Inlägg från: modsey |Visa alla inlägg
  • modsey

    Era bästa tips på billiga maträtter

    Inför en resa har vi tema " billiga middagar" här hemma och jag behöver mer tips på riktigt billig men god mat. Vi äter allt utom linser och bönor.

    Delar med mig av vår kommande veckas meny och hoppas fler fyller på !

    Köttförspaj

    Vegetarisk lasagne

    Kyckling med currysås o ris

    Löksoppa och bröd

    Indisk vegetarisk gryta med bulgur och mynta

    Bogblasstek med ugnsrostade rotsaker

    Fisksoppa med aioli

  • Svar på tråden Era bästa tips på billiga maträtter
  • modsey
    Trängtar efter dig skrev 2018-02-04 08:47:02 följande:

    Nävgröt med fläsk och lingonsylt är billigt och väldigt gott, men det är tyvärr inte alla som gillar det.


    Tyvärr. Inga grötmännisk här:)
  • modsey
    Fjäril kär skrev 2018-02-04 10:16:06 följande:

    Pasta med hemgjord tomatsås, toppa med bacon

    Falukorv i ugn och hemgjord potatismos

    Raggmunk och stekt fläsk

    Pannkakor

    Rotmos och fläsklägg


    Just ja raggmunk. "Glömt" den rätten ett tag!
    Grande Rock skrev 2018-02-04 11:35:31 följande:

    Blodpudding med lingon och strimlad vitkål

    Stuvad spenat och kokta ägg

    Ärtsoppa med fläsk

    Finsk korvsoppa


    Korvsoppa kan fungerar!
  • modsey
    Lovatic91 skrev 2018-02-04 12:18:50 följande:

    Helt vegetariska rätter (veganska)

    Linsgryta med kokosmjölk

    Tofugryta

    Sojafärssås


    Tack. Fast vi äter inte linser ;)
  • modsey
    punktslash skrev 2018-02-04 12:28:18 följande:

    Börja med det. Gott, billigt, nyttigt!  (Massa proteiner, för alla hurtbullar.)


    Jag är 50 år och har provat många gånger. Gillar det verkligen inte.
  • modsey
    punktslash skrev 2018-02-04 12:34:57 följande:

    Trist. Men alla kan ju inte gilla allt. Fast en bra kock kan göra underverk med det mesta.


    Inte linser....fixar inte det oavsett kock
  • modsey
    Lovatic91 skrev 2018-02-04 13:21:08 följande:

    Har ni provat? En av de mest proteinrika som finns så det är väldigt nyttigt och mättande. Sedan kan man ju mixa så man knappt märker att det finns.


    Ursäkta men ja ( läs svaren annars och min ts)
  • modsey
    Fjäril kär skrev 2018-02-04 14:37:21 följande:

    Sen är ju standardtipset att INTE laga ny mat varje dag. Använd rester och ät ur kyl och frys så får ni mycket mat för inga pengar. Och mer pengar kan gå till resan.

    Tänk basic också. Koka ägg och potatis, öppna en burk sill. Enkelt.


    Jo det gör vi alltid. Skulle kanske förtydliga att vi redan är "duktiga" att laga ekonomiskt, ta tillvara på rester, äta efter säsong etc. Det var mer inspiration till mer billiga rätter jag behövde.

    Tack
  • modsey
    SupersurasunkSara skrev 2018-02-05 07:38:23 följande:

    Vitkålsgryta. Ca 25 kr för fyra personer. 

    Vitkål strimlas, det går åt ca en tredjedels huvud om man inte gör till matlådor också. 

    En stor eller två mindre palsternackor skivas ganska tunt. 

    En stor eller två mindre morötter skivas ganska tunt. 

    1 lök (om de inte är väldigt små, då tar man två) skivas.

    1 vitlöksklyfta, pressas i när det är nästan klart. 

    Mjölk eller (kaffe)grädde. 

    Salt, peppar, sambal oelek, mango chutney. Mango Chutneyn är dyraste ingrediensen, ca 19 kr i inköp och det går åt en tredjedel till en halv. 

    Bryn grönsakerna tills de mjuknar, häll i grädde/mjölk och smaksättarna och låt puttra tills allt är mjukt. Smaka av. Serveras med ris. 

    Min man som är inbiten köttätare tyckte detta var supergott och sa att jag gärna fick göra det igen. 

    Jag har inga mått på kryddorna, jag brukar vara lite försiktig med att krydda tills det fått puttra ihop ett tag och så smakar jag av och tillsätter mer om det behövs. 


    Tack. Lät spännande!
    SupersurasunkSara skrev 2018-02-05 09:35:59 följande:

    Kikärtsgryta

    Ett pkt kikärtor

    En paprika, vi föredrar röd

    En lök

    Bladspenat om man vill

    1 pkt kokosmjölk eller kokosgrädde

    Curry, vitlök, lite spiskummin om man gillar det, gurkmeja om man vill, salt och peppar. 

    Smör om man vill få fram mesta möjliga smak av curryn. 

    Ev en buljongtärning, grönsak eller kyckling. 

    Skölj kikärtorna noga. Lägg en klick smör i en kastrull och ha i curry. (Eller släng ner allt på en gång, uteslut då smöret) När det är brynt häller du i allt annat och låter puttra tills allt är mjukt. Servera med ris, potatis eller pasta. 

    Har man en slatt stekt köttfärs över så kan man krydda den rätt rejält och blanda med nykokt pasta. När den är välkryddad behövs väldigt liten slatt till ganska många. 

    'Lapskojs', potatismos och kött i strimlor, går också åt väldigt lite kött. Någon grönsak till, kan vara vad som helst som ni gillar att äta. 


    Den gör jag en variant på men utan kikärtor:) supergod!

    Lapkojs är gott och längesedan vi gjorde. Tack
  • modsey
    Mandel skrev 2018-02-05 11:07:32 följande:

    Så här års är rotfrukter och citrusfrukter billigt så kör hårt på det!

    Rivna morötter med apelsin är gott till det mesta.

    Rivna morötter och strimlad vitkål

    Pizzasallad

    Ugnsrostade rotfrukter

    Sopor på rotfrukter

    Gratänger på rotfrukter

    Rotfruktsmos - inte bara på kålrot.

    Dryga ut köttfärs i såser, gratänger och biffar med rivna morötter eller rödbetor osv. Blir kul färg i alla fall!

    Baka eget bröd och ha till maten och fyll ut med. Eller köp storpack knäckebröd.

    Även gott med rårivna morötter på knäcke

    Sedan är ju frågan vad man vill stoppa i sig till ett lågt pris. Och vem det låga priset påverkar. Kan bli dyrare i slutändan


    Rotsaker är så bra !

    Vi hör gratänger, soppor rostar i ugn och har i grytor och pastasås. Så mycket godare oxå.

    Baka bröd är dock inte min grejj....å andra sidan ätet vi rätt lute bröd, så där finns nog inte så mycket att spara.
    cattus skrev 2018-02-05 16:10:40 följande:

    Korvstroganoff gillar jag, passar både med pasta eller ris.

    Rester passar till pizza eller pytt i panna

    Vi brukar ha "lat"dagar då vi rensar frysen från diverse sparade matlådor och rester. Bara att värma eller "pussla" ihop till något. Alla äter olika, beroende på vad man är sugen på.

    Baka brödet själv. 


    Restdagar äe toppen. Vi slänger verkligen inget mat ( nästan)
  • modsey
    nernu skrev 2018-02-05 17:13:26 följande:

    Kött är dyrt. Dryga ut köttfärssåsen med morötter och palsternacka till exempel. Tänk på samma sätt med andra maträtter.


    Japp gör alltid. Tycker det är godare oxå
Svar på tråden Era bästa tips på billiga maträtter