• möjligt

    Lösa ut sambo

    Vid en separation av sambos gäller teoretiskt följande.

    Inom en viss tid från separationen/utflytten så kan en eller båda av parterna begära en bodelning(tror det är ett år men har ej dubbelkollat).

    Om parterna endast är sambo(ej gifta) så är de ägodelar som inkluderas då, bostad införskaffad för gemensamt bruk samt allt bohag som införskaffats under sambotiden, dvs. ej bil ej sommarhus ej sparkonto etc.

    Varje part får summera värdet av sina egna ägodelar och räkna bort ett eventuellt lån på bostaden. Därefter summerar man värdet av tillgångarna och delar på två.

    Eftersom man troligtvis inte vill sälja alla ägodelar så delar man istället upp konkreta saker och jämkar därefter med en summa.

    Detta är vad man som sambo har laglig rätt till, men med det sagt så är det ingen rätt man måste hävda, dvs är parterna överens så kan man göra vilken deal man vill.

  • möjligt
    Ms H skrev 2017-11-03 12:03:43 följande:

    Nej, jag har inte egen erfarenhet av det, när jag var sambo hade vi samboavtal som klart och tydligt talade om vad som gällde.

    Det är ju inte vinsten som ska delas, det är värdet minus bostadslån. Men vinsten är ju en del av värdet, så det är lika knepigt att bestämma värdet som vinsten. Sen kan man kompensera för vinstskatt med mera. Men ja, det blir ju ett fiktivt värde man får lov att komma överens om, eller så får man lägga ut lägenheten till försäljning och så får den som vill behålla lägenheten helt enkelt vara med i budgivning. Men det är ju bara om det verkligen inte går att komma överens...


    Nja kan man absolut inte komma överens så lär man ju knappast bli överens om en försäljning heller. Man kan d? istället få tilldelat en bodelningsförrättare genom tingsrätten som efter att ha fått tillgång till alla värderingar och all fakta kommer med ett beslut.

    Men det kostar ju en del så man vinner ju på att komma överens själva istället
  • möjligt
    Pudan skrev 2017-11-03 14:18:21 följande:

    Anonym (Rättelfel) 

    Tack för bra info! Enligt A och gemensamma vänner är sambon väl medveten om att hon i princip är bostadslös om förhållandet tar slut. Detta har hon enligt dessa pratat om flera gånger så hon förstår riskerna hon tar. Dock har det inte gjorts något åt detta.  Jag känner henne inte så väl men tycker att hon ska ha rätt till det hon enligt lagen ska ha. A får i så fall ta konsekvenserna av att inte haft samboavtal och sambon får ta konsekvenserna av att inte ha sett till att komma med på dokumenten /lån mm. Båda två får stå sina kast men jag vill inte se att någon av dem skor sig på den andras bekostnad.  


    Iom att samboförhållandet varit förhållandevis kort kan man troligtvis jämka med 50%

    Det gör att det som B har (laglig) rätt till av bostaden är följande:

    (Husets värderings värde - huslån - mäklar arvode - vinstskatt)/4

    Med lite ungefärliga exempeltal ser det då ut som följer

    Husets värde: 4 miljoner

    Husets inköpspris: 3 miljoner

    Huslån: 2 miljoner

    Mäklar arvode: 100 000

    Renovering: 100 000

    Vinstskatt: ca 180 000 (värde-inköpspris-arvode-renovering)x0,22

    Sambon får då rätt till 25% av värdet när alla kostnader dragits av dvs.

    (Värde-lån-mäklararvode-vinstskatt)/4

    (4miljoner-2miljoner-100000-180000)/4 = 430 000 kr

    Du kan ju stoppa in värden från den egna situationen

    Det verkar ju som att bostaden blivit inköpt med ett samboskap i baktankarna så att hävda någonting annat känns (enligt min personliga åsikt) ganska fult.
  • möjligt

    Bisats

    En framtvingad försäljning lär inte vara aktuellt alls om A har kapital att lösa ut sambon

    M

  • möjligt
    Pudan skrev 2017-11-03 14:54:31 följande:

    Möjligt,

    Oavsett vad avsikten med inköpet var anser jag faktiskt att sambon bör få del av lägenhetens värde enl ditt räkneexempel. Ja, hon har klantat sig genom att inte se till att stå med på alla papper men de bor i en stad där det råder extrem bostadsbrist och köer till hyreslägenheter är årslånga samt att hennes inkomst inte är jättehög. Hon och hennes två barn kan behöva en liten hjälp till att komma vidare. A har det gott ställt och kommer att ha kvar lägenheten och har klantat sig så tillvida att han inte sett till att skriva avtal där bådas intressen bevakas. Sambon har varit min dotters bonusmamma ett par år och hennes barn har varit min dotters bonussyskon. Min dotter bryr sig om vad som händer med dem och så gör jag.  Hoppas det går att lösa med litet god vilja och respekt för varandra så alla involverade - både vuxna och barn går ur det så bra det är möjligt


    Tummen upp för det

    Jag vet att många klagar på det men det är ju just för att ge människor ett visst skydd vid separation som sambolagen finns.
  • möjligt

    Tidsgränsen för sambos är 1 år

    För gifta par finns det ?ingen? gräns, däremot tror jag det är möjligt att det finns en 20 års av praktiska skäl

Svar på tråden Lösa ut sambo