SupersurasunkSara skrev 2018-02-05 07:38:23 följande:
Vitkålsgryta. Ca 25 kr för fyra personer.
Vitkål strimlas, det går åt ca en tredjedels huvud om man inte gör till matlådor också.
En stor eller två mindre palsternackor skivas ganska tunt.
En stor eller två mindre morötter skivas ganska tunt.
1 lök (om de inte är väldigt små, då tar man två) skivas.
1 vitlöksklyfta, pressas i när det är nästan klart.
Mjölk eller (kaffe)grädde.
Salt, peppar, sambal oelek, mango chutney. Mango Chutneyn är dyraste ingrediensen, ca 19 kr i inköp och det går åt en tredjedel till en halv.
Bryn grönsakerna tills de mjuknar, häll i grädde/mjölk och smaksättarna och låt puttra tills allt är mjukt. Smaka av. Serveras med ris.
Min man som är inbiten köttätare tyckte detta var supergott och sa att jag gärna fick göra det igen.
Jag har inga mått på kryddorna, jag brukar vara lite försiktig med att krydda tills det fått puttra ihop ett tag och så smakar jag av och tillsätter mer om det behövs.
Tack. Lät spännande!
SupersurasunkSara skrev 2018-02-05 09:35:59 följande:
Kikärtsgryta
Ett pkt kikärtor
En paprika, vi föredrar röd
En lök
Bladspenat om man vill
1 pkt kokosmjölk eller kokosgrädde
Curry, vitlök, lite spiskummin om man gillar det, gurkmeja om man vill, salt och peppar.
Smör om man vill få fram mesta möjliga smak av curryn.
Ev en buljongtärning, grönsak eller kyckling.
Skölj kikärtorna noga. Lägg en klick smör i en kastrull och ha i curry. (Eller släng ner allt på en gång, uteslut då smöret) När det är brynt häller du i allt annat och låter puttra tills allt är mjukt. Servera med ris, potatis eller pasta.
Har man en slatt stekt köttfärs över så kan man krydda den rätt rejält och blanda med nykokt pasta. När den är välkryddad behövs väldigt liten slatt till ganska många.
'Lapskojs', potatismos och kött i strimlor, går också åt väldigt lite kött. Någon grönsak till, kan vara vad som helst som ni gillar att äta.
Den gör jag en variant på men utan kikärtor:) supergod!
Lapkojs är gott och längesedan vi gjorde. Tack