• Scheven

    Måste man uppfostra barn på modernt vis?

    Ok, nu har jag inga barn och kommer aldrig att skaffa några, så egentligen är detta ämne irrelevant för min del. Men jag tycker ändå att mina funderingar är intressanta...

    Har som så många andra märkt att fler och fler föräldrar använder surfplattor och smartphones som en del av uppfostran. Behöver ju egentligen inte vara något negativt med det, själv ogillade jag leksaker och föredrog fiktion framför lek. Men till min stora förvåning har jag upptäckt en pappa som åker med samma buss som mig varje morgon och han läser istället sagoböcker för sitt barn, som f.ö. ligger i barnvagn (dock verkar han kunna gå åtminstone). Har aldrig sett honom överlämna något mer tekniskt till barnet.

    Personligen har jag varken surfplatta eller smartphone, så vid ett föräldraskap hade jag inte kunnat uppfostra mina barn med någotdera (såvida jag inte gör nya inköp men det kan vi åsidosätta för diskussionens skull). Självklart skulle jag visa upp film för mina barn då jag själv är väldigt filmintresserad, men då vore det mer aktuellt att gå på bio eller anordna en trevlig filmkväll för att de ska få en mer gedigen upplevelse. Och jag skulle gärna vilja i så fall utforska de barnböcker jag själv aldrig fick chansen att ta del av som ung, men då helst i ett bibliotek eller motsvarande.

    Så då till tre frågor:

    1. Hur resonerar ni kring hur ni använder teknologi med era barn (alternativt låter era barn använda teknologi själva under uppsikt)? Detta förutsätter förstås att exempelvis smartphone, surfplatta, dator etc används.

    2. Hur resonerar ni kring de föräldrar som gör ett aktivt val att inte använda ovan nämnda redskap för uppfostran av barn?

    3. Ni som inte använder surfplatta, smartphone eller dylikt, vilka reaktioner får ni från andra?

    Personligen tror jag absolut att mjukvarubaserade lösningar kan vara till nytta under förutsättningen att man som förälder också kan visa delaktighet (i rimlig mån) och se till att barnen får nya perspektiv på saker och ting. Däremot tror jag inte att det är alltför bra att endast hålla sig till det och jag tror också det är viktigt att vid exempelvis utflykter, resor, besök hos släkt/vänner att lägga prylarna på hyllan och försöker få barnen att vänja sig vid att vara utan det. Förmodligen ser det också ut så i många fall, man då de flesta jag känner inte har några barn kan jag inte relatera till något annat än vad jag har sett och hört om ute i "det vilda".

  • Svar på tråden Måste man uppfostra barn på modernt vis?
  • elsi
    Mortiscia skrev 2018-04-27 14:26:47 följande:
    Så bara för att en sak existerar lider man plötsligt av att inte ha det, trots att tidigare generationer klarat sig utan? Jag köper inte det argumentet.

    Ja, alla barn oavsett ålder är egna personer. Det är förälderns roll att uppfostra dem på bästa sätt. Enligt ditt resonemang måste jag alltså köpa diverse märkeskläder, tillåta dem att spela vålddspel i alltför tidig ålder och köpa varenda pryl som är det senaste? Nej, jag köper inte det argumentet heller. Fick du allt du pekade på som barn? Antagligen inte. Det skadar inte barn att ha begränsningar, det främjar deras utveckling. Jag skulle vilja se den unge som skaffar en mobil i smyg, lycka till! Det kan de köpa för egna pengar när de är vuxna om inte annat, liksom en egen dator.

    Det jag reagerar på är att folk ska lägga sig i det de inte har med att göra! Och JA, jag använder dator, jag har redan förklarat varför. Datorer och andra skärmar är olämpligt för barn, man måste lära sig hantera dem på rätt sätt och dessutom har man skapat onödiga skärmberoenden istället för att använda teknik på ett vettigt sätt.

    TS, du undrar vilka reaktioner man får om man inte följer lämmeltåget kring teknik och uppfostran? Varsågod att ta en titt på de kommentarer jag får från olika håll! Det år SÅ man blir bemött!! Nedsättande kommentarer, noll förståelse och allmänt idiotförklarande! Fint!
    Man lider inte nödvändigtvis, men ja, det kan innebära lidande att förnekas saker på grund av principiell övertygelse. Det kan ju gälla allt möjligt, att inte få träffa kompisar, att inte få gå till badhuset, att inte få använda sociala medier.

    Jag tycker att föräldrar generellt ska vara öppna för att fostra fritt tänkande individer och lära sina barn att hantera allt som finns i tillvaron istället för att förbjuda det. Dina ungar kanske inte kommer att skaffa en mobil i smyg, men de kommer säkerligen att se till att använda både teknik och internet om de vill oavsett hur du försöker hindra dem. 

    Anser du dig själv som skärmberoende? Du har ju ändå använt datorn nu flera gånger här under dagen för att svara på inlägg här? Eller anser du att du kan hantera tekniken och hålla ditt användande på en rimlig nivå? tror du inte att dina barn kommer att kunna hantera dator och I-pad motsvarande rimligt utan ett totalförbud?

    Nej, jag fick inte allt som barn. Tvärtom var min mamma rätt lik dig i sitt tänkande - vi barn skulle härdas i att inte få något vi önskade vare sig det gällde kläder eller saker. Jag tycker inte att hennes förhållningssätt förde något gott med sig och väljer att göra annorlunda med mina barn. 

    Är det någon som uttrycker sig nedsättande och idiotförklarande så är det du. Du uttrycker dig kategoriskt, går i försvarsställning och svarar väldigt otrevligt. 
  • gabi1969

    Barn i dag saknar uppfostran. De är själviska och bortklemade. Dessutom så är de politiskt indoktrinerade. Jag har 3 barn. Ett av dem är som jag, står för det man tycker även om det anses fel med dagens åsiktskorridor.

    Jag ser sällan barn spontanleka som jag gjorde. Född 67. Vi var alltid ute och lekte, byggde kojor, spelade fotboll, ishockey, åkte skidor. Vi kunde underhålla oss själva i timmar. Tycker att barn idag är lata hemska och oförskämda. De två andra barnen är helt olika mig. Tycker exakt så som anses rätt...

    Det är svårt att fostra barn. Vad som anses modernt är gammalt i morgon.

    Jag har fostrat mina barn med krav på att hjälpa till hemma med sysslor. Massor av kärlek och närvaro. Med att ifrågasätta det som sägs i tv radio och tidningar. Fredagar var mysdagar. Att vara ärliga artiga mot alla. Att lära sig att förstå att alla människor är inte snäll.

    Vi hade hundar och katter. Djur är bra för barn. Familjen är det viktigaste. Att ibland får man stå tillbaka för någon annans skull. Att man inte alltid får som man vill..,att vara arbetsamma och skötsamma. Jag tror att man har det inom sig om man är en bra förälder. Läsa böcker om barnuppfostran är löjligt. Människor har i slla tider fostran barn innan böcker fanns. Behöver man läsa böcker om barnuppfostran ska man nog inte ha barn. Bästa beviset är väl att det hela tiden kommer nya metoder och synsätt. Man ska lita på sig själv.

  • älskarlivet81
    Mortiscia skrev 2018-04-27 13:31:09 följande:

    Jag tror du missade en sak här, det är MINA barn, inte dina. Så ja, mina barn kommer inte att ha mobil vid 13. Hade du det? Antagligen inte. Hade jag det? Nej. Funkade vårt sociala liv för det? Iaf mitt gjorde det.

    Det är lätt för dig att sitta där och tro att "jaja ge det bara tid", fruktansvärt nedvärderande! Jag vet var jag står och därmed punkt.

    Jag kommer dessutom medvetet att välja en skola där de INTE har 1-1-datorer eller ipads och om det inte finns kommer jag att kräva datorfri undervisning, vilket man har rätt till.


    Oj, vilken skola ska du välja då? Programmering kommer in i läroplanen fr.o.m. i höst.. Datorfri undervisning kan du faktiskt inte kräva..
  • 2barnsmorsan
    Mortiscia skrev 2018-04-27 13:31:09 följande:

    Jag tror du missade en sak här, det är MINA barn, inte dina. Så ja, mina barn kommer inte att ha mobil vid 13. Hade du det? Antagligen inte. Hade jag det? Nej. Funkade vårt sociala liv för det? Iaf mitt gjorde det.

    Det är lätt för dig att sitta där och tro att "jaja ge det bara tid", fruktansvärt nedvärderande! Jag vet var jag står och därmed punkt.

    Jag kommer dessutom medvetet att välja en skola där de INTE har 1-1-datorer eller ipads och om det inte finns kommer jag att kräva datorfri undervisning, vilket man har rätt till.


    Alla skolor kommer ha 1-1 inom snar framtid. Skolverket har en plan för digitalisering i skolan med målet 1-1 för alla barn. Skolan ligger alldeles för långt efter. Barn måste lära sig använda digitala verktyg eftersom allt i vårt samhälle bygger på det idag. Så nej du kommer inte kunna kräva datorfri undervisning om du vill att ditt barn ska klara av grundskolan.
  • TrolletsMor
    1. Vi använder det väldigt lite, vi fick för ett par månader sedan en surfplatta av en bekant, sonen som snart är 4 år fick använda den lite. det som hände var ju att det blev mest tjat om den där surfplattan  ju mer han fick använda den desto mer ville han ha den. Så nu får han bara ha den ibland senast han använde den är nog 1,5 vecka sen och han har väl frågat om den en gång. jag tycker det är viktigt att ha koll på vad barnet gör på surfplattan eller vilken teknik de nu använder. Min son som inte ens är 4 skulle jag aldrig låta använda surfplattan utan uppsikt t.ex. tar han sig gärna in på youtube, och visst finns det bra grejer där men det finns ju också massor med skit rent ut sagt. 

    2. Jag tycker det är deras val och inget jag har att göra med. Jag har märkt att det i princip verkar vara två sidor här en som tycker att man självklart ska ge barnen tillgång till dagens teknik och då gärna från tidig ålder, den andra sidan som tycker att man inte behöver tekniken alls förrän man är åtminstone tonåring. Jag personligen står väl mitt emellan och tycker att båda sidor har en poäng. Jag tycker ju att det är bra om barnen har lite koll på dagens teknik men det är knappast nödvändigt att börja i förskoleåldern för att kunna hänga med i skolan sen, speciellt som tekniken idag är gjord för att vara så enkel att använda som möjligt. Och att kunna spela spel och att titta på youtube när man börjar skolan tror jag inte ger några fördelar i längden gentemot någon som aldrig sett en smartphone eller surfplatta innan de börjar skolan. Skolan kan ju knappast kräva förkunskaper när man ska börja skolan de måste ju börja från början ändå. Flört

    Sedan är det många som inte tycker det är en del i uppfostran när man använder surfplattan men det är klart det är när man använder surfplattan regelbundet och vid specifika situationer speciellt när det handlar om mindre barn. Det handlar ju om situationer där man istället kan lära barnet t.ex. att hjälpa till eller hitta på något själv eller helt enkelt lära barnet att acceptera att vissa situationer är tråkiga. Exempel på sådana situationer är vid hushållsarbete som verkar vara de vanligaste tillfällen då föräldrar låter sina barn ha surfplattan. eller i bilen eller för den delen när man handlar. Jag säger inget om huruvida man gör är rätt eller fel det är upp till varje familj att besluta om själv vad som är rätt för dem. Men jag tycker det handlar om uppfostran.
  • legomum

    Vi har gjort ett aktivt val att inte barnen ska växa upp med surfplattor i hand. Vi vill att barnen ska lära sig hålla i penna och skriva/rita, sträcka sig över bordet för att vända på memorybrickan, att bokstavligen hålla i legobitarna när man bygger osv. Nu är jag medveten om att det finns en stor mängd andra spel också men har som sagt var ingen koll på dem.

    De kommer få varsin platta sedan mest troligt i julklapp då de är drygt 5 år då. Lagom tid anser vi så de hinner lära sig tekniken innan den obligatoriska förskoleklassen när de blir 6 år.

    Självklart finns det barn som har behovet att kunna skärma av och då är ju plattan/smartphonen perfekt. Det är inte dessa barns föräldrar jag funderar över utan de som ger sin ettåring i vagnen en smartphone. Vad är syftet med det?

  • elsi
    legomum skrev 2018-04-28 17:34:15 följande:

    Vi har gjort ett aktivt val att inte barnen ska växa upp med surfplattor i hand. Vi vill att barnen ska lära sig hålla i penna och skriva/rita, sträcka sig över bordet för att vända på memorybrickan, att bokstavligen hålla i legobitarna när man bygger osv. Nu är jag medveten om att det finns en stor mängd andra spel också men har som sagt var ingen koll på dem.

    De kommer få varsin platta sedan mest troligt i julklapp då de är drygt 5 år då. Lagom tid anser vi så de hinner lära sig tekniken innan den obligatoriska förskoleklassen när de blir 6 år.

    Självklart finns det barn som har behovet att kunna skärma av och då är ju plattan/smartphonen perfekt. Det är inte dessa barns föräldrar jag funderar över utan de som ger sin ettåring i vagnen en smartphone. Vad är syftet med det?


    Det är verkligen inte en omöjlighet att få med båda delarna i sina barns liv. Både penna, memorybrickor och surfplattor. Både utelek och film på paddan eller tv. Cykla och sen spela dataspel. Leka i skogen och kolla på youtube.
  • legomum
    elsi skrev 2018-04-29 10:26:34 följande:

    Det är verkligen inte en omöjlighet att få med båda delarna i sina barns liv. Både penna, memorybrickor och surfplattor. Både utelek och film på paddan eller tv. Cykla och sen spela dataspel. Leka i skogen och kolla på youtube.


    Låter tveksamt då nästan alla har sina barn pä förskolan och knappt ser sina barn längre. Men säger du att det fungerar så... jaha.
  • elsi
    legomum skrev 2018-04-29 10:41:31 följande:

    Låter tveksamt då nästan alla har sina barn pä förskolan och knappt ser sina barn längre. Men säger du att det fungerar så... jaha.


    Vad baserar du det påståendet på?? Vilken löjlig generalisering. Jag har haft mina barn på förskolan, men de har naturligtvis även varit hemma med sina föräldrar.

    Självklart fungerar det att ha både surfplatta och penna, TV och spela memory, förskola och hemmatid.

    Ja, jag säger definitivt att det fungerar. Sorgligt om det inte gör det för dig, men det säger mer om dig själv än om andra.

    Och när du hänger på Familjeliv då? Det är inte skärmtid? Tappar du förmågan att hantera en penna och sträcka dig över bordet efter memorybrickorna. Eller klarar du att ha balans mellan skärm och annat i ditt liv?
  • Scheven
    elsi skrev 2018-04-27 10:01:20 följande:
    Hur tänker du själv kring att du uttrycker att teknik som surfplatta används som uppfostran?
    När jag ser tillbaka på min barndom ser jag exempelvis utflykter, biobesök, biblioteksbesök, sagoböcker, datorer etc. alla som en del av den uppfostran jag fick. Naturligtvis finns det mycket mer som går in i en föräldraroll, inte minst i mån av vett och etikett där ingen surfplatta kan ersätta rollen som en målsman har. Men baserat på mina egna, högst subjektiva och fullkomligt icke-vetenskapliga observationer, tycker jag mig se mer och mer av surfplattorna och smartphones samt mindre variationer i mån av aktivitet. Har absolut ingen som helst aning om detta verkligen stämmer, men det var just när jag såg något avvikande som jag inte kunde sluta tänka på det hela.

    Med andra ord ser jag inte uttrycket i fråga som särskilt problematiskt, även om man förmodligen kan formulera sig på ett mer förståeligt vis.

    Som sagt har jag inga barn och kommer aldrig att skaffa några (är homosexuell och har en kritisk ställning till både adoption och surrogatmödraskap), så det är fullt möjligt att jag också har missuppfattat det mesta, om inte allt. Därför är jag tacksam för de svar jag har fått som har gett mig en ny, mer nyanserad, inblick i hur andra tänker kring ämnet.
Svar på tråden Måste man uppfostra barn på modernt vis?