• No Logo

    Hemmafru: För och nackdelar?

    Anonym (Peter) skrev 2017-08-18 11:22:03 följande:

    Vad gör man då VARJE dag som tar 8h?


    Förutom disk, städ, tvätt och strykning så handlar man och förbereder middagen så att den är nästan klar när man hämtar barnen när skolan slutar och tar med dem antingen till parken, aktiviteter, till någon kompis eller låter någon kompis följa med hem/till parken/badhuset etc. Då har man 3-4 timmar när man kan umgås med barnen innan middagen.

    Inte allt varje dag, men åtskilliga av nedanstående exempel:

    Man har dessutom hunnit rengöra den urvuxna cykeln, tagit foton på den och lagt ut på Blocket samt kollat annonser efter en större cykel, samt sprungit förbi Kappahl och köpt fingervantar och namnat dem. Sorterat ut för små kläder, jagat runt efter nya på rea. Gjort matlådor till svärfar, ringt en gammal moster samt mailat att barnet kommer på kalas och köpt present till kalaset. Sen har man lunchat med en väninna, eller fikat med gamla jobbkompisar eller tränat/spelat golf/gått promenad med hunden. Burit upp alla skridskor på vinden. Tvättat bilen, bytt till vinterdäck. Planterat om blommor, rensat ogräs, plockat äpplen, klippt gräset, skottat snö. Gjort äppelmos och flädersaft. Bakat bröd. Lagar komplicerade maträtter till vardags. Läst en bok, pluggat. Varit hos frisören/naprapaten/fixat naglarna. Lagat trasiga jeansknän, sytt en Pippi-dräkt, målat om en möbel. Planerat meny inför middagsbjudning på fredag, gått på Systemet och saluhallen. Samt sett på Netflix medan man strök ; ) Sådant som andra gör på helger och kvällar, på arbetstid, lunchrasten eller när de har barnvakt.

    På kvällar och helger umgås vi, förutom mat/disk och när det finns arbetsinsatser som kräver två vuxna.
  • No Logo
    sextiotalist skrev 2017-08-18 13:47:31 följande:

    Och förresten, mycket av detta hann jag med när jag var arbetslös, då sökte jag även arbete samtidigt. Inte det som kostade mycket pengar, men när man var arbetslös och tight med pengar, då fick man tänka till många gånger för att få god mat med billiga ingredienser.

    Det ser väldigt mycket ut, men allt har du inte gjort på en dag, utan det är saker som alla gör, fast de gör det på sin lediga tid istället.


    Precis vad jag skrev. När andra använder sin lediga tid till detta så umgås vi som familj och som par + att den som inte arbetar har hunnit göra saker med barnen i flera timmar innan den som arbetar kommer hem.
  • No Logo
    ttr skrev 2017-08-18 13:53:59 följande:

    jag skulle aldrig stå ut med mig själv om jag betraktat ett besök på Kappahl och titta på Netflix medan jag stryker som dagens höjdpunkter när familjen är i skolan/på jobbet. Behöver lite starkare upplevelse helt enkelt))


    Är det helgens höjdpunkt för dig istället? Självklart är inte det dagens höjdpunkt för en hemmafru, det är saker som måste fixas i alla familjer. Men det är skönt att slippa hämta trötta barn på fritids kl 17, dra med dessa trötta och hungriga barn till Kappahl för att köpa vantar, sen svänga förbi mataffären innan maten ska lagas, det ska diskas, hämtas skridskor på vinden, nattas och sedan strykas kläder när barnen lagt sig.

    Tiden med barnen och partnern, träning, studier och möten med vänner är vardagens höjdpunkter.
  • No Logo
    sextiotalist skrev 2017-08-18 13:38:50 följande:

    Med andra ord, som alla andra småbarnföräldrar gör (fast då är de två om det) och yrkesarbetar.

    Fast komplicerade maträtter till vardags har nog mer med intresse


    Precis. Fast de heltids-yrkesarbetande paren kan inte hämta 13.30 varje dag och göra saker med sina barn fram till middagen eller umgås hela familjen fram till barnens läggdags, eller som par efter att barnen somnat. De måste göra vad hemmafrun hinner göra medan barnen är i skolan.

    Sedan är det med tid som med lön - ju mer man får desto mer spenderar man. Har man mer tid så kan man utöka sin levnadsstandard genom att hinna baka eget bröd, rulla egna köttbullar istället för värma på Scans, koka saft, sy unika maskeradkläder av ekologiska hemvävda garner (okej, där tog jag väl i lite väl mycket) odla egna grönsaker och vad annat man tycker känns viktigt istället för att hanka sig fram med snabba nödlösningar och dåligt samvete för att man hämtar sist på dagis. Jag har provat det livet också och vet därför hur stora vinsterna varit för oss när vi klev av det stresshjulet. Förstår helt om man inte vill eller kan ha en hemmaförälder, men förstår inte dem som inte ser fördelarna för de föräldrar som faktiskt vill och kan, samt det arbete som hemmaföräldrar lägger ner.
  • No Logo
    Anonym (Peter) skrev 2017-08-18 14:32:48 följande:

    Vad gör ni sen när barnen börjar förskoleklass?


    Man gör allt som behöver göras i hemmet, samt lunchar, tränar etc. mellan 8.30 och 13.30 medan de är i skolan, sedan gör man roliga saker med barnen.
  • No Logo
    Anonym (Peter) skrev 2017-08-18 14:44:18 följande:

    Våra barn är 5 och 7, och de är med i mycket av fixandet hemma, lagar mat med oss och plockar undan, men inte tar det TIMMAR varje dag.

    Jag fattar helt ärligt inte vad ni gör.


    Barnen är i skolan ca 5 timmar, av dessa går två bort till lunch och träning/annan uppbyggande aktivitet typ plugga, läsa. Kvar är 3 timmar, vilket snabbt fylls av saker som behöver göras.

    Ni måste väl göra mer än laga mat, diska och plocka undan hemma? Tvätta, putsa fönster, åka till återvinningscentralen, vattna blommor, åka och storhandla, alla dessa tidskrävande och tråkiga uppgifter som måste göras någon gång. Våra barn får vara med och hjälpa till nån gång ibland, men inte allt, inte alltid och aldrig en sen eftermiddag efter en hel dag i skola + fritids.
  • No Logo
    ttr skrev 2017-08-18 14:23:51 följande:

    Nej, det är ingen höjdpunkt alls)) Jag gör det för att få det överstökat och är nöjd med mitt sätt)

    Men nu kom denna igen) Att du försöker ge mig dåligt samvete som att du aldrig går på BVC, akuten, dina barn får hemundervisning, ingen av dina äldre släktingar har hemtjänst eller bor på boende osv osv. Trött på detta verkligen som jag sa. 


    Förstod inget av den andra delen av ditt inlägg, var det verkligen mig du avsåg när du skrev detta?
  • No Logo
    Anonym (Peter) skrev 2017-08-18 16:13:18 följande:

    Så... du jobbar i princip 3h/dag?


    Japp! Sedan tillbringar jag tid med barn och make. Men detta var egentligen hur mina dagar såg ut när barnen var yngre, nu går de längre dagar i skolan så då får jag mycket mer gjort hemma,ett par timmar extra, och har kunnat ta itu med större projekt som blivit liggande under tiden jag prioriterade barnen så mycket. Jag följer fortfarande med på aktiviteter men behöver inte längre engagera mig så mycket i barnens fritid då de går till parken själv och inte behöver tillsyn när de har kompisar hemma. Det som tillkommit är läxläsning och hjälp med läxor till Kulturskolan. Vi har fortfarande tiden från middag till läggning helt fri för familjetid, samt helger. Tillsyn av åldrande föräldrar har också tillkommit på listan, inklusive hus- och trädgårdsarbete hos dem.
  • No Logo
    ttr skrev 2017-08-18 16:28:51 följande:

    Japp, det var till dig) Sämre uppmärksamhet är också en grej som man får på köpet när man hamnar hemma) Det har jag märkt)


    Det var otrevligt svarat, det ser jag ingen anledning till.

    Då får du förklara hur jag försöker ge dig dåligt samvete, för det är inte alls min avsikt.

    Jag svarade på ditt inlägg där du skrev att du inte kunde med att se ett besök på Kappahl som dagens höjdpunkt. Där stod inget om vad du var trött på, inte heller något som kan förklara vad du menade med uppräkningen av BVC, akuten etc.
  • No Logo
    Anonym (Peter) skrev 2017-08-18 14:31:52 följande:

    Som du säger, allt det där gör ju andra FAST de jobbar, så några 8h/dag kan jag för mitt liv inte få det till.


    Varför är det så viktigt att det ska vara 8 hr, är det för att det ska motsvara en heltidstjänst för att räknas som "hemarbete"?

    Barnen är inte i skolan 8 timmar och hela vitsen med att ha en hemmaförälder, för vår familj, är att INTE jobba 8 timmar, utan att ha mer tid till barnen.

    Fast det är klart, om man förutom hushållsarbete etc lägger till de timmar man helhjärtat ägnar sig åt barnen (utan att samtidigt laga mat el dyl) och som de annars skulle varit på fritids så får man ihop en hållbar arbetsdag för det mesta.
  • No Logo
    Anonym (Alice) skrev 2017-08-18 20:45:42 följande:

    Fast, frågan du besvarar handlade ju om att anonym (hemmafru) inte ansåg sig ha någon egentid, och mycket av det du beskriver att du fyller dagen med (luncha med väninna, fikat med gamla jobbarkompisar/spelat golf/tränat osv faller väl definitivt under posten "egentid". Så det du skriver bekräftar ju bara det anonym (Peter) frågade efter.


    Lunch ca 1 timme är ungefär samma som vad man har när man jobbar, sen 1 timme till för träning el dyl som man kan lägga på dagtid istället för att ta från "familjetiden". Fast man har ju möjlighet att slöa en hel dag om man vill, men det är ju som på de flesta jobb - då väntar bara fler arbetsuppgifter senare. Men flexibelt är det ju minst sagt.

    Sedan talar jag ju om just min familj. Hur mycket man hinner med i egentid beror ju mycket på hur många barn man har, ålder på dem, vilka behov barnen har etc Jag personligen har aldrig sovit så mycket och fått så mycket fixat hemma som när jag precis fått mitt första barn som sov massor, sen blev det något helt annat när barn nr två kom. Dessutom är det ju stor skillnad på om man bor i stor villa med massor av trädgård eller i en hyreslägenhet, har man lantställe, båt, husdjur, etc.
  • No Logo
    Anonym (Alice) skrev 2017-08-19 08:50:22 följande:

    Återigen, du räknar upp flera saker som faktiskt kan räknas som "egentid". Att spela golf tex brukar ta ett antal timmar. Så, ditt inlägg bekräftar bara vad anonym (Peter) skrev.


    Golf på bana kanske inte är något man sysslar med varje dag, slå på driving rangen tar en timme... Det var exempel på aktiviteter som utslaget över tid blir ca 1 timme i snitt, inte en schemalagd timme varje dag mellan 11 och 12.

    .

    Och återigen - jag påstår inte att det inte är egentid utan att jag tycker att det är positivt att kunna lägga sin timmes träning/egentid under den tid som barnen är i skolan istället för sent på kvällen när de somnat eller ta tid från "familjetiden". Men visst kan man ligga på soffan och äta praliner hela dagen om man vill, kasta åt ungarna en påse chips till middag och låta dem spela iPad tills ögonen blöder, det beror ju helt på vilken ambitionsnivå man har. Det är ju väldigt individuellt, även på arbetsplatser finns det ju slackers som hellre kollar Facebook, ringer privatsamtal, tar långlunch, spelar nätpoker och fikar istället för att jobba effektivt.
  • No Logo
    ttr skrev 2017-08-18 17:54:43 följande:

    Jag skrev i början att jag är trött på att höra/läsa om perfekt liv som hemmafru till skillnaden från mitt med stress och halvfabrikat) 


    Stå för dina val eller gör något åt det så du slipper dåligt samvete!

    Jag vill inte ge dig eller någon annan dåligt samvete eller säga att mitt sätt är det enda rätta för jag inser att man har olika förutsättningar, önskemål, intressen och livsvillkor. I gengäld vill jag bli respekterad för mina val. De passar mig och min familj bäst.
  • No Logo
    Anonym (Peter) skrev 2017-08-18 19:07:41 följande:

    Tråstarten gällde hemmaFRUAR, inte just hemmaFÖRÄLDRAR, därav undran över just hushållssysslor och att ifrågasätta de som "minsann jobbar MINST lika hårt som på andra jobb".

    Folk som räknar barnen till hemarbetet förstår jag inte alls och har inte heller frågat om, så den delen känns irrelevant.


    Varför ska man jobba Minst lika hårt som på andra jobb om avsikten med att vara hemmafru är att kunna tillbringa mer tid med barnen?

    Har man 4 barn som man tar hand om hemma samtidigt som hushållsarbetet så arbetar man nog hårdare än många andra. Fast det är klart, barn kan ju vara olika krävande. Själv upplever jag att varje uppgift jag får "hjälp" med av små barn tar dubbelt så lång tid som om jag gjorde dem själv, men då lär de sig ju inte.

    Folk som räknar barnen till hemarbete kanske gör enbart pedagogiska aktiviteter med dem, eller liknande vad de gör på dagis/fritids. Tycker du att förskole- och fritidspersonal inte arbetar lika hårt som andra?
  • No Logo
    Anonym (Peter) skrev 2017-08-20 20:13:53 följande:

    Visst kan man hitta på att göra, men jämför det inte med jobb.


    Carinas hem är troligen mer välskött än ditt eftersom hon väljer att lägga ner då mycket tid på det. Varför ska inte matlagning, städning och trädgårdsarbete räknas som arbete när det utförs i hemmet? Det är ju arbeten som anställs för att utföra utanför hemmet.

    Om Carina skulle jobba 60 timmar i veckan så skulle hon inte hinna/orka hålla samma höga standard på städning, trädgårdsarbete och matlagning och kanske istället vara tvungen att betala någon för att sylta, safta, baka, städa och hålla ordning i trädgården. Men de skulle då jobba, till skillnad från Carina, enligt dig?
  • No Logo
    sextiotalist skrev 2017-08-30 15:23:55 följande:

    Nu är det ytterst få som arbetar 60 timmar i veckan, de allra flesta gör det inte. Och de flesta med normal arbetstid, har ofta en tillräckligt bra standard hemma och trädgård etc.

    Jag är uppvuxen under hemmafrueran, och med två yrkesarbetande föräldrar, tre barn, stort hus, stor trädgård, hund och andra husdjur, så kan jag lugnt säga att det var inte mer stökigt hos oss än de med hemmafruar. Lägg då till att mina föräldrar hade ett gediget trädgårdsintresse, så deras trädgård lades på många timmar. Min pappa älskade dessutom att baka och göra sylt och saft.

    Dvs det en hemmafru gör, det brukar vi andra fixa plus sköta ett arbete,

    Självklart så är det en jätteskillnad när man arbetar åt någon och får lön för det.


    "Tillräckligt bra standard" är ju en individuell bedömningsfråga.

    Det finns föräldrar som tycker att helfabrikat 7 dagar i veckan är tillräckligt hög standard, några anser att fil & mackor duger till middag medan andra tycker att det enda vettiga är ekologiskt, hemodlat, närproducerat och vegetariskt.
Svar på tråden Hemmafru: För och nackdelar?