• Noname00

    Tips för att klara sig undan bostadsbubbla vid försäljning

    carpediem86 skrev 2017-11-11 15:05:56 följande:
    Ja, det är nog bra att bankerna är mer förnuftiga i sin utlåning nu. De flesta räknar ungefär så här som jag förstått det:
     - Man ska klara av 7 % ränta + 2 % ammortering
     - Man ska ha en rejäl slant pengar per månad per vuxen och en mindre summa per barn. Tror det är ca 8-10k/vuxen och ett par tusen per barn.
     - Man bör ha en kontantinsats själv och inte låna till den med. Om man inte har nog med pengar så är räntan dyrare på topplån och liknande.

    De resonerar däremot väldigt konstigt i vissa fall. T.ex. om jag själv går in med 80 % av värdet i en bostad och lånar endast 20 % så får jag inte det ifall jag har för låg inkomst, trots att banken inte tar någon risk. Om jag tappar jobbet, tvingas sälja i dåligt läge, och bara får tillbaka halva bostadens värde i ett extremt scenario så har jag ju då ändå råd att lösa bankens lån. Men de är stenhårda här av någon märklig anledning, trots att de inte tar någon nämnbar risk vid ett sådant lån.

    De är också stenhårda vid uthyrning av del av bostad, även om ett hus man vill köpa redan har en hyresgäst med kontrakt och huset är ombyggt med uthyrningsdel helt separat. De säger att risken finns att man inte kan hyra ut sen i framtiden, men risken finns ju också att man tappar sitt jobb. 

    De räknar inte heller in inkomster om man arbetar mer än heltid, samt massor av olika typer av inkomster räknar de ej in. Jag får därför låna väldigt lite eftersom jag har många inkomster på andra håll än mitt heltidsjobb och de räknar allt det som noll :/ Vissa banker räknar till och med på 2 % ammortering även om man går in med 50 % av bostadens värde från start, så jag får välja bank noga när jag lånar. 

    Jag ville bara skriva av mig lite. Blev rätt less först när jag ringde runt och fick reda på att det enbart är mitt heltidsjobb som räknas, inte någon av mina andra inkomster och inte min uthyrning och inte heller att jag minskar deras risk genom att gå in med en stor del av bostadens värde direkt från start med egna pengar. Men nu i stluändan fick jag lånelöfte på flera hundra tusen mer än jag behövde, så det löste sig iaf.

    Lägenheten jag skrivit kontrakt för att köpa är i Umeå och den jag säljer med. Rätt bra läge till universitetet på den jag säljer, därför är studenter en stor målgrupp.
    Det är fel bankerna ska inte räkna med 2 % värde om man lånar 50% klart dom kan om dom vill men då går man till en annan bank.
    Skulle min egna bank ställa sådana krav så skulle jag avsluta alla relationer och tömma kontona och medela att jag inte vill ha mer reklam hemskickat.

    Det är sjukt det var på nyheterna på tv häromdan, de nekar folk bolån samtidigt som de iställer erbjuder blancolån till högre ränta.

    Politiskt kommer de kanske se över den saken, men det blir väl som vanligt bara löst prat.
Svar på tråden Tips för att klara sig undan bostadsbubbla vid försäljning