Inlägg från: Anonym (Orolig) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Orolig)

    Ung och utebliven ägglossning?

    Ska försöka göra min historia kort. Jag är för övrigt 23 år gammal. 

    Efter att jag slutade med p-piller så fick jag vid/innan mens svullna, spända och ömmande bröst. Jag kände också av min ägglossning väldigt tydligt i form av värk runt äggstockarna. 

    9 månader efter att jag slutat satte jag in en kopparspiral och värken vid ägglossning blev lite intensivare och brösten fortsatte ömma runt mens. Runt jul (lite mer än 1 år efter p-piller stoppet) kanske det var som jag märkte att mina bröst slutade ömma och svullna upp vid mens och jag slutade känna av min ägglossning.

    Nu 5 månader senare har jag fortfarande uteblivna "symtom". Samtidigt har jag känt en ökad trötthet och orkeslöshet, är väldigt känslig emotionellt och svettas/är varm eller kall mycket. Upplever också mina bröst som lite mindre och slappare än tidigare.

    Jag undrar om någon annan ung varit med om liknande, eller om någon har någon aning om vad som händer med mig och min kropp? 

    Kan tillägga att jag för några veckor sedan fick en oförklarligt svullen sköldkörtel (knöl med vätska i) som kom och gick på en vecka. Tog prover och hade normala värden.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2018-04-26 11:27
    Kom på att jag också fått ökad aptit och törst den senaste månaden, om det kan finnas något samband där också?

  • Svar på tråden Ung och utebliven ägglossning?
  • Anonym (Orolig)
    Anonym (Anonym) skrev 2018-04-26 10:37:52 följande:

    En del slutar ha ägglossning och mens när de sätter in spiral. Det är väldigt lätt för dig att ta reda på om du har ägglossning: om du får mens så har du haft ÄL.


    Tack för ditt svar! Gäller det även kopparspiral som är fritt från hormoner? Vet du vad det beror på?

    Utifrån det jag läst så är det fullt möjligt att ha mens utan ägglossning, så jag litar väl inte riktigt på att mens = ägglossning.
  • Anonym (Orolig)
    Anonym (Kopoae) skrev 2018-04-26 11:02:02 följande:
    Att kopparspiral är fritt från hormon blir lite konstigt då koppar påverkar Östrogen i kroppen och leder till zinkbrist. Inte konstigt att du är trött. Se det jag skrev ovan .
    Tack för ditt svar! Har läst en del om kopparförgiftning men är fortfarande tveksam till om den är boven i dramat. Dels då jag inte fick symtom i samband med insättandet och dels då det verkar som att koppar ökar östrogen, medan som jag förstått det så kan utebliven ägglossning bero på bland annat låga nivåer av östrogen. 

    Sen så är jag tyvärr tveksam då Läkemedelsverket gjorde en undersökning i kopparspiralen men som inte gav några tydliga kopplingar och fallet lades därför ner. Jag vill gärna tro att lösningen sitter i att bara ta ut spiralen, men vill inte ta det beslutet än. Samtidigt så är mina symtom inte konstanta, utan kan variera kraftigt från dag till dag, vet inte om det är vanligt vid kopparförgiftning?

    Dessutom är jag i övrigt frisk utan andra hälsoproblem eller diagnoser. Jag har också ett bra immunförsvar och äter nyttigt så jag ser heller inte att jag skulle vara i riskgruppen för att drabbas av förgiftning.
  • Anonym (Orolig)
    Anonym (Tester) skrev 2018-04-26 11:25:11 följande:

    Testa med ägglossningstester?


    Räcker det att man testar en gång om dagen? 
  • Anonym (Orolig)
    Anonym (Kopoae) skrev 2018-04-26 11:29:56 följande:
    Att läkemedelsverket som gör stora vinster på b.la kopparspiralen lägger ner en sån undersökning säger väl en hel del om trovärdigheten.

    Men man väljer själv. I vilket fall rubbar den balansen i kroppen även om du inte har tecken på högt Östrogen. En kinesiolog kan testa dig varför du är trött och inte har äl
    På vilket sätt menar du att LMV gör stora vinster på kopparspiralen? Att de ens påbörjade undersökningen tyder väl på att de tagit ärendet på allvar. Men det finns såklart riktlinjer kring när de kan gå vidare i utredningen och när de måste lägga ner. Att påbörja en undersökning som sedan läggs ner kan inte direkt vara gratis..

    Jag vet inte riktigt vad jag skulle använda för preventivmedel om jag tog ut spiralen, så det är väl också en anledning till att jag inte gjort det ännu. 
    Nu vet jag ju inte om jag har ägglossning eller inte, tycker dock att mina symtom liknar de vid klimakteriet, så det är därför jag funderar på om jag har utebliven ägglossning eller inte. Det verkar inte som att någon annan upplevt samma sak som mig, vilket känns lite oroväckande. Hade varit skönt att få höra någon annans erfarenheter. För man kan väl inte vända sig till vården med sådana här "besvär".
Svar på tråden Ung och utebliven ägglossning?