Inlägg från: zdudmwml |Visa alla inlägg
  • zdudmwml

    Statistik om Vargar

    amia01 skrev 2018-04-16 13:29:21 följande:
    min tolkning är att de helt enkelt har mer kunskap om var vår mat kommer ifrån, och har en mer realistisk syn på hur vargen påverkar liv och försörjning på landsbygden.
    Vilket kräver att personerna är runt 200 år. Vargen var länge utrotad i Sverige. Så det handlar snarare om fördomar och obefogad rädsla än kunskap och hur liv påverkas på landsbygden.

    De främsta vargmotståndarna hittar man föga oväntat hos jägarna. Som jag fattat det är den genomsnittlige åldern på jägare runt 50 år. Och deras främsta argument är att de tar storvilt.

  • zdudmwml
    amia01 skrev 2018-04-16 16:19:23 följande:
    Jag menar att just den förklaringen som du och "experten" ger, skulle innebära att de intervjuade var över 200 år...

    Den förklaring jag ger är därför mycket mer rimlig med tanke på att det dessutom var en web-enkät som genomfördes, och att de som svarat knappast varit över 100 år...

    Däremot borde det inte behövas någon större statistisk undersökning för att kunna dra slutsatsen att kunskapen om livsmedelsproduktionen och lantbruk var mycket större bara för någon generation sedan.
    Din teori stämmer inte därför att medvetenheten om varg var minimal innan den återinvandrade till Sverige.


  • zdudmwml
    amia01 skrev 2018-04-16 17:55:19 följande:
    Min teori var inte att kunskapen om varg var större, utan att kunskapen om livsmedelsförsörjningens villkor var större, och att de äldre därför har lättare att förstå konsekvenserna av varg.
    Jag anser att du drar felaktiga slutsatser. Vargskräcken har varit utbredd speciellt hos den äldre generationen. Och varg har mycket lite med livsmedelsproduktion att göra.
    Folk överlag är korkade, de har svårt att tänka i flera led. Och att förstå en sak bara för att man förstår någon annan är inget som man kan ta föregivet.

    Varg påverkar tex livsmedel i ganska liten eftersom de nästan uteslutande lever på småvilt.
  • zdudmwml
    amia01 skrev 2018-04-17 11:42:17 följande:
    Hur kan du dra slutsatsen att vargpopulationen har lite med livsmedelsförsörjningen att göra?
    Kanske ett tillfälle att tänka i lite flera led, så att du får hela bilden klar för dig?
    -Mycket av småviltet som vargen jagar kan också jagas och ätas av människor.
    -Vargen gör jakten svårare och dyrare, vilket ger mindre tillgång på viltkött.
    -Tamboskap är lätta byten för vargen om den inte skyddas. Att skydda tamdjur  leder till höga kostnader, framförallt för den ekologiskt mest hållbara produktionen - den som bedrivs på skogsbeten och i naturbetesmarker. Den sämre ekonomin och den psykiska pressen leder till att djuruppfödningen minskar och tillgången på slaktdjur minskar.
    - Minskad djuruppfödning leder också till minskad tillgång på naturgödsel och begränsar därigenom produktionen av spannmål och andra grödor både ekonomiskt och ekologiskt.
    Dags att tänka till nu.

    Hur många vargar finns i Sverige? Under 400 och de finns på ett mycket begränsat område. Förklara med ett realistiskt resonemang hur det påverkar livsmedelsproduktionen.

    Hur många människor äter möss, kanin, räv, gräsand osv dagligdags?

    Vi måste ha jägare för att det saknas rovdjur. Jägare är således inget som har en självklar existensberättigande. Förklara varför du vill anpassa naturen till människans rätt att jaga.

    Appropå tamboskap har du fel. Det händer att varg tar tamboskap men det är ovanligt. Likaså följderna det får.

    Så tänk till och återkom när du gjort det.
  • zdudmwml
    amia01 skrev 2018-04-17 15:57:44 följande:
    Gärna...

    Hur många vargar det finns råder det delade meningar om...

    Och det är klart att det påverkar vår möjlighet att försörja oss med livsmedel oavsett hur många vargar det handlar om - vi konkurrerar ju om i stort sett samma föda.

    Kanin är väl inget bra exempel eftersom det inte finns mer än på Gotland - och där tror jag inte det finns varg?? Hur tänkte du nu?

    Tar vargar gräsänder? Trodde det var mer rovfåglar som stod för den delen?
    Men visst, menar du ägg och ungar så händer det säkert. Men jag äter också gärna sjöfågel, och skogsfågel också för den delen...

    Och hur många rävar tar vargen? Ett svårjagat byte med låg utdelning - knappast vargens förstaval...

    Då var det bara mössen kvar... men med ett behov av att äta 2 kg kött per dygn, så skulle vargen klara sig lika bra på att äta möss som vi människor skulle klara av att livnära oss på att fånga fästingar....

    Sanningen är att vargen till största del äter älg. Större byten ger bättre utdelning.

    Jakten är självklar eftersom människan är ett rovdjur som, liksom vargen,har jagat och ätit kött under hela evolutionen. Varför skulle vi sluta med det? Vad skulle vi ersätta köttet med i vår kost?

    Rovdjursangreppen på tamboskap finns, och konsekvenserna är stora för de drabbade. Även för de som inte drabbas direkt blir kostnaderna för skydd och stängsel stora. Kostnader för den psykiska pressen av att hela tiden leva med rädslan för angrepp, liksom kostnaden för miljön när skog och äng inte längre kan betas är svåra att dokumentera - men likväl så finns dom.

    För mig ger det en sammantagen bil av kostnader och konsekvenser som är helt orimliga i förhållande till värdet av att skydda ett litet antal av världens vanligast förekommande rovdjur. Apropå att se till helheten....
    Så du äter möss?

    När jag kommit till att vi konkurrerar om samma föda slutade jag läsa för det betyder att du inte tänkt alls...

    Gör om gör rätt.
  • zdudmwml
    tobbe01 skrev 2018-04-18 12:56:04 följande:
    Om man frågar folk om vargens vara eller icke, och hur många, så ska man väl ENDAST fråga dem det angår? Frågar man mig säger jag att....ja jag vill att vargar ska få leva och ha ett trevligt liv och få ungar. MEN fanns det varg här där jag bor så skulle jag inte våga mig ut i skogen! ...och då är jag naturmänniska. Sån är jag och det är jag inte stolt för...
    Nej. Därför att varg påverkar alla.
    På samma sätt frågar man inte enbart om frågor som gäller bilism, för att bara ta ett exempel.

    Varg är inte farlig för människan. Är du rädd bör du läsa på och försöka förstå hur varg fungerar och jobba med dina irrationella rädslor.
  • zdudmwml
    tobbe01 skrev 2018-04-19 03:37:04 följande:
    Bilismen är väl en märklig jämförelse? Den finns ju överallt medan vargen är lokal. Vi som inte har varg i våra trakter påverkas väl inte av den? Jag skulle vara precis lika rädd om det fanns björn här eller vildsvin
    Nej inte alls. Bilism påverkar alla och hur naturen fungerar påverkar också alla.
    Man har en extremt snäv syn på livet om man tror att man bara påverkas av det närmaste kring fötterna som man kan överblicka.

    Irrationella rädslor bearbetar man istället med fakta och terapi.
  • zdudmwml
    amia01 skrev 2018-04-19 08:45:17 följande:
    Håller med om att man måste se helheten, men då kommer ju frågan varför vi ska ha varg i Sverige för huvud taget? Är så stora kostnader för både ekonomi och ekologi försvarbart för att skydda världens vanligaste varg? Med över 200 000 individer är ju inte direkt utrotningshotad?

    Tycker visst man kan ta jämförelsen med bilismen, men då måste man också se helheten, och det stora ansvaret som samhället tar när det gäller bilismen. Något som inte är fallet med vargstammen, där effekterna och kostnaderna drabbar enskilda mycket hårdare.
    Ex leds trafiken bort från gångtrafikanter, kollektivtrafik byggs ut, skyddsåtgärder byggs in i särskilt farliga miljöer. Inget av det här är något som du behöver ta kostnaderna för på egen hand.
    När det gäller vargen får de lokalt boende till stor del själva stå för kostnaderna för skador och skydd för vargen. Hur tror du du tänkt om bilar om det gått en motorväg genom skolgården där dina barn gick i skolan? Utan stängsel och med flera olyckstillbud? Och om du då inte fått mer hjälp av samhället än ett par tusen för att sätta upp stängsel? Tror inte du hade velat ha bilar där då heller.... men säkert hade de flesta som bodde i grannkommunen velat ha motorvägen kvar, eftersom det går snabbare att komma till stan då...
    Och apropå irrationella rädslor... låt oss säga att det bara skett incidenter på motorvägen - och att det bara var barn på andra skolor som dödats - skulle du kalla din rädsla för att dina barn skulle bli skadade för irrationell då?
    Svaret är enkelt. Varg förekommer naturligt i Sverige och har alltid gjort utom då människan utrotat den pga irrationella rädslor.

    Jag håller med dig om att samhället inte tar ansvar för vargen, som tex att kompensera för kostnader.

    Det är så trafiken funkar idag. Många gånger krävs det tex flera dödsolyckor innan det sätts upp rödljus. Så eftersom du undrar, jag tar itu med den irrationella rädslan och gör mitt bästa för att mitt barn inte ska bli nästa dödsoffer genom att undervisa hur man ska göra. Sen går jag inte omkring och är irrationellt rädd därför att det sänker livskvalitén något oerhört. För att uttrycka det krasst så händer det så händer det. Jag har gjort det bästa för att det inte ska hända, mer kan jag inte göra.

    Man väljer sina känslor, även om man vill vara irrationellt rädd.
  • zdudmwml
    tobbe01 skrev 2018-04-19 13:42:35 följande:
    Jag skulle nog undvika skogen istf att krångla med terapi om det sprang varg och björn här. Jag tror inte att deras natur är att döda människor men de kan ju bli sjuka i psyket och man kan klanta till det och komma nära en unge etc. När det gäller vildsvin så finns det väl ALL anledning till rädsla däremot? Undrar om det finns ngn som jobbar för att rädda de fulingarna? De skulle jag vara kanske mest rädd för då de verkar kuta runt som tok med sina betar?
    Tja.. Är du rädd för att du ska bli attackerad för att någon är sjuk i psyket är det människor du ska undvika...

    Vildsvin ja, de är inte ofarliga och de undviker dessutom inte människor på samma sätt som vargen gör.
    De har förökat sig så fort  och mycket att de behöver skjutas av. Varg skulle kunna vara en faktor som håller stammen nere.
Svar på tråden Statistik om Vargar