• Anonym (Död tand !)

    Sån tandläkarskräck men måste gå ??!!

    Har inte varit hos tandläkaren på över 10 år. Blev så felbehandlat som resulterade i långdragen historia och sedan dess inte satt min fot hos någon igen.

    Nu har jag sedan nått år tillbaka fått molande tandvärk i en av tuggtänderna nere.

    Min make ringde och bokade en tid hos en klinik som är specialiserade för sådana som mig. Vår son går där som också blivit felbehandlad som 8-åring.

    Berättade om hur jag kände det mm men de kunde inte alls tillgodose mina behov så idag avbokade jag tiden. En nonchalant telefonist som pratade mer med dom bredvid än mig i luren. Så jävla dåligt bemött.

    Så vore tacksam för erfarenheter kring hur lång tid det tar innan tanden dör och hur den kan bete sig under tiden.

    Har ingen feber, smärta upp mot örat , molande tandvärk .

    Och sen tillägga : ett jävla humör på det pga situation ????

  • Svar på tråden Sån tandläkarskräck men måste gå ??!!
  • Anonym (x)
    Anonym (Död tand !) skrev 2018-03-14 06:06:37 följande:
    Om du nu jobbar inom detta så har ju precis en sådan attityd som gör att jag tycker alla är dåliga.

    Kan man inte ha förståelse att man inte vill göra en fullständig förstagångsundersökning utan vill åtgärda det som gör ont. Hade jag velat slösa mina pengar på onödiga undersökningar hade jag väl gått för 9 år sedan.
    Åh ts, 
    Jag förstår att du är rädd, Jag var också rädd i många år; precis som du så gick jag inte dit på 10 år och självklart fick jag till slut ont.
    Jag höll ut, första tanden dog och ramlade ur munnen. den andra med, den tredje gav mig en smärta från helvetet.
    Då hade bakterierna sökt sig ner i rötterna av tanden och skapat en inflammation där och då känns det tro mig.
    Men värre var att det var på god väg ner och inflammera käkbenet och det vill man inte vara med om.
    Då när jag ändå var där och fick en fantastisk tandläkare lät jag mig övertalas till att fortsätta gå och sakta sanera mina tänder bit för bit.
    Hade jag inte gjort det så  hade jag antagligen tappat alla och jag vill inte vara tandlös.
    Det tror inte jag du heller vill.
    Låt inte enstaka puckon på folktandvården stå ivägen för ditt eget bästa, det är bara du som förlorar på att inte gå dit.
    Om du inte går för att du tycker några är dumma så låter du ju dom bestämma att du ska fortsätta ha ont, Den makten ska du väl inte ge dom. 
  • Anonym (Aron)

    Känner 2 pers en med avbrutna tänder p.gr. av hål och en har nedanraden framtill nästa helt nedsliten till tandköttet p.gr. av knaprande på karameller..konstigt för de har ingen värk säger de..

  • Anonym (Anonym)

    Förstår dig helt, är i liknande situation. Jag har inte vågat gå till tandläkaren på ca 10 år, haft ont i flera tänder i lite över ett år.

    Jag har behövt äta Alvedon och endast flytande kost då jag inte ens kan tugga längre. Flera av mina tänder är trasiga och en har halvt lossnat.

    Efter att ha gråtit hela dagarna och inte kunnat sova på flera veckor så tog jag mig tillslut modet att boka en tid till folktandvårdens specialklinik för folk med tandvårdsrädsla och andra behov. Där startades en utredning om min rädsla för att landstinget ska stå för hjälp att bota rädslan.

    Nu har jag fått igenom att först genomgå en sövning där dom fixar alla stora fel och sedan får man hjälp av en psykolog att komma över rädslan. Landstinget står för sövningen, alla tandläkar/psykolog besök samt all tandvård. Jag behöver endast betala upp till ett högkostnadsskydd.

    Så kolla om det finns någon sådan hjälp att få.

  • Anonym (Bsj)
    Anonym (Aron) skrev 2018-03-14 10:34:31 följande:

    Känner 2 pers en med avbrutna tänder p.gr. av hål och en har nedanraden framtill nästa helt nedsliten till tandköttet p.gr. av knaprande på karameller..konstigt för de har ingen värk säger de..


    Inget konstigt alls. Så är det med tänder. Ibland gör det ont som helvetes eldar och ibland känner de ingenting och går i nekros smygande.

    Pulpan är så fiffig att den kalkar igen sig själv vid kariesangrepp. Ibland fungerar det för att skydda mot smärta, ibland fungerar det inte.

    Samma sak med karamellknapraren. Där är pulpan kanske så oblitirerad att själva tanden inte har någon känsel. Men det kommer leda till andra besvär då käkleden hamnar i fel läge när tänderna är så nedslitna och det ger ogynnsam belastning av muskler i ansiktet och halsen.
  • Anonym (Död tand !)
    Anonym (cn) skrev 2018-03-14 10:23:51 följande:

    TS det kommer att få konsekvenser om du struntar i att gå till tandläkaren.

    Det kommer inte att lösa sig av sig självt.

    Fundera på vad du vill lära ditt barn. Vad vill du att ditt barn ska fatta för beslut om den får samma problem som vuxen? Som förälder ger vi våra barn exempel på hur man hanterar problem och svårigheter.

    Ska du visa ett exempel på hur du flyr problem som kommer att ge dåliga konsekvenser eller tänker du visa för ditt barn att även om du är rädd och till och med skräckslagen så kommer du att låta din man och personalen på tandvården hjälpa dig? Att man ibland måste göra saker fast allt bär emot.


    Jag har 1 son som mår som mig men honom stöttar jag och de andra i familjen så han klarar sina undersökningar.

    Vad jag väljer att gå för väg är mitt egna val .

    Att ens överväga att gå dit häromdagen gjorde mig till ett nervvrak. Vilket gör att jag inte fungerar som person. Jag får riktiga panikångestattacker, kallsvettas och vill bara fly. Jag blir väldigt elak Och aggressivt beteende ( slåss ju givetvis inte ) Och det var av att han bokade tiden. Och redan då kände jag att jag kommer aldrig klara av att gå på ett besök.
  • Anonym (men!)

    Ta ansvar för ditt liv TS! Din son kommer kanske ha en död mamma framöver om du inte skärper dig! Det lät hårt men det är sant. Är det värt det?

  • Anonym (tandvården)

    Arbetar inom tandvården, och tycker så synd om dig :(

    Träffar ibland patienter som har det som du, och de har ofta så onödigt stora problem med tänderna, problem som ofta inte kan lösas på et bra sätt eftersom det är för sent för det.

    Både jag själv och mina kollegor vill verkligen alla patienter väl. Skickligheten är lite varierande, men inte att någon är dålig på sitt yrke, snarare att alla är olika bra på olika saker liksom.

    Att gå till en folktandvårdsklinik och be att få en tandläkare med en del års erfarenhet och som brukar vara omtyckt bland rädda patienter, det är nog det klokaste du kan göra. Beskriv kort att du förutom att du är rädd, är rädd för att bli felbehandlad.

    Tråkigt att du blev otrevligt/okänsligt bemött. Säg ifrån! På det igen! Be att få prata med en annan receptionist. Du har rätt att känna som du gör.

    Vi finns som både är skickliga, omtänksamma och som tycker om att arbeta med rädda! Men du måste komma till oss! <3

  • Anonym (tandvården)
    Anonym (Död tand !) skrev 2018-03-14 09:34:33 följande:
    Det finns 2 st som är mer specialiserade på tandvårdsrädda i vår stad. Ringde den ena då sonen behöver ett sådant ställe. Den första var inte alls intresserad , även om jag förklarade utan de ville inte ta emot honom utan hänvisade till ställe nr 2. Och det är där vi går nu och där jag avbokade min tid.

    Kommer inte fortsätta söka utan jag tar mina Ipren och väntar på att tanden dör så det blir klart. Tycker det borde vara klart snart då jag haft värk i snart 1 år.
    Många privata marknadsför sig så oavsett. En del ÄR självklart verkligen intresserade och duktiga på att behandla rädda, men som sagt, det är också ett sätt att marknadsföra sig. En rädd, tidskrävande patient förlorar man intäkter på, vi kan bara ta betalt för utförda åtgärder. Så privat är detta ingen "drömpatient" precis. Men på en stor mottagning finns det utrymme i budget för att verkligen ta hand om dessa. Antingen en större privat eller en större folktandvårdsklinik.

    Jag skulle råda dig just att söka dig till en större klinik, privat eller folktandvård, så att du kan fråga dig fram i receptionen till rätt person.
  • Anonym (Aron)
    Anonym (Bsj) skrev 2018-03-14 10:53:44 följande:
    Inget konstigt alls. Så är det med tänder. Ibland gör det ont som helvetes eldar och ibland känner de ingenting och går i nekros smygande.

    Pulpan är så fiffig att den kalkar igen sig själv vid kariesangrepp. Ibland fungerar det för att skydda mot smärta, ibland fungerar det inte.

    Samma sak med karamellknapraren. Där är pulpan kanske så oblitirerad att själva tanden inte har någon känsel. Men det kommer leda till andra besvär då käkleden hamnar i fel läge när tänderna är så nedslitna och det ger ogynnsam belastning av muskler i ansiktet och halsen.
    En del stammar i afrika slår av bitar av sina framtänder för att de ska bli spetsiga..aj.. :)
Svar på tråden Sån tandläkarskräck men måste gå ??!!