Inlägg från: Anonym (Erlander?) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Erlander?)

    Vem anser du vara Sveriges bästa statsminister genom tiderna?

    Många nämner Erlander? Men exakt vad gjorde han som var så fantastiskt bra?

  • Anonym (Erlander?)

    Visst alltså, jag tycker att karln verkar ha varit rätt skön om jag ska va ärlig. Tycker inte på något sätt illa om Tage Erlander. Har en positiv bild av honom i största allmänhet. Svensk lite halvnaiv men positivt lagd mysfarbror, som kunde uppvisa en duglig mängd pragmatism vid behov.

    Han knöt till sig två unga adepter till statsrådsberedningen. Den ena, en arbetarklasskille från Borås, skulle en dag bli en mycket duglig statsminister.

    Den andra, en bortskämd adlig ung överklasspojke från Östermalm skulle också bli statsminister en dag. Han var mycket mycket begåvad och driven, men gick inte till historien som min personliga favorit på något sätt. Dessvärre blev han dock tyvärr mördad på öppen gata vilket i sig är en mycket stor tragik på många sätt.

    Men om vi återgår till Erlander. Han ville bland annat ha en svindyr svensk atombomb! Han är personligen ansvarig för det förskräckliga miljonprogrammet vars fula hus pryder alla svenska städer. Man kan också påpeka att socialdemokratin backade i popularitet under mitten och andra halvan av sextiotalet. (Även om det kanske inte är Erlanders eget fel på något sätt, utan mer handlade om tidsandan och en massa annat..)

    Har också lite svårt att förlåta honom för hur han behandlade de anhöriga till den svenska nedskjutna DC3an. Han visste att planet skjutits ned, men ljög för de överlevandes fruar och familjer.

    Han måste också ha varit den svenska statsminister som haft det allra lättaste jobbet någonsin. Han satt under rekordåren när skatteintäkterna från den svenska exportindustrin rann rakt in i den överfyllda svenska statskassan. Palme hade ännu inte hunnit börja förstöra Sverige.

    Har svårt att ha Erlander som någon personlig favorit. Inget emot karln som person egentligen, men bästa statsministern? Nja... nej.

  • Anonym (Erlander?)

    Håller nog med Fredrik Reinfeld om EN sak!

    När det gäller svenska statsministrar är Palme den mest överskattade och Ingvar Carlsson den mest underskattade. Tror han hade jäkligt rätt i just den analysen!

    Sen var allt inte fantastiskt med Ingvar Carlsson, men ingen människa är perfekt. Jag har stor respekt för Ingvar Carlsson

    Den skickligaste i modern tid var nog helt klart Göran Persson. En slug och hal jäkel. Maktfullkomlig och osympatisk. Han kunde det där med maktspel. Han var en kung på att driva igenom sina egna politiska beslut. Sin egen vilja... Löfven framstår som en mycket blek skugga i jämförelse med mannen med pondus Nr.1 Göran Persson.

    Person imponerar starkt faktiskt. Var han bra? Nej!

    Han gjorde mycket bra, det ska han ha erkännande för, men han åstadkom tyvärr en hel del dåligt också. Skolreformen från 1991 var en katastrof. Försvarsbeslut 04 likaså..

    Dom två grejerna färgar tyvärr min bild av Göran Persson starkt.

  • Anonym (Erlander?)
    Thereisthat skrev 2018-01-13 13:49:36 följande:

    Han var ju minst sagt en kontrast till Palme på flera plan. Palme var en storpolitiker i ordets rätta bemärkelse, välutbildad med en oerhört gedigen utbildning med internat och college i USA, och han var världsvan. Fälldin var tvärtom en bonde utan universistetsexamen, var otroligt lokalpatriotisk och var hela tiden fokuserad på de lokala frågorna (t.ex. klassikern om grustäktsavgiften efter valet 1970).

    Frågan är om inte den här kontrasten egentligen var välgörande för svensk demokrati? Fälldins otroligt dåliga engelska visade nämligen på vem han var: en lokalpolitiker med starka åsikter om det centraliserade samhället. Palme å andra sidan fokuserade utåt i världen och hade alltid starka åsikter i internationella frågor och bejakade Sveriges roll som neutral stat.


    Håller med
  • Anonym (Erlander?)
    Anonym (Åsikten) skrev 2018-01-14 21:16:54 följande:

    Satte Sverige på kartan och visade att små länders röster är viktiga. Han visade att vi inte kunde bli köpta och att vi stod för solidaritet.

    Vidare visade han vägen för att tänka globalt redan för 50 år sedan, så som vi nu de senaste 10åren insett att vi måste göra.

    Han var med och konkretiserade MBL och andra grundläggande demokratireformer.

    Han var införde det statliga studiestödet.

    Han var med om att driva igenom den allmänna föräldraförsäkringen.

    Han skapade den moderna relationen mellan medier och politiker, där politikerna fick kliva ned från piedestalen. Kort sagt - han lade grunden för mycket av vår tids självklarheter.


    Sen började han nedmonteringen av den svenska skolan. Han avskaffade studentexamen.. Jämför det med Finland som har kvar studentexamen.

    Sen har vi ju grundlagsändringen 1974 års regeringsform. Man avskaffade riksmötets öppnande (Varför då) och ordensväsendet rök... Dunt såhär i efterhand.

    Sen körde han ekonomin i botten
Svar på tråden Vem anser du vara Sveriges bästa statsminister genom tiderna?