12:31:40 följande:

    Det är inte jag som har hittat på begreppen och jag anser att det finns en skillnad. Jag är agnostiker, inte ateist, och den distinktionen är viktig för mig. Jag har ingen egen gudstro, men jag är öppen för möjligheten och jag respekterar också andras gudstro.


    Ja, då är du ateist, enligt ordets betydelse. Agnostiker tar inte upp vad du tror.
  • oanonym
    Palestrina skrev 2017-06-22 12:41:37 följande:

    Absolut inte, din starkt troende släkting verkar vara bokstavstroende. De flesta av dagens bekännande kristna är mer sansade än så. Skulle jag tro, får jag för säkerhets skull tillägga, men jag känner en del och ingen av dem är bokstavstroende.


    Ja, de flesta hittar på en egen religion. Att vara bokstavstroende borde dock vara det som Gud vill.

    Varför annars ge ut en text och säga att allt som är skrivet är sant?
  • oanonym
    Palestrina skrev 2017-06-22 15:42:57 följande:

    För att även människor med en gudstro är intelligenta? Saknar du egen förståelse för vad en text som bibeln eller koranen är, eller tror du bara att religiösa människor gör det?


    Jag tror de flesta religiösa cherrypickar det dom gillar, eller omtolkar texter till något dom gillar. Därför kan kristna säga att "syndfloden ska inte tas bokstavligt, den ägde inte rum" elller "Gud har inget emot homosexualitet".

    Sådana svar får jag ofta av folk som hävdar att "bibeln är helt sann".
  • oanonym
    Palestrina skrev 2017-06-22 16:05:43 följande:

    De kan inte på allvar hävda att bibeln är helt sann eftersom den är full av motstridiga budskap. Visst kan man hävda att de cherrypickar när de väljer delar av bibeln som är enklare att acceptera i vårt sekulariserade samhälle, men det är väl deras sätt att "make sense" av sin religiösa skrift? Jag har inget problem med det, eftersom det inte är människors gudstro utan själva religionen som är beroende av skriften. Det går trots allt att argumentera både för och emot homosexualitet med hjälp av bibeln och åtminstone jag är tacksam ju fler som väljer att ta fasta på det som vi uppfattar som gott i bibeln, än tvärtom.


    Jag är också tacksam att det goda väljs. Dock kan jag ibland tycka det är lite fjantigt att säga att man är kristen och följer bibeln, när man egentligen följer det man gillar endast. Alltså saker man kommit fram till utan bibelns hjälp.
  • oanonym
    Palestrina skrev 2017-06-22 16:44:30 följande:

    Det som skiljer kristendomen från andra religioner, och som också är vad som gör kristendomen extra svårsmält för mig personligen, är ju tron på synden och syndaförlåtelsen genom kristus. Vad du tror och hur du lever i övrigt är underordnat så länge du accepterar kristus som frälsare. Mycket av det som står i nya testamentet som är ren etik återfinns också i andra religioner och grekisk filosofi, som den gyllene regeln t ex., så det är ju fullt möjligt att komma fram till utan bibeln.

    Jag vet inte vad exakt jag är ute efter med den kommentaren, men jag antar att jag inte tycker att det är lika fjantigt som du tycker. Jag har själv varit bekännande kristen i min oskyldiga ungdom och jag minns både hur jag tänkte då och hur lite jag egentligen visste. Jag tror dock att det finns många kristna som har ett helt annat förhållningssätt till sin religion och som vet och förstår betydligt mer än vad jag gjorde då, till exempel om hur bibelns texter kan förstås och sättas i ett större sammanhang. De uppstod ju inte i ett kulturellt och religiöst vakuum, och man kanske kan betrakta dem som guds ord även om man förstår att de är traderad kunskap, som människor har både skrivit och tolkat.


    Fast egentligen är det ju svårt att veta om man tolkar bibeln rätt. Det finns väldigt många som påstår sig förstå texterna i bibeln, men kommer fram till helt olika saker som någon annan.

    Det finns 30 000 olika "inriktningar" inom kristendomen. Säkert är flera hundra av dom ganska olik varandra i deras syn på bibeln.
  • oanonym
    Konservativ skrev 2017-06-22 16:36:18 följande:

    Bibeln är självklart helt sann, men den är inte avsedd för ateister eller rena Gudshatare så de som är det kan sluta läsa den.

    Det finns gott om bra barnbiblar. De kan TS med fördel läsa för sina barn.


    Vad säger bibeln om slaveri?
  • oanonym
    100kgpappa skrev 2017-06-22 17:12:45 följande:

    Hur kan man då tro på evolutionen om bibeln samtidigt är helt sann?

    Och alla motstridiga budskap i den då?


    Egentligen "kan" man inte det, men många kan inte neka vetenskapen längre, och därför hittar på en egen religion. Budskapet och tron på Jesus är det viktiga, brukar det heta.
  • oanonym
    KlunsSmurfen skrev 2017-06-22 22:52:52 följande:

    Det handlar om kunskap, man kan diskutera människors åsikter, tro och ifrågasätta för att lära sig om människor även om tron i sig är likgiltig för min egen del.En agnostiker som är ateist menar att rent intellektuellt kan man inte veta när man  inte kan bevisa något och vill inte ta ställning, det handlar om kunskap.

    Man kan ta avstånd från religion genom att inte leva efter det man inte tror på och samtidigt respektera att andra tror på högre makter, det är inte detsamma som att ta aktivt motstånd mot religion eller ta ställning till andra människors tro som antiteister gör.

    Gissar att Palest­rina syftar på antiteister. Antiteism är ett aktivt ställningstagande mot gudstro.

    Jag kan inte välja att tro eller inte, varför var öppen för möjligheten när man inte tror på högre makter? För mej blir det ett tredje alternativ i en ja eller nej fråga, det tredje alternativet är likgiltig eftersom jag inte tror tror på det. Avsaknad av tro handlar inte om kunskap.

    Något en agnostiker har svårt att förstå om den tror att en gud kan finnas

    För mej är det som att tänka "storsjöodjuret kanske finns" för det kan finnas en möjlighet att de som letat har missat något.

    Om man tycker att man inte kan säga varken eller p.g.a att man tror på möjligheten hamnar man någon stans mellan teister och ateister, den agnostikern är inte ateist och är neutral för att ta den säkra utvägen.Jag får inte ihop att inte ha en gudstro men inte vara ateist. Agnostiker/ateist?


    Tja, tror man inte på någon gud så är man ateist. Svårare är det inte.
Svar på tråden hur prata om sin tro med barnen?