Inlägg från: Anonym (Funderar) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Funderar)

    Hjälpa transsexuella?

    Jag funderar som TS på varför inte fokus är att hjälpa personen att  bli nöjd med den kropp man är född i. Istället för att erbjuda hormoner och operationer för att bli någon annan än den man är född som.

     

  • Anonym (Funderar)

    Jag förstår att det är väldigt kontroversiellt att vara tveksam till så kallad könskorrigerande behandlingar. Det är lite dagens paradigm att det ska vara rätt väg att gå. 

    Jag är generellt tveksam till ingrepp som inte är medicinskt nödvändiga. Oavsett om det är kön, skönhetsoperationer, gastric bypass osv.

    Idén att skära i friska människor bara för att man ska må bättre psykiskt tycker jag är rätt, vad ska jag säga, märklig. 

  • Anonym (Funderar)
    Anonym (--) skrev 2017-09-25 19:24:52 följande:
    Så brandskadade ska inte få hjälp med skönhetsoperationer, människor som har livshotande fetma kan glämma gastric bypass osv..

    det handlar om så mycket mer än att bara må psykiskt bättre.

    Se som uttalar sig så tvärsäkert är de som inte har stora problem själva, om de hade skulle de tycka annorlunda, det här med förståelse och empati är inte för alla och det däremot kan man behandla bort med psykolog
    Visst är det mer än psykologi. Och visst ska de med medicinska skäl få operationer. Men samtidigt har vi begränsade resurser inom sjukvården. Och de ska användas till de som verkligen behöver dem, på medicinska grunder.

    Vem jag är har du ingen aning om. Men kan säga så mycket som att jag stått i stora val och valt bort operationer.  Och förlikat mig med den jag är trots alla skönhetsfläckar (De är många!)
  • Anonym (Funderar)
    Anonym (--) skrev 2017-09-25 20:18:26 följande:
    Som tur är det inte upp till dig eller mig att avgöra vilka som ska få vård (för då hade jag kunnat tänka mig flera som hade hamnat sist i kön)

    Om vi tex tar en liten flicka på 10 år som är vanställd sen födseln, ska vi låta henne genomgå en operation så att hon mår bra igen både till kropp och själ eller ska vi skicka henne till en psykolog så att hon enbart får arbeta med sin självkänsla?

    Men visst vi skickar alla som kan bli hjälpta till psykolog istället så kan våra skattepengar gå till de av oss som röker och dricker och frivilligt åsamkar kroppen skada, skador som kostar sjukvården AVSEVÄRT mer pengar än alla transpersoner
    Du menar att du tycker det är rimligt att jämföra  en vanskapt flicka med en person som vill korrigera kön? Herregud! Tycker du inte själv att det haltar? 
  • Anonym (Funderar)
    Tom Araya skrev 2017-09-26 02:09:25 följande:
    ...och då faller man tillbaka på frågorna TS ställer. Vad ska man acceptera och vad ska man förändra av det man är född till samt vad av detta som samhället ska ställa upp med och vad som är individens eget ansvar?

    Man kan också fråga sig vad det nödvändiga är i att ha en yttre könstillhörighet som stämmer med vad man känner sig, när vi i det svenska samhället samtidigt strävar efter att män och kvinnor ska kunna leva på lika villkor, efter samma förutsättningar och att sudda ut skillnaderna mellan könen.
    Somliga som verkar i detta vill t.o.m. gå så långt att de anser könet vara en social konstruktion snarare än biologiska skillnader.
    Det blir en aning kontraproduktivt att påstå att gröna och röda äpplen är så lika att vi ska betrakta dem som lika och enbart som äpplen, men samtidigt stödja både tanken och den praktiska handlingen att skilja dem åt och dessutom förkasta en av de två sorterna, om bara individen känner sig ha behovet av det.
    Så tänker jag också
  • Anonym (Funderar)
    Anonym (mor) skrev 2017-09-26 07:39:43 följande:
    Fast barnets kön framgår ju när det är fött i vilket fall så vad spelar det för roll om man vill tjuvkika vid UL?
    Felet blir väl om man använder informationen för att stereotypa barnkammaren och garderoben? Istället för att fundera på vad människan som föds vill ha.
  • Anonym (Funderar)
    choklad skrev 2017-09-26 08:51:25 följande:
    Som jag skrev innan beror det ju på vilket kön man ser som "det rätta". Vi verkar vara överens om att hos transsexuella överensstämmer inte det fysiska könet med det psykiska. För mig är det det psykiska könet som är det viktiga, andra uppfattar säkert att det är det fysiska som är definierande. Det har ju visat sig genom historien att det är väldigt svårt att ändra det psykiska könet, och det verkar också vara grundläggande viktigt för oss människor att känna en överensstämmelse mellan det psykiska och det fysiska könet. Då är det enligt mig en fantastisk lösning att kunna operera och hormonbehandla så det yttre könet överensstämmer med det inre!
    Fast tror du inte att det handlar om att vi (i dagens samhälle) har en rätt inskränkt syn på vad som är ett traditionellt manligt och ett kvinnligt psyke?  

    Om vi hade ett vidare syn på vad som är "tillåtet" inom de olika psykena så tror jag faktiskt att fler skulle känna sig tillfreds i sina fysiska kön. För det låter väldigt förtvivlat att ta till kniven för att matcha fysiken med sitt psyke.

     
  • Anonym (Funderar)
    Anonym (Intenso) skrev 2017-09-26 11:54:02 följande:
    och just där satte du huvudet på spiken, kanske man då kan inse hur viktigt det är för dessa personer

    förstår inte heller vad andra har med dessa personers könskorrieringarna att göra, sitter man lika engagerat och skrivet antitrådar gällande lungcancerpatienter som fått det genom rökning -
    rökning och sprit kostar mer pengar som man redan skrivit i tråden men  just transexuellas operationer provocerar vissa tydligen alldeles, då kan jag bara undra varför? varför är det så känsligt för er? pengarna är det ju inte eftersom rökning och sprit kostar mer så då måste det ju vara fobier eller fördomar men då är det ju ni som ska gå tillpsykolog och få hjälp för det
    Just därför behöver de psykologisk hjälp. För att få hjälp att hantera sin förtvivlan. Och stöd att leva i den kropp de föddes med. 
  • Anonym (Funderar)
    choklad skrev 2017-09-26 10:28:22 följande:
    Fast jag tror inte att könsidentiteten är kopplat till vad vi anser som typiskt kvinnligt och typiskt manligt. Finns många män som är "typiskt kvinnliga" i sitt psyke men ändå inte har någon tvekan om att de är män. Samma sak med kvinnor som har ett mer traditionellt "manligt" psyke men definitivt definierar sig som kvinnor. Könsidentiteten går mycket djupare än våra sociala konstruktioner kring kön och dessas egenskaper.
    Så du menar att det finns två nivåer av könslig uppfattning? Den som har att göra med att normen skaver och den som ligger djupare? Intressant!

    Var sitter denna djupare dimension i så fall - är det arv eller miljö?

    Och är det inte motstående mot feminismens argumentationer om att kön är en socialkonstruktion?

    Jag tror fortfarande att mycket handlar om självkänsla och att acceptera sig själv som den man är, bortom normen för hur man borde vara. Har man känt sig utanför normen tillräckligt länge kanske man lätt landar i en förklaringsmodell i att man har fötts i fel kön. Och i dagens paradigm får man stöd i den uppfattningen och i processen mot kniven.
Svar på tråden Hjälpa transsexuella?