• wuq

    Hur mycket behöver man "hjälpa" ett endabarn?

    Tow2Mater skrev 2017-09-27 15:50:31 följande:
    Men att man inte vill ha barn, eller vuxna för den delen, rännandes hemma var och varannan dag och under semesterresor betyder ju normalt inte att man, barn som vuxna, inte kan ha vänner. Barn som kommer upp i en viss ålder kan odla vänskaper genom t ex skola, fritids, sport och andra aktiviteter, kyrka etc, kalas, och bara vara ute i grannskapet, mm. Sen att de emellan allt detta ska kunna ha kompisar "rännandes" fritt hemma, är väl vad man som jag kan motsätta mig. Nu har min son nån kompis hemma emellanåt också (men inte ofta), och han är hos nån kompis ibland, men icke att vi har öppna dörrar för vare sig grannskapets ungar, sonens kompisar eller vi vuxnas kompisar. Man får ju ha lite taktkänsla, det behover ju oftast inte vara allt eller inget. Och sen beror det ju på barnet själv; en del barn trivs battre ensamma, andra fordrar mer vuxenlek i brist på jämnåriga/syskon hemma. Precis som en del syskon leker ihop, medan andra syskon bara slåss, retas och inte alls funkar ihop.
    Så är det kanske, men när jag ser på  hur mina barn gör med sina vänner så ser jag inte hur det skulle gå till att ha ett stängt hem.

    De är ofta ute med sina vänner men kommer sedan hem till oss, går vidare till nästa hus, kommer tillbaka till oss. Ibland tar de hem kompisar som är hos oss en hel dag, eller en hel kväll och ser på film eller har LAN. Nån kompis knackar på och blir insläppt, sen kommer en till osv.osv. Lika ofta är mina barn iväg hos andra på samma sätt.

    Det skiljer sig säkert i personlighet hur mycket och på vilket sätt barnen umgås med vänner. Men att stänga dörren och säga att ni får bara umgås med era vänner på annan plats än hemma hos oss skulle nog hämma barnens umgänge väldigt mycket.

    Jag umgicks också med mina vänner på liknande sätt när jag växte upp. Vi var hos varandra om vartannat, alla hem var öppna för alla barnen. Och de vuxna såg man knappt till, hälsade i hallen, men sen pep man upp till kompisen och hängde i dennes rum. 
  • wuq
    lollip0p skrev 2017-09-27 15:43:34 följande:
    Nu är det för vår del inte så att vi "vill" isolera oss helt, vilket du får det att låta som, utan att vi bara av olika skäl (personligheter, periodisk ohälsa, m.m) inte träffar så många andra människor till vardags, bortsett från familj och släkt. Och inom släkten finns inte, och kommer förmodligen inte heller att finnas, andra barn i vårt barns ålder.

    Det är åtminstone denna situation jag får utgå från, inte någon idealiserad bild av hur det skulle kunna eller borde vara.
    Det finns ju massor av barn som växer upp under mer eller mindre ideala förhållanden. Men att planera redan nu för att barnet ska vara ensambarn och sedan isolera det för att ni inte klarar något annat känns inte rättvist mot barnet. 

    Och även om ni inte orkar träffa så mycket folk borde ni ju kunna låta barnet ha tillgång till vänner i den utsträckning det önskar. Ett litet barn behöver ju stöttning i att leka med vänner utöver förskoletid, men ett större barn sköter ju umgänget på egen hand, men borde ju åtminstone kunna få tillgång till sitt eget hem att umgås i. 
Svar på tråden Hur mycket behöver man "hjälpa" ett endabarn?