• ciann

    Låta nioåring plugga högstadiematte

    NELJ skrev 2017-10-14 11:11:27 följande:

    Hej,

    Min son går i trean. Han har alltid haft lätt för matte och kan lösa ekvationer, förstår upphöjt till, roten ur osv. Programmerar på en rätt avancerad nivå för sin ålder. Matten i skolan är mycket innantillärning som man ju också måste kunna men han tycker det är jättetråkigt. Vi har pratat med hans lärare flera gånger om att ge honom lite utmaningar men inställningen från henne nu är att han behöver träna multiplikationstabellen.

    Jag funderar på att köpa nån mattebok för högstadiet som vi kan jobba med hemma för att hålla intresset uppe. Men risken finns ju att skolmatten blir ännu tristare för honom. Har någon erfarenheter av liknande?


    Vi har liknande erfarenheter. Kolla upp om han kan accelerera, dvs räkna undan och komma vidare. Eller om han kan utveckla sig i programmering. Googla på coderdojo, t ex som är en rörelse där studenter coachar barn i programmering.
  • ciann
    zdudmwml skrev 2017-10-15 22:29:32 följande:
    Du kan inte mycket men tror desto mer.
    Vi andra vet skillnaden på åsikter och fakta....
    När jag läser dina inlägg får jag flashback från när jag själv gick i trean och längtade efter att få lära mig något. Inte sitta i "lilla rummet" och spela spel för att jag var klar med det läraren tyckte var lämpligt att kunna. Från en tid när det var fult att kunna saker och när min mor fick bannor för att hon lärt mig läsa innan skolan gjorde det. En tid när jantelagen var så mycket starkare än idag.

    Jag tror inte att du förstår särbegåvade barns utsatthet och vikten av att mata på med utmaningar så att barnen inte stagnerar. På lagom nivå, där lusten att lära finns. Just multiplikation kan vara svårt för särbegåvade, då det innebär ett evigt tragglande, medan programmering och geometri kan vara lätt. För Matte är egentligen flera ämnen. Sätter man ett barn som kan mycket om geometri att bara traggla multiplikation finns risken att man dödar lusten att lära.

    I dag börjar man uppmärksamma särbegåvade barn på ett helt annat sätt än då. Men det finns fortfarande massor kvar att göra, 
  • ciann
    zdudmwml skrev 2017-10-19 21:56:24 följande:
    Jag vet precis vad särbegåvning handlar om. Det verkar inte riktigt vara det du lidit av därför att då hade du haft kapacitet att veta att man inte ska ha sig själv som norm. Att man inte har samma åsikt bara för att man har samma erfarenhet.

    Tyvärr är det oerhört många som kallar sig själva och sina barn för särbegåvade. Inte för att det är så utan för att man vill att det ska vara så.
    Nu läser du väldigt mycket mellan raderna och gör väl avancerade bedömningar. Vad har du för issues som gör att du stövlar fram i den här tråden med osammanhängande och aggressiva resonemang?
Svar på tråden Låta nioåring plugga högstadiematte