Inlägg från: Anonym (Rökande mamma) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Rökande mamma)

    Får din tonåring röka hemma?

    Som rubriken lyder. Får din tonåring röka hemma?


    Vår dotter började röka i gymnasiet när hon precis fyllt 16. Hon är 17 år nu och fyller 18 senare i år. I början gjorde vi som alla brukar föreslå. Vi straffade. Vi höll inne pengar. Vi bestämde att vi inte betalar körkort osv. Hon rökte ändå.

    När vi okejade att hon får röka fritt hemma och även tillsammans med mig blev det mindre laddat och vi har många av våra bästa samtal över varsin cigarett. Dottern har dessutom en tre år äldre snusande. och feströkande, pojkvän så att få tag i cigg är inget problem för henne.

    Jag vet att den här typen av trådar till 90 % brukar innehålla fördömanden och man får veta att man är värdelös som förälder. Att det är dåligt för hälsan vet jag, min dotter och alla andra rökare. Det behöver ingen berätta.


    Nå... tillåter du din tonåring att röka? Är du själv tonåring och får röka för dina föräldrar?

  • Svar på tråden Får din tonåring röka hemma?
  • Anonym (Rökande mamma)

    Det har varit intressant att ta del av tråden och som väntat väldigt många fördömanden av människor som tror att allt är så förbannat enkelt. Några korta kommentarer:

    - Självklart är det svårare att få ens barn att sluta när jag röker själv.

    - Att röka ?hemma? hos oss betyder INTE att någon får röka inomhus. Det är alltid ute som gäller.

    - Jag känner till alla hälsorisker med rökning. Trots detta har jag hittills inte lyckats sluta vilket jag beklagar och bara kan skylla på svag motivation och dålig karaktär.

    - Som jag skrev i trådstarten gjorde vi det mesta vi kunde (förutom att jag själv inte lyckades sluta) för att vår dotter inte skulle fastna i ett beroende. Hon fick ändå tag i cigg och till sist nådde vi en gräns där tjafset om rökningen tenderade att överskugga allt annat vilket kändes osunt.

    - Rökningen bland tonåringar har bara gått ner marginellt och fler börjar på gymnasiet. Samtidigt är det mycket vanligare nu än förr att de slutar som unga vuxna.

  • Anonym (Rökande mamma)
    Anonym (Självklart) skrev 2021-12-15 08:38:51 följande:

    Jag var ju såklart inte glad att det hände, hon började runt starten av högstadiet och sedan märkte jag på henne att hon rökte fast hon inte erkände detta.

    Tillslut erkände hon detta, jag jobbade ett tag med att få till ett slut men det lyckades inte.

    De flesta i hennes kompisgäng rökte/röker vilket gjorde det svårare att motverka.

    Jag tror inte på en massa straff och sånt, jag kan säga att när hon fick tillåtelsen att röka utan att göra det i smyg så blev allt lugnare i vår relation, jag har som krav att hon inte står bland folk, entréer etc.

    Det blev lugnare rutiner också, hon kan vakna äta frukost, hinna göra sig iordning ist för som tidigare ha bråttom iväg för att hinna röka, nu kan hon röka innan frukost, på väg till skolan och fokusera på skolan, och det ser jag som viktigt.


    Din historia stämmer ju så bra med min. Skillnaden är väl att det dröjde till gymnasiet innan min dotter började.

    Just det där med en trevligare och mer avslappnad relation känner jag igen mig i. Det var en period innan jag tillät det som dottern hela tiden ville vara borta eftersom hon då kunde röka. Under en period gick det ut över skolan och jag känner igen det där med morgonstressen. Det blev bättre när hon kunde ta en morgoncigg i lugn och ro och pluggandet funkade så mycket bättre när hon höll sig hemma. Enligt henne själv rökte hon lite mindre än tidigare när det blev okej att göra det öppet här hemma.
  • Anonym (Rökande mamma)

    Kul när ens egna gamla trådar väcks till liv. Både jag och dottern i fråga har slutat röka sedan ett drygt år tillbaka :)

  • Anonym (Rökande mamma)
    nernu skrev 2022-07-09 18:42:52 följande:
    Grattis och bra jobbat!
    Tack!
  • Anonym (Rökande mamma)
    Anonym (Tvillingmamma) skrev 2022-07-09 20:15:04 följande:
    Kanon!

    Tack snälla!

Svar på tråden Får din tonåring röka hemma?