Inlägg från: Anonym (multiallergiker) |Visa alla inlägg
  • Anonym (multiallergiker)

    Rosslig i halsen av stark mat, etc

    Man kan vara specifikt allergisk mot något eller bara ha ett känsligt system som reagerar ospecifikt på många olika saker.

    Capsaicin är det ämne som är starkt i chili och det ger överkänslighetsreaktioner hos en del, inget konstigt med det. Capsaicinet bryts inte ner ordentligt i tarmen heller så därför kan man känna av det även på vägen ut.

    Kanelolja är exempel på en annan aromatisk olja som i koncentrerad form kan ge blåsor i huden och andnöd eller anafylaktisk chock, och den som fått en sådan reaktion ska låta bli att äta kanel och att dricka kanelwhisky (Fireball). T.o.m. ett par dödsfall har inträffat i samband med "cinnamon challenge" på youtube där ungdomar skulle äta flera matskedar kanel i pulverform, detta hamnar i lungorna och kan då orsaka allergisk chock när en så stor yta påverkas på en gång.

    Ett av mina ex kunde inte äta pepparkakor utan att halsen snördes ihop och troligen var det nejlikans aromatiska olja han reagerade på, för bara kanel gick bra.

    TS, du är inte ensam om detta men undvik då de livsmedel som ger värst reaktioner.

    Vi som älskar stark mat har strategier för att klara den bättre, och om man blir irriterad av capsaicin så ska man t.ex. ta en fet mjölkprodukt, för capsaicin är fettlösligt. Det finns en anledning till att stark indisk mat ofta serveras med yoghurt som tillbehör.

    Att dricka vatten hjälper inte alls mot chilibränna, och syror som kolsyra i läsk, apelsinjuice m.fl gör att det bränner ännu värre. Man kan få lite lindring genom mekanisk påverkan, alltså att äta bröd eller chips, något som fysiskt skrapar loss det irriterande ämnet från munslemhinnan. Dessa tips kanske också kan hjälpa dig lite om du får en reaktion av något som du inte var beredd på. Att suga på isbitar kan också vara bra, kyla gör att hud/slemhinnereaktioner taggar ner.

    Du kan också dämpa kroppens möjlighet att reagera med hjälp av antihistamintabletter, men du bör diskutera detta med läkare och få hjälp att fastställa vad som faktiskt kan vara farligt för dig innan du börjar experimentera.
    Jag hade en kille på mitt första jobb som var överkänslig mot alla kryddor utom fem stycken, och det var riktigt svårt för honom i vardagen och på restauranger för han hamnade på akuten om han fick fel krydda på sin mat. Så jag tycker du borde försöka få koll på detta nu hos allergiläkare så att inte din kropp börjar utveckla ännu flera överkänsligheter.

    Mina egna allergier blev bara värre och värre tills jag kom på grundorsaken, och för mig handlade det om konserveringsmedel. När jag tog bort två vanliga konserveringsämnen ur min kost så lugnade sig hela min kropp och mina övriga allergier minskade i intensitet. Jag bör också undvika en grupp livsmedelsfärger som kallas azo-färgämnen.

    Det är givetvis inte alls säkert att samma gäller för dig, det är bara ett exempel,  men du behöver hjälp med att utreda vad det är som belastar din kropp mest och stirrar upp immunförsvaret, för det kan finnas saker du kan göra för att förbättra läget. Att föra dagbok över vad du äter och hur mycket du reagerar när du får en reaktion är en bra början för att avgränsa problemet. Och fortsätt ge sjutton i att röka, för det kan bara göra saken sämre.

    Om man redan är allergiker är det också typiskt att man känner sig sämre på våren, för pollensäsongen kan göra att man reagerar mer än vanligt på livsmedel eller t.ex. pälsdjur också. 

    Allt hänger ihop.

Svar på tråden Rosslig i halsen av stark mat, etc