• Palestrina

    Skulle du vilja fira jul med oss?

    Det låter supermysigt, men vilka är det som städar och lagar all maten? I mina jular, mina riktiga jular alltså, är vi mycket färre människor och har inte lika överdådiga julbord, och vi delar på arbetet och köper mycket färdigt, men det är ändå en kamp att hinna med att fixa allt innan jul. Alltså man längtar ju till julen, men det är en längtan blandad med fasa eftersom denna ljuvliga ledighet är förknippad med så mycket arbete och så många krav. Förutom julmaten som ska förberedas är det all städning och alla julklappar och på jobbet är det inte heller som att det blir mindre intensivt när julen närmar sig utan tvärtom.

    Men, ja, jag skulle antagligen tacka ja om jag blev inbjuden, men jag skulle ALDRIG vilja stå som värd för tillställningen. Jag kan komma och ta med köttbullar och leverpastej, och köpa med mig saker jag blir ombedd att ta med, som tunnbröd och julmust m.m. Och jag hoppas att värden (eller värdinnan, för om jag får lov att vara fördomsfull en stund är det oftast en kvinna som är chefen för julfirandet) gör detta frivilligt, så att det inte är förknippat med krav för att "vi har alltid firat jul så här". Julen kan nog driva en människa rätt in i väggen om man inte ser upp.

    Min barndoms första jular som jag minns var för övrigt väldigt mycket Fanny och Alexanderiga, men det var ju en hemmafru som var den tidens julfurstinna. Idag skulle det aldrig funka.

  • Palestrina
    Aniiee skrev 2017-11-13 13:24:50 följande:
    Städar - Vi, tillsammans. Man hinner städa en herrgård på 4 veckor om man är 20+ pers. 

    Lagar mat - jag, med selektiv hjälp. Nåde den som försöker hjälpa till =P. Men så har jag också en månad på mig att göra det, nästan. Jag åker ut den första, diverse familjemedlemmar kommer ut på adventshelgerna  för att hjälpa till med städ och viss matlagning.
    Så länge du själv vill göra detta och du inte känner det som ett krav är det självklart okej, men för mig låter den jul du beskriver otroligt kravfylld.

    Vi har gemensamt fördelat ansvar för maten på så vis att var och en ansvarar för det som de gillar bäst / tycker är viktigt att det finns på julbordet, och har på det sättet hamnat på en väldigt rimlig nivå, vi brukar ändå inte sakna mat.

    Det jag ser mest fram emot med julen är att slappa och läsa böcker och jag skulle aldrig kunna offra varje ledig adventshelg på förberedelser för ett släktkalas. Men to each his own, antar jag.
Svar på tråden Skulle du vilja fira jul med oss?