• EpicNurse

    Hjälp tyda ultraljud!

    Så små foster har sällan hjärtaktivitet som syns på ultraljud. Det ser ut som tidig v 5+. Så det ser helt normalt ut. Blodprov säger inte så mycket i fall som dessa. Dessutom ska det provet alltid tas med 2 dygns mellanrum. Inte en vecka.

    I fall där man ser en graviditet men när det är oklart om den stannat av eller ej så är det ett uppföljande ultraljud efter ca 10 dagar som behövs. Alla andra prover/undersökningar annat är inkonklusiva och onödiga eftersom de inte ger tydligs svar.


    ~ Sjuksköterska inom gynekologi och kvinnosjukvård ~
  • EpicNurse
    Re9 skrev 2018-05-08 20:28:26 följande:

    Lämnade blodprov hos gyn igår och ska lämna ett på fredag. Sedan gyn på måndag igen. Gyn sa att fostret är bara 2mm och inget hjärtljud alltså något är fel menade han. Att detta inte är normalt för vecka 5 eller 6. Känner mig osäker på det då jag fick beskedet här också innan att mina äggledare var blockerade. Men blev gravid och det ligger i livmodern,ett mirakel tycker dem. Måste ju vara någon passage annars hade jag ej blivit gravid. Hoppas innerligt att det lever.


    Foster som är mindre än 6 mm ?behöver? inte ha hjärtaktivitet för det är för tidigt. Det man såg på ultraljudet motsvarar ju inte v6+4, men det kan mycket väl så att du hade senare ägglossning och att allt det ser bra ut nästa vecka. Det är jättevanligt.
    ~ Sjuksköterska inom gynekologi och kvinnosjukvård ~
  • EpicNurse
    Re9 skrev 2018-05-14 21:45:05 följande:

    Jag klarar inte av ovissheten! Idag på nytt besök. Blodprover visade en ökning men inte tillräckligt tyckte gyn. Från 11 till 21.

    Inget hjärtljud idag iheller,men själva säcken hade växt och även livmodern eller vad det kallas. Strecket syntes inte längre,men uppe i högerkanten på säcken var där något tjockt inbäddat i den. Kunde dock inte se om det var ett foster eller ej.

    Antingen är det ett missfall eller så syns det inte än. Jag har alla gravid symptom men man vet ju aldrig. Nu ska jag dit nästa måndag igen. Och gyn sa att om det inte finns hjärtljud nu eller man ser ett foster tydligare så är det ett missfall. Är så ledsen och rädd! Har kämpat i över 1 1/2 år och trodde aldrig jag skulle bli gravid. Då de sa att jag var blockerad,så ett mirakel tycker dem. Så orättvist om det ska sluta med ett missfall!


    Men hmm.. alltså är det hCG som är så lågt? För med de värdena så ser man inget i livmodern. Alltså, så låga värden har man ju i v 3-4, innan man får positivt gravtest. Och generellt så kan man inte se något i livmodern förrän hCG är över 1000.

    Har man sett någon gulesäck? Annars kan det ju vara en pseudo-hinnsäck, som kan bildas vid utomkvedshavandeskap.
    ~ Sjuksköterska inom gynekologi och kvinnosjukvård ~
Svar på tråden Hjälp tyda ultraljud!