Inlägg från: äsch |Visa alla inlägg
  • äsch

    Hur skulle ni ha gjort? Inneboende.

    Hej! Jag skriver här med anledning av ett problem som uppkommit i min familj.

    Min storasyster bor ensam i en trea på 77 m2. Hon har gjort ett rum till sovrum (10,7 m2) och det andra rummet (12,2 m2) har egentligen inte använts så mycket

    Min lillasyster bor i en mindre, närbelägen stad och vill gärna flytta hit, både på grund av vänner och familj, men också för att hon skulle få närmre till jobbet.

    Min storasyster frågade då min lillasyster om de skulle dela lägenhet, vilket min lillasyster sa ja till och sa upp sin lägenhet.

    Nu börjar det dock bli problem och därför vill jag gärna ställa några frågor till er kloka människor. Jag vill att ni svarar så förutsättningslöst som möjligt, så därför vill jag inte gå in så mycket på vari problemen består, även om en del självklart märks i frågeställningarna. Men jag undrar alltså hur ni skulle ha gjort.

    1. Ska det finnas ett kontrakt?

    2. Vilka, om några, privilegier ska en syster jämfört med annan inneboende ha vad gäller utgifter? Ska det delas lika, eller ska systern bo billigare därför att hon är syster?

    3. Om ni flyttar in i en lägenhet där någon redan bor, förväntar ni er då att få sätta möbler, mattor och gardiner lite som ni vill i andra rum än ert eget?

    4. Hade ni hellre sett en fast hyra där allt ingår eller en hyra där en del är fast men rörliga kostnader som exempelvis el och vatten delas lika?

    Jag skulle vara väldigt tacksam om någon ville svara.

  • Svar på tråden Hur skulle ni ha gjort? Inneboende.
  • äsch

    Hej!
    Ja, absolut måste de själva komma överens och bestämma, men nu är ju problemet just detta att det inte går. Därför vill vi ha input härifrån, men jag är den enda med konto och därför föll lotten på mig.
    Vi ber er alltså att förutsättningslöst svara på hur ni skulle ha gjort utan att ta hänson till deras problematik.

  • äsch

    Nej, men det är ju tyvärr lite sent nu eftersom lillasyster redan sagt upp sin lägenhet. Dock tror jag att de visst skulle kunna komma överens, men vår mor har väldigt starka åsikter i frågan. Hon tycker att lillasyster endast ska betala en halv hyra och inget utöver det. Inget Internet, ingen TV osv, för hon anser att det där är ju sånt som min storasyster ändå betalar även om hon bor ensam. Därför har nuäven lillasyster satt sig på tvären och vill inte betala mer än hon behöver. Tilläggas bör att hon tjänar bättre än storasyster.

  • äsch

    Storasyster har även tagit bort sin egen matta och sina egna gardiner till förmån för lillasysters, eftersom lillasyster tyckte att storasysters saker var fula. Dock visste hon ju vad hon flyttade till, kan jag tycka. Storasyster betalar mer i hyra än lillasyster då hon har avrundat allting nedåt till lillasysters fördel. Hon vill dela el och vatten lika så att hon slipper ta ett överpris eftersom hon inte vet vad kostnaden blir varje månad. Dock kan man se vattenförbrukningen dag för dag och hon har sagt att om förbrukningen är högre än normalt ska den som varit mest ilägenheten (storasyster har pojkvän i annan lägenhet) betala för de dagar den andra inte varit hemma. Detta tycker mor och lillasyster är helt befängt, att det ska delas lika även om storasyster inte är i lägenheten och det bara är lillasyster som använder vattnet.

Svar på tråden Hur skulle ni ha gjort? Inneboende.