• Anonym (mmm)

    Vad är kopplingen mellan autism och Asperger?

    Anonym (j) skrev 2017-11-30 16:41:14 följande:

    Hej, tänkte eftersom läkarna ju slog ihop de två vilket antagligen fått många att bli olyckliga så hör väl tråden hemma här. Vet nån varför de gjorde så och är de två diagnoserna verkligen så extremt lika?

    En följdfråga, är det vanligt att GAD (generellt ångestsyndrom) förväxlas med Asperger? För visst kan man väl sakna Asperger/autism och ändå ha bristande förmåga till socialt samspel? Om så är fallet, varför är då bristande social förmåga ett kriterie?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2017-11-30 16:42
    Oj, nu missade jag en grej här, självklart fattar jag att de påfrestningar som AS kan medföra ju kan utlösa ångest, fast en person som inte har Asperger kan ju också få GAD.


    Har inte orkar läsa svaren men det är väl bara att du googlar? Det finns massor med bra sidor om detta. 

    Nu har du säkert redan fått svar i tråden men jag försöker. Tänk dig autism som ett paraply och under detta paraply finns variationer men alla kallas autism. I den tidigare dagnosmodellen skilde man ut asperger som en egen del men det har hela tiden handlat om autism det också, och kallas för högfungerande autism. I takt med med att diagnosinstrumenten förfinas så förändrar man vad diagnoserna ska kallas och/eller var gränser ska gå. 
    Det är samma sak som skett med diagnoser inom ADHD - det har hetat en massa olika saker under årens lopp och man har även förändrat detaljer i vad och hur man mäter det. 
Svar på tråden Vad är kopplingen mellan autism och Asperger?