Forum Psykisk ohälsa - Känsliga rummet
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Vad är kopplingen mellan autism och Asperger?

  Tor 30 nov 2017 16:41 Läst 8973 gånger Totalt 80 svar
  Anonym (j)
  Visa endast
  Tor 30 nov 2017 16:41

  Hej, tänkte eftersom läkarna ju slog ihop de två vilket antagligen fått många att bli olyckliga så hör väl tråden hemma här. Vet nån varför de gjorde så och är de två diagnoserna verkligen så extremt lika?

  En följdfråga, är det vanligt att GAD (generellt ångestsyndrom) förväxlas med Asperger? För visst kan man väl sakna Asperger/autism och ändå ha bristande förmåga till socialt samspel? Om så är fallet, varför är då bristande social förmåga ett kriterie?

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2017-11-30 16:42
  Oj, nu missade jag en grej här, självklart fattar jag att de påfrestningar som AS kan medföra ju kan utlösa ångest, fast en person som inte har Asperger kan ju också få GAD.

 • Anonym (Mamma­)
  Visa endast
  Tor 30 nov 2017 16:52 #1 +1

  Asperger är på samma spektrum som autism men dom med asperger brukar inte ha problem med talet eller vara försenade med att prata. Det är av vad jag förstår en lättare form av autism. Men dom ändrar kriterierna hela tiden.

 • Anonym (KL)
  Visa endast
  Tor 30 nov 2017 16:57 #2

  Har inget svar på din fråga men några följdfrågor så jag hoppas det är ok. Menar du att GAD och Aspergers är nästan samma diagnos till mångt och mycket?

  Kan man ha Aspergers utan att ha några problem i den sociala kontakten? Dvs att man uppför sig helt "normalt" socialt? Vad kännetecknar egentligen Aspergers om man generaliserar lite och kanske inte tar upp det absolut svåraste fallet av en person med Aspergers? Hur skiljer det sig mot autism?

  Jag tänker att man absolut kan ha bristande social förmåga utan att ha någon sjukdom. Många är ju väldigt blyga t ex och somliga växer ifrån det ju äldre dom blir. Kanske har ens familj mest varit ensamma för alla har inte stora familjer och många vänner och då tränar man ju inte på att socialisera förrän senare i livet och då tar det ju säkert några år innan man har lärt sig socialt samspel men det betyder ju inte att man är autistisk för det. Det kan ju finnas många orsaker till att man kanske inte lär sig socialt samspel förrän på äldre dagar trots att man inte har någon sjukdom.

 • Anonym (j) Trådstartaren
  Visa endast
  Tor 30 nov 2017 21:34 #3
  Anonym (KL) skrev 2017-11-30 16:57:42 följande:

  Har inget svar på din fråga men några följdfrågor så jag hoppas det är ok. Menar du att GAD och Aspergers är nästan samma diagnos till mångt och mycket? A

  Kan man ha Aspergers utan att ha några problem i den sociala kontakten? Dvs att man uppför sig helt "normalt" socialt? Vad kännetecknar egentligen Aspergers om man generaliserar lite och kanske inte tar upp det absolut svåraste fallet av en person med Aspergers? Hur skiljer det sig mot autism? B 

  Jag tänker att man absolut kan ha bristande social förmåga utan att ha någon sjukdom. Många är ju väldigt blyga t ex och somliga växer ifrån det ju äldre dom blir. Kanske har ens familj mest varit ensamma för alla har inte stora familjer och många vänner och då tränar man ju inte på att socialisera förrän senare i livet och då tar det ju säkert några år innan man har lärt sig socialt samspel men det betyder ju inte att man är autistisk för det. Det kan ju finnas många orsaker till att man kanske inte lär sig socialt samspel förrän på äldre dagar trots att man inte har någon sjukdom. C


  A - Det var en fråga, så upplever jag det iaf. men det kanske bara är jag.

  B - Eftersom alla människor är olika så antar jag det. Som jag förstått det är grov Asperger typ samma sak som autism men det kanske inte är rätt? Har märkt att det är väldigt vanligt att folk tror att autism och utvecklingsstörning alltid är samma sak, så är inte fallet även om det är rätt vanligt.

  C - Asperger är ingen sjukdom, inte autism heller. Menar du att GAD är det? Du har oavsett rätt i det du säger, får man inte träna på det är det kanske inte så konstigt att man blir som en autistisk/aspergare.
 • Tor 30 nov 2017 22:03 #4

  I DSM (som används av Försäkringskassan och Världshälsoorganisationen) finns Asperger kvar som separat diagnos, du tänker på diagnosmanualen DSM som används i b.la USA.

  Du får läsa diagnoskriterierna för autism och Asperger och själv bilda dig en uppfattning, den största skillnaden är att man inte har en störd talutveckling innan 3- års ålder om man har Asperger, som vuxen är diagnoserna likadana och därför ansåg man i USA att det behövdes göras om. Asperger är INTE lättare autism, en med Asperger kan bo på gruppboende och inte ens klara dagligverksamhet medan en med autism kan driva ett miljondollarsföretag företag eller tvärtom. De har också lagt till lite kriterier i DSM som perceptionsstörningar också och grupperat i diagnosen i tre nivåer efter hjälpbehov.

  GAD behöver inte yttra sig i sociala situationer överhuvudtaget (för mig gör det inte det) men om det gör det handlar det om rädsla och att man övertänker, inte att man inte förstår som vid autism. Det är två olika diagnoser som inte har något med varandra att göra. GAD är en psykisk sjukdom som du säger och autism/Asperger en funktionsnedsättning.

 • Tor 30 nov 2017 22:30 #5
  Anonym (Mamma) skrev 2017-11-30 16:52:15 följande:

  Asperger är på samma spektrum som autism men dom med asperger brukar inte ha problem med talet eller vara försenade med att prata. Det är av vad jag förstår en lättare form av autism. Men dom ändrar kriterierna hela tiden.


  De kriterierna vi har nu har vi haft i 27 år och de kriterierna som fanns innan fanns i 13 år. Det tycker inte jag är att ändra hela tiden.
 • Anonym (Mamma­)
  Visa endast
  Tor 30 nov 2017 22:59 #6
  Glinda från Oz skrev 2017-11-30 22:30:42 följande:

  De kriterierna vi har nu har vi haft i 27 år och de kriterierna som fanns innan fanns i 13 år. Det tycker inte jag är att ändra hela tiden.


  Förlåt, jag bor i USA och trodde Sverige hade liknande kriterier, och här ändrar de dom mycket på senaste åren, det var inte länge sen dom använde Bettelheims teorier till och med.
 • Tor 30 nov 2017 23:32 #7
  Anonym (Mamma) skrev 2017-11-30 22:59:07 följande:

  Förlåt, jag bor i USA och trodde Sverige hade liknande kriterier, och här ändrar de dom mycket på senaste åren, det var inte länge sen dom använde Bettelheims teorier till och med.


  DSM (som används i USA) har ändrat fem gånger på 65 år, jag tycker inte det är hela tiden det heller. Den senaste gången DSM ändrades var 2013 men innan dess hade den inte ändrats sedan 1994.

  Bruno Bettelheim var en barnpsykolog, hans teorier har inte med diagnoskriterierna att göra överhuvudtaget, de handlar om vad han tror att autism beror på och hur det ska behandlas.
 • Anonym (hm)
  Visa endast
  Tor 30 nov 2017 23:33 #8

  Jag ska få en utredning snart och min psykkontakt är väldigt noga med att de inte ger ut Asperger som diagnos längre. Verkar så jäkla rörigt.

 • Anonym (....)
  Visa endast
  Fre 1 dec 2017 00:11 #9 +1

  Eftersom psykiatrin gör edter DSM-5 och inte ICD-10 (som försäkrongskasan bla använder) så får man numera inte diagnosen Aspergers syndrom utan man får istället Autismspektrium syndrom. Dock har de som Eng gång fått Asperger syndrom fortfarande ha kvar sin diagbos.

  ICD-10 ska även uppdateras till ICD-11 nu i 2018.

 • Anonym (j) Trådstartaren
  Visa endast
  Lör 2 dec 2017 01:46 #10 -1 +1

  Ska snart sova så svarar längre imorgon, undrar bara dock, jag upplever att folk blir skitsura om man säger att man tycker nån med Asperger är jobbig, varför får man inte tycka det? 

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll