Inlägg från: Anonym (Haaoouuu) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Haaoouuu)

    Dialekter ni har svårt för?

    Skånska är inte vackert

  • Anonym (Haaoouuu)

    Jag tycker nästan alla svenska dialekter är vackra, särskilt österut (Gotland, Åland, Finland, här talas det så vackert), norrut (alla melodiska norrländska dialekter har sin charm), och västerut (Värmland, Västergötland och västkusten har så många fina dialekter). MEN skånska och som de talar i det mellansvenska gnällbältet är inte vackert i mina öron.

  • Anonym (Haaoouuu)
    Anonym (?) skrev 2018-06-02 19:05:52 följande:

    Förstår inte hur någon inte kan gilla skånska. Är ju jättecharmigt. Älskar skånska!


    Det är ljuden, diftongerna och de skorrande alternativt nedsvalda r:en som låter fult, säkert charmigt för någon som är uppväxt med det, men grötiga missljud för oss andra.
  • Anonym (Haaoouuu)
    Anonym (Roligt) skrev 2018-06-02 19:30:20 följande:

    De flesta dialekter är tämligen fula faktiskt. Ffa alla som har tydliga grammatiska fel. Tex 08:or som inte fattar att det inte heter VART är den eller jag vart helt slut. Det heter var.

    Det komiska med folk som haaaatar skånska är att de flesta av dem ogillar skånska för att de är för tröga för att förstå dialekten. Språkligt underbegåvade alltså.


    "Jag vart helt slut" är korrekt svenska, det gamla verbet varda=bliva, som i bibelns "varde ljus".

    "Vart" istället för var tycker jag att jag hör i många dialekter, inget speciellt för Stockholm.

    Jag "haaatar" inte skånska, jag säger bara att det inte låter vackert i mina öron, precis som italienska låter vackert, Mozart låter vackert. Mina öron, hårdrock, arabiska och skånska låter inte vackert i mina öron, alla har vi olika smak.
  • Anonym (Haaoouuu)
    Anonym (Roligt) skrev 2018-06-02 19:46:47 följande:

    Det är knaaappast det stockholmsfjortisarna grundar sina vart på.


    Vart har flera betydelser på svenska. Vart=blev är väldigt gammalt och som sagt helt korrekt, och ingen som använder detta är ?språkligt underbegåvad?.

    Att byta ut var mot vart i meningar som ?vart är han?? är ganska nytt och grammatiskt fel, men så vanligt att det nog blir rätt så småningom men än så länge helt fel i skriftspråk.

    Två helt olika ord alltså, och inget av dem särskilt utmärkande för ?stockholmsfjortisar?, jag hör dem i hela landet (reser en hel del).
Svar på tråden Dialekter ni har svårt för?