• JessLu

    6 månaders sover dåligt!

    Hej! Jag har en son på snart 6 månader som sover såå dåligt och har gjort det hela tiden!

    Jag har testat allt känns det som! Första 3 månaderna så hade han ont i magen, så då antog jag att han sov dåligt pga det. Men vid 4 månader blev magen bättre när vi började med lite gröt och katrinplommonpuré. Under dagarna sover han 30 min 3 gånger.

    När han vaknar så går det inte att få honom att somna om hur trött han än är! Nätterna vaknar han ca 10-15 gånger varje natt.

    1 gång i veckan så kan han sova bättre! Vakna ca 5 gånger. Bästa natten någonsin var för ca 2 veckor sedan, då vaknade han 3 gånger för att äta lite bara. Ofta är det bara snutta tutten som gäller och han kan då somna om efter 10 min. Ibland vägrar han allt bara och kan ligga vaken en timme och gnälla, gråta eller prata.

    Det som funkat bäst är när han somnar 18.30-19.30 någonting, för då sover han ibland någon timme innan han vaknar, ju senare desto mindre med sömn. Då vaknar han och vill gå upp 05-06 någonting. Enda sättet för mig att få sova någonting är att gå och lägga mig samtidigt som han. Han sover bäst jämte mig i sängen med då han ALLTID vaknar när jag försöker lägga över honom i sin säng. Att få honom att somna i sin säng är lönlöst då han skriker i timmar om så är! Pappan duger inte alls när det ska sovas.

    Han tar honom dock på morgonen ibland när han inte jobbar, så att jag kan få sova någon timme till. Detta gör att han hela tiden är gnällig och övertrött men hur kan man ändra på det?

    Jag känner mig väldigt låst, då båda han och jag är trötta och griniga av att inte få sova.

    Får hela tiden höra att det går över.. HJÄLP!!?????????

  • Svar på tråden 6 månaders sover dåligt!
  • JessLu

    Vår dag ser ut såhär ungefär ( om vi är hemma! Är vi iväg så sover han kanske i bilen en stund o så)

    Vaknar ca 6-7

    7.30 äter vi frukost.

    Ca 8-9 sover han en halvtimme.

    Ca 10 äter vi mellanmål

    Äter lunch ca 11-11.30 någonting.

    Därefter sover han 30 min. ( ute och går)

    Ca kl 14 Mellanmål

    Sover igen 30 min. (Ute och går)

    Däremellan leker vi och myser. Är ute och går minst 2 gånger då vi har hund. Vissa gånger har han faktiskt somnat om efter den där halvtimmen, men vanligtvis ligger han vaken efter den.

    Allt detta beroende på hur dags han vaknar. Vissa dagar vaknar han kl 5 och vill inte somna om och är då hungrig och trött tidigare.

    På kvällen badar vi kl 17.45 (Dock inte varje dag) tar på pyjamas och släcker ner så han lugnar av. När han sen visar att han är trött så går vi upp och lägger oss. Oftast somnar han 18.30-19.30 någonting och då endast av att jag ammar honom!

    Han har ett extremt närhetsbehov när jag jämför med andras barn. Tänker att han kanske behöver närheten för att känna sig trygg? Testade i början att ha honom i bärselen, men han är så stor (11,1kg nu!) så han växte ur selen och är alldeles för tung att gå och bära på ( vilket han vill hela dagarna!!)

    Jag ska testa med vyssan lull tassar på hans säng och se om det kan hjälpa honom att somna i sin säng.

    Inatt fick jag honom att somna i sin säng efter ca 2 timmars jobb! Sen sov han knappt en timme och var otröstlig när han vaknade. Jag lyckas igen efter 1 timmes sövande, han vaknar igen efter en halvtimme = jag ger upp och lägger han breve mig i sängen och han somnar direkt och sover bättre.

    Nu är han även i 6 månaders fasen så han är ännu mer mammig och svårsövd. Har du några tips på hur vi kan lägga om rutinerna eller något?

  • JessLu
    Nirina skrev 2018-01-12 20:51:17 följande:

    Hej

    Har också en bebis som inte har velat sova speciellt mycket dom första 9 månaderna av sitt liv. Idag är hon 10 månader och det börjar bli bättre. Hon sover fortfarande inte så bra på dagarna men kvällarna och nätterna har blivit mycket bättre efter att jag slutade att amma på natten. Pappa har inte heller här varit en hitt när det ska sovas men han fick lov att ta henne när vi slutade med nattammningen och nu är pappa hennes bästa sovkompis. När hon vaknar på natten är det han som tar henne och får henne att somna om.

    Så ja det blir bättre.

    Funderar på om ni har tydliga och bra rutiner med er son? Hur ser en dag ut?

    En bebis kan börja att känna igen rutiner vid 2 månader.

    Inte för mycket stimulans men även inte för lite.

    Här hemma så går vi upp samma tid varje morgon och äter frukost lunch middag och mellanmål på samma tider. Din son är än så länge liten men när han börjar äta lite mer mat så kanske matrutiner blir lite lättare. Vi har även kvällsrutiner som ser ut så att kl 18.15 så badar vi och tar på oss pyjamas och sen äts det gröt, försöker ge henne så mycket gröt som möjligt så att hon håller sig mätt länge. Efter gröten pussas vi och kramas sen är det godnatt med sång i hennes sovrum som är mörkt, så att hon förstår att nu är det natt och vi ska sova. Somnar gör hon runt 19 tiden.

    På dagarna är vi även ute mycket, vi går till parken med hennes två bröder. Vi är ute minst 2 timmar / dag och då kan hon sova bra i vagnen, men så klart bara om den rullar annars slås ögonen upp på en sekund.

    Det här blev långt men om du vill fråga något så är det bara att fråga.

    Vet inte om det hjälpte något mitt svar men som sagt det blir bättre och han är ännu så liten.

    Mvh

    BaraJag


    Jag glömde citera ditt inlägg.
  • JessLu
    Snuttis2 skrev 2018-01-18 14:43:53 följande:

    Har en son på 5 1/2 månad som är exakt som din. Jag skulle kunna kopiera texten rakt av : )

    Han sov okej mellan månad 2-3 o vaknade då ca var tredje timma men nu vaknar han alt mellan var 20 minut till 1,5 timma. Har pratat massor med bvc men de säger bara fullt normalt . Har tydliga rutiner över dygnet men jag tror helt enkelt bara att jag fått ett ganska känsligt barn med starkt trygghets behov något som märks extra nu när han går igenom sina utvecklingsfaser. Känner igen mkt av beteendet o personlighetstypen hos min systers barn som nu är 1,5 år.

    Jag försöker sova all tid han gör, jag går även undan vissa kvällar o sover själv någon timma medan pappa tar hand om honom. Men vi har pratat om att dela nätterna mer under helgerna när pappa är ledig för att avlasta !

    Jag kör mkt sjal o sele så han får vara mkt nära o ser till att ha lite lagom intensivt schema med aktiviteter o nya människor för att inte trigga oro.


    Skönt att man inte är ensam om detta. Vet ingen av mina vänner eller familj som har haft samma problem.

    Vi hade en sele när han var mindre, men han växte ur den fort. Väger över 11kg och är riktigt knubbig. Vet inte vad man kan köpa för sele eller sjal som funkar för den tyngden och storleken som inte kostar skjortan. Man har det inte direkt fett på kontot nu.

    Denna vecka har faktiskt varit lite bättre! Vaknat 5-8 gånger varje natt, så man kan hoppas att det håller på att vända! :)
Svar på tråden 6 månaders sover dåligt!