• Pudan

    Lösa ut sambo

    A köpte en lägenhet i februari 2015. A flyttar in i den i juni 2015 och hans särbo flyttar in i augusti samma år och de blir sambo. A har ensam köptlägenheten och står själv på lån och sambon är skriven i lägenheten men står inte med på köpekontrakt. Räknas det som om lägenheten är köpt för gemensamt bruk med tanke på tidpunkterna då de flyttade in? Nu vill A separera och undrar hur han ska göra då han vill behålla lägenheten. Ska han lösa ut sambon med halva köpesumman eller är det halva värdet på lägenheten idag eller ngn annan summa? Någon som vet reglerna? A antar att det juridiskt anses som att lägenheyen är införskaffad för gemensamt bruk även om de inte flyttade in exakt samtidigt och att sambon därmed har rätt till del av lägenheten trots att hon inte köpt/står på lån. A vill helst behålla lägenheten så att sälja är inte aktuellt -i alla fal inte som första alteenativ.

  • Svar på tråden Lösa ut sambo
  • Ms H
    Anonym (M) skrev 2017-11-04 11:07:32 följande:

    Finns ingen tidsgräns, men det kan bli svårare ju längre tiden går. Avgörs från fall till fall.


    Sambolagen

    BODELNING

    8 § När ett samboförhållande upphör av annat skäl än att samborna ingår äktenskap med varandra, skall på begäran av någon av samborna samboegendomen fördelas mellan dem genom bodelning. Bodelningen skall göras med utgångspunkt i egendomsförhållandena den dag då samboförhållandet upphörde.

    Begäran om bodelning skall framställas senast ett år efter det att samboförhållandet upphörde.
  • Anonym (12345)

    Kan inte hävdas ska det förståss stå om man är gifta.

  • Anonym (12345)
    Anonym (M) skrev 2017-11-04 11:23:48 följande:
    Ja, det vet jag, eftersom jag läst att det är så. 

    Med tanke på dina inlägg här, är jag inte förvånad att du inte tror det. Du verkar tolka saker på ditt eget sätt.
    Men hallå, det är fler i tråden som påpekar att det finns en tidsgräns och även länkar till information, så vad jag tolkar spelar ingen roll.

    Men läs vad du själv skriver, du hävdar att det inte finns en tidsgräns men kan inte ge en endast källa till att påstående stämmer.
    Länka en sida som styrker ditt påstående istället för att säga att andra har fel.
    Du har nog tolkat på det egna sätt.
  • Anonym (My)

    Med tanke på att lägenheten införskaffades ett halvår tidigare och de inte flyttade in i lägenheten samtidigt samt att samboskapet varat relativt kort tid tror jag det blir svårt för sambon att hävda att hon ska ha del av bostadens värde. Det lär nog vara upp till A's välvilja i så fall. Kan sambon på något sätt visa att lägenheten införskaffades för gemensamt bruk? Har sambon varit med och betalat avgift, amortering och räntor?

    Om nu A ändå går med på att dela på värdet på bostaden ska det vara efter att lån, mäklaravgift, vinstskatt är avräknat. Man gör en fiktiv försäljning och delar på det som blir över. Med tanke på det rådande marknadsläget och avstannande prisutveckling kan man dock inte vara så säker på vinst. Är man osäker erbjuder många mäklare kostnadsfri värdering.

  • Anonym (Skitsnack)
    Anonym (M) skrev 2017-11-04 10:35:48 följande:

    Varför skriver du sådant som inte är sant? Det finns ingen tidsgräns.


    Som sambo gäller att begära bodelning inom ett år efter separationen. Som gift finns ingen tidsgräns men efter 10-15 år blir det betydligt svårare att få igenom.
  • Anonym (Skitsnack)
    Pudan skrev 2017-11-04 08:24:24 följande:

    Anonym 12345,

    Sambon har inte rätt till hälften. Däremot har hon laglig rätt till del av lägenhetens värde förutsatt att den införskaffades för gemensamt bruk. Det spelar ingen som helst roll vem som betalade lägenheten eller vem som har betalat amorteringar och räntor. Sån är lagen  


    Fast hon får svårt att hävda att den köptes för gemensamt bruk då han köpte den 6 månader innan hon flyttade in och han flyttade in 2 månader före henne.
  • Anonym (Studenten)
    Anonym (M) skrev 2017-11-04 10:35:48 följande:

    Varför skriver du sådant som inte är sant? Det finns ingen tidsgräns.


    Om du läser sambolagen 8§ 2 stycket står det ordagrant; "begäran om bodelning skall framställas senast ett år efter det att samboförhållandet upphörde", slut citat. Så om man utgår från lagen finns det en bortre gräns.
  • Pudan

    Anonym (12345)

    Jag driver det inte hårt för varken A eller sambon. Jag tycker dock att de ska göra det som förväntas enligt lagen och vill A sedan vara mer generös än vad lagen kräver så får han givet göra det. Jag vill inte att någon av dem lurar den andre så det som lagligt är rätt ska vara ett riktmärke. Vill de sedan göra mer än så är det ju bra.  

    Det är inte mitt problem överhuvudtaget men eftersom vårt gemensamma barn sitter mitt i eländet tycker jag att det är bra om de kan fokusera på det som är juridiskt rätt och hålla känsloutbrott utanför det hela så barnet inte behöver lyssna på det. Jag kommer inte att gå vidare med detta alls då jag inte är part i målet.  A har fått infon jag fått här i tråden och har tid hos advokat för att diskutera mer ingående i detalj. 

  • Anonym (Biobonus)

    Det rätta, moraliskt sett, är att B frivilligt avsäger sig rätten att bli utköpt då hon inte bidragit till bostaden. Bara för att man har laglig rätt till något är man inte tvungen att hävda den.

Svar på tråden Lösa ut sambo