• Nirina

    6 månaders sover dåligt!

    Hej

    Har också en bebis som inte har velat sova speciellt mycket dom första 9 månaderna av sitt liv. Idag är hon 10 månader och det börjar bli bättre. Hon sover fortfarande inte så bra på dagarna men kvällarna och nätterna har blivit mycket bättre efter att jag slutade att amma på natten. Pappa har inte heller här varit en hitt när det ska sovas men han fick lov att ta henne när vi slutade med nattammningen och nu är pappa hennes bästa sovkompis. När hon vaknar på natten är det han som tar henne och får henne att somna om.

    Så ja det blir bättre.

    Funderar på om ni har tydliga och bra rutiner med er son? Hur ser en dag ut?

    En bebis kan börja att känna igen rutiner vid 2 månader.

    Inte för mycket stimulans men även inte för lite.

    Här hemma så går vi upp samma tid varje morgon och äter frukost lunch middag och mellanmål på samma tider. Din son är än så länge liten men när han börjar äta lite mer mat så kanske matrutiner blir lite lättare. Vi har även kvällsrutiner som ser ut så att kl 18.15 så badar vi och tar på oss pyjamas och sen äts det gröt, försöker ge henne så mycket gröt som möjligt så att hon håller sig mätt länge. Efter gröten pussas vi och kramas sen är det godnatt med sång i hennes sovrum som är mörkt, så att hon förstår att nu är det natt och vi ska sova. Somnar gör hon runt 19 tiden.

    På dagarna är vi även ute mycket, vi går till parken med hennes två bröder. Vi är ute minst 2 timmar / dag och då kan hon sova bra i vagnen, men så klart bara om den rullar annars slås ögonen upp på en sekund.

    Det här blev långt men om du vill fråga något så är det bara att fråga.

    Vet inte om det hjälpte något mitt svar men som sagt det blir bättre och han är ännu så liten.

    Mvh

    BaraJag

  • Nirina

    Signerade med BaraJag, visste inte att det var en som redan hette det på FL.

    Förlåt till den riktiga BaraJag

    Signerar med Nirina nu!

    Mvh

    Nirina

  • Nirina
    JessLu skrev 2018-01-15 09:04:03 följande:

    Vår dag ser ut såhär ungefär ( om vi är hemma! Är vi iväg så sover han kanske i bilen en stund o så)

    Vaknar ca 6-7

    7.30 äter vi frukost.

    Ca 8-9 sover han en halvtimme.

    Ca 10 äter vi mellanmål

    Äter lunch ca 11-11.30 någonting.

    Därefter sover han 30 min. ( ute och går)

    Ca kl 14 Mellanmål

    Sover igen 30 min. (Ute och går)

    Däremellan leker vi och myser. Är ute och går minst 2 gånger då vi har hund. Vissa gånger har han faktiskt somnat om efter den där halvtimmen, men vanligtvis ligger han vaken efter den.

    Allt detta beroende på hur dags han vaknar. Vissa dagar vaknar han kl 5 och vill inte somna om och är då hungrig och trött tidigare.

    På kvällen badar vi kl 17.45 (Dock inte varje dag) tar på pyjamas och släcker ner så han lugnar av. När han sen visar att han är trött så går vi upp och lägger oss. Oftast somnar han 18.30-19.30 någonting och då endast av att jag ammar honom!

    Han har ett extremt närhetsbehov när jag jämför med andras barn. Tänker att han kanske behöver närheten för att känna sig trygg? Testade i början att ha honom i bärselen, men han är så stor (11,1kg nu!) så han växte ur selen och är alldeles för tung att gå och bära på ( vilket han vill hela dagarna!!)

    Jag ska testa med vyssan lull tassar på hans säng och se om det kan hjälpa honom att somna i sin säng.

    Inatt fick jag honom att somna i sin säng efter ca 2 timmars jobb! Sen sov han knappt en timme och var otröstlig när han vaknade. Jag lyckas igen efter 1 timmes sövande, han vaknar igen efter en halvtimme = jag ger upp och lägger han breve mig i sängen och han somnar direkt och sover bättre.

    Nu är han även i 6 månaders fasen så han är ännu mer mammig och svårsövd. Har du några tips på hur vi kan lägga om rutinerna eller något?


    Hej igen! Har inte varit inne på länge så förlåt för sent svar!

    Ni verkar ha jätte bra dagar! Även fast att det är korta sovstunder så har jag alltid tyckt att det har varit ok med dom stunderna på dagen bara mina barn har sovit bra på natten ( vilket dom två största har gjort ) lilltjejen på 10 månader och har ju som sagt ätit mycket på nätterna men somnat om fort när hon väl har vaknat på natten. Så det känns som om den viktigaste sömnen har dom i alla fall fått! Om du förstår mig rätt för så klart är det viktigt att dom sover på dagen också när dom är små men 1,5timme är ju bättre än ingenting alls!

    Ja mycket närhet behöver dom när dom är små vilket gör att dom blir tryggare och tryggare i sig själva. Lilltjejen har i princip suttit på mig i 9 månader, vilket har varit superjobbigt men nu när hon nästan inte alls vill vara med mig så saknar jag det! Och om din son är en som behöver mycket närhet så finns det ju inte så mycket annat än att ge det till honom, förstår dock att det blir tungt:) stadig liten kille du har!

    Kan säga som så att jag har sovit med alla mina tre barn till ca 9 månader, lilltjejen tills 10 månader. Till natten så har jag ammat till sömns i min säng och sen har hon sovit bredvid mig hela natten. Kanske är därför hon inte har velat sova själv på dagarna!?/:

    Nu sover hon i egen säng i samma rum som sina bröder och det går jättebra, hon vaknar fortfarande en till två gånger per natt men somnar lätt om igen. Ska tillägga att hon håller att på få tänder igen vilket inte är så roligt då blir sömnen också störd.

    Tycker att ni verkar ha bra rutiner, även kvällsrutinerna! Man behöver ju inte bada varje kväll men att ha någonting som markerar att nu är det kväll och vi ska sova.

    Läsa samma bok innan läggning varje kväll!

    Sjunga samma sång innan läggning varje kväll!

    Ja någonting så att din son förstår att nu är det kväll och jag ska sova.

    Istället för att han får visa att han är trött så kanske att du markerar att nu går vi och myser i sängen och sen sover vi.

    Blev ett långt inlägg igen!

    Hoppas att det snart blir bättre för er!
  • Nirina

    Kom på en sak som jag inte tipsat om!

    Jag har proppat i min barn gröt på kvällen vilket har gjort att dom har sovit bättre under natten. Vanlig mixad havregrynsgröt med lite fruktpuree (aprikos, i torkad aprikos finns det mycket järn) och fett!

    Och som sagt om du tycker att han sover bättre och kanske att du också sover bättre när han sover med dig så låt han sova med dig. Om det inte finns några andledningar att inte sova med honom som om du tar medecin som gör att du inte ska sova med honom.

    En dag kommer han att sova i egen säng, den rutinen kommer. Skulle säga att under det första året så ändras allt så snabbt och hela tiden så att vänja honom med att sova i egen säng kanske du kan göra efter den stora 9 månadersfasen! Då han dom också en separationsfas att gå igenom!

    Hur går det för er?

  • Nirina
    Snuttis2 skrev 2018-01-26 08:12:31 följande:

    Har tänkt på maten så vi har sista 1,5 v börjat introducera havre gröt för 4 månaders enligt bvc rek. Dock mkt sakta då det är gluten i som kan ge lite magont. Hoppas kunna ge en portion innan sänggående så småningom.

    När kan barnen drabbas av nattskräck?

    Vår son har sista veckorna börjat vakna och tokskrika på natten.känns knappt som han är vaken?! I natt fick jag ta upp flera gånger o bära o vysssja.


    Tror att nattskräck kommer senar, runt 1 år. Men så klart kan väl även mindre barn drabbas.

    Han håller inte på att få tänder? Det tar ju ett tag för tänderna att komma upp eller ner beroende på käke:)

    Mina två sista barn gallskrek alltid på natten när tänderna växte utåt, dock kan det ta lång tid för dom att komma ut.

    Jag ger alvedon om dom vaknar så och gallskriker då har dom somnat om efter ett tag och sovit ok natten igenom.

    Är ingen förespråkare för alvedon hit och dit men läste någon stanna att om man själv har tandvärk så tar man ju så klart smärtstillande för det gör ju fruktansvärt ont att ha ont i tanden och det ska göra 100 gånger ondare att få sina första tänder så varför inte ge alvedon till sitt barn om barnet har ont.

    Och om det inte går över med alvedon utan att han vaknar om vartannat hela natten och skriker så skulle jag inte ge mera alvedon men då har man försökt i alla fall.

    //Nirina
  • Nirina

    Såg att jag skrev om gröten på kvällen i mitt första inlägg, dumt att tipsa om något jag redan har skrivit!!

    Min hjärna är inte riktigt med mig helt enkelt! Tre små barn hemma varje dag gör en seg i huvudet ibland!!

Svar på tråden 6 månaders sover dåligt!