• Anonym (Jag)

    Jag får inget jobb och ekonomin börja krisa nu?

    Hejsan. Jag skulle verkligen uppskatta tips och råd.. Jag är 20 år och har ett jobb med lön som kan betala hyra, mat och alla utgifter men jag har nästan ingenting kvar när allt är betalt. Jag hinner knappt spara, försöker också bli klar med körkortet men ekonomiskt sätt så går det inte så bra. Försöker spara för att spara och spara till en resa, möbler ja allt möjligt men det går bara inte ihop! Mitt jobb har inte någon höjdarlön och jag har givetvis sökt nya jobb men problemet där är att jag inte får något jobb. Känns som att alla andra har så lätt för att skaffa nya jobb men för mig går det inte alls bra och vad det nu beror på vet jag inte? Jag vet inte vad jag ska göra. Känner mig så nedstämd då jag inte kommer någon vart och framtiden känns inte alls ljus. Har en lön på 12-14000 och hyran är ganska hög som jag och min kille delar på. Vad ska jag på riktigt göra? Nu börjar mitt mående gå utöver mitt liv och relationer!

  • Svar på tråden Jag får inget jobb och ekonomin börja krisa nu?
  • Anonym (Jag)

    Har funderat på att studera men jag vet verkligen inte vad jag vill studera till.. Hade jag vetat så hade jag gjort det men i nuläget vill jag endast jobba tills jag kommer på.

  • Anonym (Jag)

    Mina utgifter hyra på 5000 sedan kommer mobil abonemang, gymkort, en månadsfaktura, busskort, mat för ca 2000. Sen så brukar det bli små utgifter typ lite smink, någon tröja eller ett par skor. Försöker dock att inte shoppa så mycket men vill ju såklart kunna köpa kläder och sånt ibland. Håller definitivt med om att man ska studera till något som man vill och ger motivation.

  • Anonym (Jag)

    Jag bor i en liten stad. Jag vill verkligen ha ett jobb där man faktiskt tjänar på att jobba helger och bra med ob men just nu har jag inte det, känns rätt ovärt att jobba helger ibland. Hade gärna velat jobba på någon butik typ Ica. Sist jag sökte jobb där så hörde jag inte av något :/ Ska kanske kolla vidare på utbildningar men hade som sagt behövt ett annat jobb men det nappar aldrig någonstans..

  • Anonym (Jag)

    Mitt gymkort kostar 350 det är mitt största intresse så jag vill verkligen inte säga upp det. Mitt abonemang går på 300 så det kanske skulle gå att få billigare. Mat kostnaden skulle jag nog absolut kunna gå ner på, tror jag måste bli bättre på att hålla koll på utgifterna då det lätt blir små köp här och där. Billigare boende har vi funderat på men det är jätte svårt att få en lägenhet här.

  • Anonym (Jag)
    LFF skrev 2018-03-16 12:58:47 följande:

    Se över maten. Det där låter väldigt dyrt med 2000kr på mat bara för dig.

    Sätt ett köpstopp på allt som inte är nödvändigt. Skor, ja det kan du köpa om de du har går sönder och du inte har några alternativ. Kläder, samma där. Just nu har du helt enkelt inte råd med dessa småköp om du vill kunna spara till andra saker.

    Busskort? Hur stor är staden du bor i? Hur ofta använder du kortet utanför stan? Går det att cykla istället?

    Gymkortet, måhända att det är ditt största intresse men då måste du prioritera, sparande eller gymma.

    Gör upp en budget där du ser alla fasta, löpande kostnader och alla rörliga kostnader. Räkna ut vad du borde ha över efter att allt nödvändigt är betalt. Lägg upp ett automatiskt sparande så du inte "ser" de pengarna på kontot. Det som blir över är det du har för att unna dig saker.


    Det låter som en väldigt bra idé. Tyvärr är det som att allt tar slut på en gång, ja mina favorit byxor gick sönder och mina skor är dåliga för mina knän, måste köpa nytt.

    Bor inte i en sån stor stad och jag har ingen cykel så cykla kan jag inte göra. Busskortet använder jag varje dag. Räknade ut vad jag bör ha kvar och det landade på ca 4000 vilket är ganska mycket men då ska jag leva på dom där 4000 kronerna tills nästa lön kommer och det blir ganska snävt om man vill kunna köpa nödvändiga saker, kanske gå ut och ha kul någon gång osv.. Jag ska definitivt börja med det där sparandet du beskrev. Hur som så tycker jag att det är jätte tråkigt att behöva leva såhär till skillnad från min kille som har en väldigt bra lön. Han kan spara mycket och tvekar inte alls när det gäller att boka en resa medan jag absolut inte kan.
  • Anonym (Jag)

    Vi delar 50/50 på allt. Ibland kan jag dock tycka att jag betalar mer då det är oftast jag som handlar och då blir dett lätt en femhundring som glöms bort. Det är även jag som köper små inrednings saker för att få det fint här hemma tex blommor osv, även om det nu är eget val så skulle det vara roligt ifall han också tog det intiativet och kanske köpte en matta till exempel. Jag har inte råd med så mycket tyvärr.

  • Anonym (Jag)
    Anonym (maja) skrev 2018-03-16 14:13:14 följande:

    Det är högkonjunktur och lätt att hitta jobb. I alla fall i en storstad. Gör en analys om varför du inte hittar nytt jobb. Har du dåliga referenser? Oattraktivt yttre? Otrevlig personlighet? Dåligt skriven cv/personligt brev? Blyg och blir nervös och presterar dåligt på intervjuer? Det är faktorer som går att förbättra.


    Jag bor i en liten stad. Har funderat väldigt mycket på varför jag inte får ett jobb. Vad skulle dåliga referenser innebära? Har endast en referens från mitt nuvarande jobb. Blir väldigt nervös och blyg inför intervjuer men det framkommer inte i mitt personliga brev. Mitt cv och personliga brev är väl helt okej, det kanske är där det brister så jag tänkte gå till Arbetsförmedligen någon dag. Dom intervjuerna jag har varit på så har jag haft svårt att svara på deras frågor dom ställer samt blivit väldigt nervös. Senare har dom ringt och sagt att jag tyvärr inte har gått vidare i processen. Jag har ju inget körkort heller, försöker bli klar med det men det saknas både tid och pengar för det.
  • Anonym (Jag)
    Anonym (Klara sig på mindre) skrev 2018-03-16 18:55:29 följande:

    Menar du då att du har 4000:- kvar till fickpengar/nöjespengar när allt är betalt? I så fall är det väl ingen större fara? Det är ändå 1000:-/vecka i bara nöjespengar och det är rätt mycket kan jag tycka.

    Hade jag varit du så hade jag satt undan 2000:- av dom varje månad och roat mig för en 500:ing i veckan istället.

    Nu är man ju iof olika men jag förstår inte riktigt vad man köper för att göra av med så mycket pengar på ?onödigt? och tycker att det är lite? Själv brukar jag ha ca 1500-2000:-/mån i nöjespengar och klarar mig lätt på det. Så allt är ju vad man jämför med och är van vid. Det jag vill få sagt är att det går att klara sig på mindre utan problem bara man prioriterar om lite :)


    Ja det blir lätt onödiga utgifter :) Någon sak här och där och så vips har dett gått en tusen lapp.. Jag har alltid varit duktig på att slösa pengar men har fått tänka om rejält de senaste åren. Menar du att roa sig förr 500kr varje vecka i månaden?
  • Anonym (Jag)
    Anonym (Alina) skrev 2018-03-16 21:24:58 följande:

    Nu vet jag inte vart du jobbar men sök nytt jobb?

    Sök inom handel - Ica/Coop exempelvis, där du kan jobba helger och röda dagar. Ob ger lite mer om man är sugen på att jobba.

    Finns många som söker personliga assistenter. Jag har jobbat som det och stormtrivdes. Jag hade ingen utbildning i om det utan familjen som ansökte tyckte personligheten vägde mer och intresse självklart. Jobbade där i över två år. Allt från dagar, kvällar, helger, röda dagar samt vakna nätter. Gillade mest att jobba vakna nätter. Pengarna var jättebra.

    Lokalvårdare, barnskötare är också tjänster som också söks.


    Jag förstår vad du menar, jag jobbar inom resturang, är knappt någon ob. Jag hade jätte gärna velat jobba på Coop eller Ica men jag har som sagt sökt dit men inte fått något tyvärr.
  • Anonym (Jag)

    [quote=78563211][quote-nick]Anonym (Fritjoff Filmflukt) skrev 2018-03-18 21:53:30 följande:[/quote-nick]Utgifter är inget man får dumpat på sig. Har du barn och lägenhet så är det klart att ska betala den själv.( I den mån man kan ta utgiften, klart att man ibland eller ofta måste be modern om pengar ändå) Hur hade du gjort som ensam mamma? Hade du förväntat dig att någon annan ska betala ditt uppehälle Sen bör du själv stå för alla kostnder av barnet om du nu väljer att vara 100 procent av tiden med ditt barn. Jag tar alla kostnader jag kan i vårt hem. Tror någon att jag har lyxen att låta mamman tå för utgifter att mitt barn? Så om hon shoppar bort sin fulla lön så kan jag säga till grabben min att pappa trodde mamma har pengar!

    Det fungerr inte så. Har man en unge och full lön och umgs påheltid får man ta 100 procent v alla utgifter. Tro mig det finns gott om kvinnor som sagt att de sk flytta till egen lägenhet och ta barnen med sig. Då går det bra att ta alla utgifter.Det är samma sak när man är gift.[/

    Nu förstår jag inte? Jag har inga barn och befinner mig inte alls i den sitsen. Jag hade aldrig i mitt liv skaffat barn om jag inte hade en stabil ekonomi.

  • Anonym (Jag)
    Anonym (Man) skrev 2018-03-18 04:49:35 följande:

    Skön snubbe du är ihop med som tjänar mycket mer än dig men låter dig ta utgifter för mat och heminredning. När han sugit ut dig kanske han lämnar med sin ihopsparade summa och drar vidare till nån annan som kan betala åt honom.

    Kanske något överdrivet, men får lite såna vibbar.


    Det kan man tycka. Jag har också tänkte någon liknade tanke men riktigt så är det inte.
  • Anonym (Jag)
    LFF skrev 2018-03-19 12:59:57 följande:

    Det må så vara. JAG tycker att det är dyrt ändå för en person och bara mat. Och det går att dra ner på den kostnaden med lite planering utan att dra in på kvalitet.


    Vi storhandlar för ungefär 500-800 tre gånger i månaden. 2000 var ett ungefär men det blir många andra små mat köp typ 300 och 200 här och där så de slutar på ganska mycket. Ganska ofta händer det att min kille ber mig köpa något och så glöms den utgiften bort. Jag ber han nästan ALDRIG att åka och köpa något.. Tror att jag måste bli lite hårdare där.
Svar på tråden Jag får inget jobb och ekonomin börja krisa nu?