• Stårschan

    Skulle du vilja fira jul med oss?

    Det låter jättemysigt! Under förutsättningar att det inte finns några klämkäcka hurtbullar till lekledare som ska styra upp vad alla ska göra så låter det helt fantastiskt och gemytligt. En sån jul som man önskar att man kunde få till. Har ni snö?

  • Stårschan
    Aniiee skrev 2017-11-13 13:11:26 följande:
    1. Blä Kräks

    2: Ibland, men inte alltid.
    Fatta att jag kommer att sucka längtansfullt och tänka på dig, hundslädar, varm choklad och människor som träffas och håller sams när jag vaknar på julaftons morgon...
  • Stårschan
    BossHoss skrev 2017-11-13 13:22:52 följande:
    Nu fick du precis din jul att låta väldigt dålig??
    Mm. Vår jul kommer att bli bra, men det kommer (på allmän begäran) bara att bli vi i kärnfamiljen som firar. Både jag och maken drömmer om stora jular med släkten samlad och bullerbykänsla, men tyvärr funkar det inte riktigt med våra släktingar av olika orsaker. Jag får hjärtklappning bara jag tänker på hur det skulle vara att tillbringa julafton ihop med dem en gång till. Julfriden skulle ha svårt att infinna sig, om vi säger så.
  • Stårschan
    Aniiee skrev 2017-11-13 13:31:47 följande:
    Aw =( Du får vara lite ego på julen och gå ifrån om folk hos dig inte kan hålla sams. Då får gå och fixa varm choklad, så blir de nog i alla fall tysta =P
    Det är lugnt. Vi stannar hemma i år, så ingen behöver gå undan. Och jag ska se till att det blir varm choklad till frukosten. Och bullar till den som vill (=alla)!
  • Stårschan
    Jennie med ie skrev 2017-11-13 13:47:30 följande:
    För oss är det mer naturligt att anpassa firandet så att ingen behöver dra sig undan för att vila...
    Hur gör ni det utan att inkräkta vare sig på den introvertes önskan om att få läsa julklappsboken i lugn och ro, eller kusinernas behov av att få spela spel eller köra bilbana?
  • Stårschan
    Jennie med ie skrev 2017-11-13 14:18:15 följande:
    Det finns ingen som under vårt julaftonsfirande vill läsa i lugn och ro, det görs vid andra tillfällen.

    Att spela och leka finns inget hinder för.

    Varför uppstår frågan hos dig?
    För att folk är olika, förstås. Jag förstår inte riktigt hur du menar med att ni anpassar ert firande så att ingen "behöver" dra sig undan. Jag tycker att Annies upplägg låter helt perfekt och väldigt tillåtande och välkomnande. Det var därför jag bad dig förklara på vilket annat sätt ni anpassar ert firande så att det passar alla, för i mina öron är det just det som Annie verkar göra. (Bortsett möjligen från att folk inte är välkomna i köket, vilket kanske stör en del).
  • Stårschan
    Jennie med ie skrev 2017-11-13 15:43:12 följande:
    Ja folk är olika, och vi anpassar vårt firande efter hur vi är. Inte hur hypotetiska introverter är t ex.

    Vi har det t ex inte långvarigare och större än att alla (inkl jag då som det handlade om) orkar/kan vara med hela tiden utan att gä ifrån och vila. Vad i detalj behöver vetas om firandet för att förstå det?
    Gissar jag rätt om jag tror att ni firar hemma hos någon, men att var och en åker hem till sitt för att sova? Eller brukar det finnas övernattande gäster? I vårt fall handlar det alltid om att någon måste sova över, och då blir det gärna flera dagar för att "passa på" när man ändå är ledig, och då finns det ofta behov av att exempelvis få läsa julboken, få ta sovmorgon på juldagen utan att någon har bestämt att alla ska med på julotta för att "det är så himla mysigt", eller att alla måste följa med ut och åka pulka fast det är nollgradigt och halvregnar från sidan osv. Eller att någon har bestämt sig för att det är ett måste att titta på alla julspecialprogram på TV, på så hög volym att man knappt ens kan fly undan om man går ut på gården.

    Så svaret på frågan jag ställde till dig är väl helt enkelt att ni håller det tillräckligt kortvarigt för att man inte ska behöva anpassa sig så mycket efter varandra. Och det verkar ju vara ett vinnande koncept om det är praktiskt genomförbart.
Svar på tråden Skulle du vilja fira jul med oss?