• Kjell2

    Äktenskap, arv, barn och särkullsbarn

    81EE skrev 2018-02-02 06:50:45 följande:

    Hej.

    Jag undrar hur juridiken funkar kring det som står i rubriken. Idag är det ju vanligt att ingå samboskap och äktenskap med någon som har ett eller flera barn sedan tidigare. Hur har ni löst allt med juridiken kring ev dödsfall av den partner som har barn sedan tidigare?

    Jag ger ett exempel:

    En man och kvinna träffas och besluter sig för att gifta sig. Mannen har ett barn sedan tidigare förhållande. Mannen och kvinnan får ett gemensamt barn. Dom köper även ett hus tillsammans och har ett gemensamt sparande.

    Vad händer med arv, hus och sparande om mannen avlider innan kvinnan?

    Hur gör man det bästa för alla parter? Hur kan man skydda både särkullsbarn, gemensamma barn och sambon/makan/maken?

    Ni som lever i liknade familjekonstellationer hur har ni gjort? Är det något ni tänkt på, eller är det inget ni funderat på?


    Vad som är bäst hänger på hur man vill ha det. Ska efterlevande kunna bo kvar, ska barnen få lika mycket, ska någon behålla familjehuset vid skiljsmässa osv. Tre fall bör man titta på
    Han dör
    Hon dör
    Skiljsmässa.

    Mycket kan ordnas med testamente, äktenskapsförord, gåvor och livföräkring men det krävs att man tänker till lite tillsammans. Ta gärna hjälp av ett proffs.

    I det fall som beskrivs, gifta, gemensamma och särkullsbarn, inget testamenete, inget äktenskapsförord, ingen enskild egendom, ingen jämkning och en make dör blir det först en bodlning. Allt som makarna äger, gemensmat och själva, hus, sparkonton, aktier, bil mm,  värderas. Därefter ska det fördelas så dödsboet och efterlevande har lika stor hög.

    Dödsboets halva delas sen lika mellan barnen. Särkullsbarnen har rätt att få ut sin del direkt, gemesamma barn kan få vänta om efterlevande kräver det.


  • Kjell2
    Anonym (eee) skrev 2018-02-02 07:35:14 följande:

    Vi har skrivit ett testamente (har inga gemensamma barn men varsina barn), där det står att barnen inte får ut något arv förrän båda avlidit (alternativt om man har råd att lösa ut barnet i fråga, så får man givetvis, kan ju vara så att man ändå inte vill bo kvar i det stora huset efter att partnerns dött och får loss pengar). Sedan har jag hört om fall där barn har bestridit ett sådant testamente så jag vet egentligen inte hur säkert det är.

    Antar det bästa är att också informera barnen i god tid, om vad som står i testamentet så de är medvetna om det den dagen någon avlider.


    Här kan barnen kräva sin rätt och få ut sin del oavsett testamente. Så detta är inte ett säkert sätt.


  • Kjell2
    Anonym (Så här gör vi) skrev 2018-02-02 07:42:32 följande:

    Så här har jag och min man gjort, min man har ett barn sedan tidigare.

    Vi har köpt ett hus, detta vill vi ska vara skyddat för oss båda om något skulle hända mig eller honom. Vi har satt huset som privat egendom på mig. Går min man bort är det privat egendom och inget händer. Går jag bort ärver min man. Men då är det viktigt att man litar på varandra fullt ut, att jag kommer vara rättvis och göra det som är rätt vid en eventuell skilsmässa.

    Resterande såsom bil och sparande har vi inte gjort så med, förutom ett konto som är min privata egendom.


    Risken här för din man är om det blir skiljsmässa för då för då har han ingen rätt i huset.
  • Kjell2
    Anonym (Så här gör vi) skrev 2018-02-02 08:46:24 följande:
    Jo jag vet, därför skrev jag att det är viktigt att man kan lita på varandra. Jag och min man har en trygg relation, skulle vi lämna varandra, har vi lovat att för våra barns skull göra det på rätt sätt utan att hämnas och vara elaka. Det är ju våra barn som tar mest stryk. Det vi har sagt är att vi river pappret innan skilsmässa och även ?tar bort? det hos skatteverket. Då delas allt ändå. Men som sagt, man måste lita på varandra och det gör vi.
    Finns inget behov av att riva papper. Oavsett äktenskapsförord kan man bodela precis som man vill.


  • Kjell2
    81EE skrev 2018-02-02 14:27:14 följande:

    Puffar upp tråden i hopp om fler svar


    Vad mer för svar vill du ha?
  • Kjell2
    81EE skrev 2018-02-02 15:38:08 följande:
    Intressant att läsa hur olika familjer tänker kring detta, och hur dom gjort. Stort tack för dina utförliga svar, du besvarade en del jag undrade över .
    Nu har jag tidigare sett hur en del tänker och det variera kraftigt. En del vill ge särkullsbarn absolut minimum.
    De finns det som vill att viktigast är att kunna bo kvar.
    Andra att vid en skiljsmässa ska var och en få det de har kommit in med i förhållandet.

  • Kjell2
    Anonym (Så här gör vi) skrev 2018-02-02 18:58:09 följande:

    Vi har tagit hjälp av jurist för att lägga upp detta och detta ska vara det säkraste kortet. Från dag 1 då tomt och hus köptes så har det stått på mig som ensam ägare. Då vi gifte oss samma år valde vi att sätta det som privat egendom. Enligt juristen ingår inte fastigheten i bodelning om min man går bort. Så jag hoppas detta stämmer då jag stått för ex hela kontantinsatsen. Utöver delar vi självklart på alla räkningar och om jag går bort ärver min man allt.


    Tror du bör dubbelkolla det där. Jag har för mig det måste registreras som enskild egendom via äktenskapsförord för att inte ingå i bodelningen.
  • Kjell2
    Anonym (Liv) skrev 2018-02-04 07:34:57 följande:

    Min pappa är omgift, inga gemensamma barn. Pappa har mig och min bror, frun har två döttrar.

    Pappa tjänar betydligt mer pengar än frun.

    Om min pappa går bort, och jag och min bror inte kräver vår laglott direkt, utan låterfrun sitta i orubbat bo, skulle det kunna bli så att frun tömer alla konton, säljer hus och bilar och sen finns det inget kvar att ärva när hon går bort?


    Så kan det bli. Finns vissa begränsningar.
Svar på tråden Äktenskap, arv, barn och särkullsbarn