• Kerubmamman

    5-åring svårt med övergångar. Funktionsnedsättning?

    Sätt er ned och diskutera ordentligt med personalen i lugn och ro. De kanske borde ta in en specialpedagog som observerar och kan ge tips personalen på hur man kan hjälpa honom. Och i förlängningen också ev rekommendera en utredning. 

    Ofta brukar man säga att en funktionsnedsättning visar sig i flera olika miljöer (men kanske på olika sätt). Men har man en lugn hemmamiljö utan stress, press och tider att hålla så märks det ju inte så mycket. Ni gör redan anpassningar för honom eftersom ni undviker stressiga miljöer. 

    Hur funkar det med övergångar hemma? 

    Och ja, det är väldigt lätt att bli hemmablind.  


    Keruben lyser av intelligensens prakt - Giovanni Pico della Mirandola
  • Kerubmamman
    tessimessa skrev 2017-09-23 17:19:09 följande:
    Tack för svar! 

    Jag får nog göra det, be om ett riktigt möte. Ska snart till BVC också på 5 års kontroll och tänkte ta upp några frågor där också. Svårt dock, den här BVC sköterskan har aldrig träffat sonen förut så hon kommer antagligen inte kunna säga nåt direkt. Vill inte heller introducera tankar kring att något är fel helt i onödan.

    Jag läste någonstans att man inte gör utredningar på förskolan utan det får alltid vänta till de kommer upp i skolan, för att olika beteenden kan bero på "vanlig" omognad hos barnen. Trist i så fall, ju tidigare man kan få hjälp desto bättre såklart.
    När utredningar görs varierar beroende på landsting osv. En del utreds så klart tidigt när det finns tydliga problem. en del inför förskoleklass och vissa ställen inför 1:an. 
    På vissa ställen är det väldigt lång kötid, så det är bra att börja fundera kring det här redan nu. 

    Gick han hos logoped när han låg efter med språket? 
    Keruben lyser av intelligensens prakt - Giovanni Pico della Mirandola
Svar på tråden 5-åring svårt med övergångar. Funktionsnedsättning?