Inlägg från: sextiotalist |Visa alla inlägg
  • sextiotalist

    Ekonomisk ersättning för resa

    Stårschan skrev 2017-11-24 13:30:39 följande:

    Det beror ju helt på vem du åker med, och om denne hade tänkt åka i vilket fall som helst; om det är en engångsresa eller något som ska göras till en vana.

    Som riktmärke så får en arbetsgivare skattefritt ersätta dig som kör privatbil i tjänsten med 18.50 kr/mil. Unionen rekommenderar att arbetsgivaren betalar minst 19:50 kronor per körd tjänstemil utöver den skattefria delen.


    Hade mina vänner (eller jag själv) börja ta ersättning i den nivån som milersättningen är, så hade nog folk inte ens tänkt tanken att be om hjälp.
  • sextiotalist
    Stårschan skrev 2017-11-24 14:54:39 följande:
    Håller med. Jag kommer också från en kultur där medpassagerare oftast inte betalar något alls, för "bilen skulle ju ändå åka åt det hållet, och det är trevligt med sällskap", men om man till exempel planerar att börja samåka till och från jobbet fem dagar i veckan så får man kanske tänka lite annorlunda.
    När det varit längre resor så har jag propsat på att ta ena tankningen och när vi hade det som tuffast, då envisades mina vänner att betala för bensinen (eller att jag inte fick betala alls).

    Men vanliga körningar, knappast.
  • sextiotalist
    Steven01 skrev 2017-11-24 18:56:42 följande:

    Att köra bil kostar ca 40kr/mil om man räknar med alla kostnader. Värt att tänka på när folk tex gämnför priset på en tågbiljett med att ta bilen.


    Det beror på bil, bensonförbrukning, skatt och sådant.
    Min lilla Hyandei är väldigt billig, billig helförsäkring, låga driftkostnader (det dyra var fixat redan när jag köpte den) och låg skatt.
    Den kostar inte 40 000 per år (jag kör ungefär 1000 mil per år).
    Skatt och försäkring, 550 kronor i månaden, bensin mellan 6,5 och 7,5 dl per mil. service 3000.

Svar på tråden Ekonomisk ersättning för resa