Inlägg från: Anonym (Är heller inte bjuden...) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Är heller inte bjuden...)

    Jag är bara bjuden till kyrkan på min väns bröllop

    Anonym (gå eller inte?) skrev 2018-06-04 14:24:10 följande:

    Har en vän som jag iallafall skattat som en av de närmare. Dock ses vi inte ofta pga att vi bor en bit ifrån varandra och har olika rutiner i våra liv. Men periodvis har vi hörts och setts mer under årens gång. Senaste två åren har hon bott och jobbat i London och vi har inte setts under denna tid så mycket  men sms ett par gånger under året. Inte så ofta, men sådan var vår relation. När vi ses är det dock jättetrevligt och vi beter oss då som om vi setts dagligen. Vi pratar om allt och det känns som vi är nära. 

    Nu har hon kommit hem från London och har killen med sig. De ska gifta sig och jag fick ett sms att jag gärna får komma till kyrkan. Jag har inte träffat killen någon gång, så honom känner jag inte och henne träffade jag senast 1,5 år sen, när hon var en sväng i Sverige på besök. 

    Det stod ingenting om fest i sms:et men jag antar att det är en fest efteråt. Jag vill inte fråga och jag vet ju inte heller om det är fest. Kanske hon bara vill ha sin och hans familj på festen och då kan jag förstå att man bar blir bjuden till kyrkan. Men är det fest och andra vänner är bjudna, då känns det unket. Dock stod ingen förklaring till varför jag bara blev bjuden till kyrkan. Hade det stått att jag endast blir bjuden till kyrkan pga att festen är för de närmaste så hade det känts bättre. 

    Jag känner mig lite blåst på konfekten. Det är ju festen som är skoj att gå på och även om det är fint att få närvara på vigseln så är det ju så kort tid och man känner sig lite utanför om det är en fest efteråt som man inte blir bjuden på... Om det nu är fest. 

    Är kluven och lite ledsen faktiskt. Jag vill som sagt inte fråga, det känns dumt. Det känns också trist att få det på ett sms istället för att hon nu när hon är tillbaka istället hör av sig för att ses. 

    Ska man gå eller inte? 

    Hur känner ni inför sånt här? Det verkar vanligt i Sverige vad mina kollegor hävdar. För mig är det nytt iallfall. 


    Intressant. Har ett mellanting mellan vän/bekant som gifter sig och vi har känt varandra i 25 år.

    Samma här. Kontakt till och från. Intensivt när vi var dryga 20 och sedan till och från. Men en person som alltid funnits med.

    Jag är inte bjuden till bröllopet och det känns både och. Är inte upplagt för att gå på bröllop med stor fest, men hade väldigt gärna velat bli bjuden och då hade jag naturligtvis gått.

    Förstår din tvekan. Bjuden via SMS till kyrkan är ingen direkt personlig inbjudan. Och du är inte välkommen till festen.

    Utifrån det du berättar hade jag inte kommit till kyrkan utan istället skickat ett fint kort.
  • Anonym (Är heller inte bjuden...)
    Anonym (gå eller inte?) skrev 2018-06-04 17:40:14 följande:
    Jag känner inte ens att ett kort är kul att skicka. Känns som att ett grattis-sms är tillräckligt då. Jag hade uppskattat ett inbjudningskort till kyrkan mer än ett sms åtminstone. Då hade det känts mer som en ?äkta? inbjudan.
    Ja, när jag tänker efter så håller jag med dig.

    Hade inbjudningskortet till kyrkan varit ett fint inbjudningskort i kuvert och skickat med PostNord hade det varit korrekt att svara på samma sätt.

    Men att bjuda dig till kyrkan via SMS är fattigt. Kanske samma SMS som flera andra erhållit.

    Gå inte på bröllopet och skicka en välformulerad bröllopshälsning via SMS.

    Då kommunicerar ni på samma sätt.
  • Anonym (Är heller inte bjuden...)
    hammarhajen skrev 2018-06-04 18:40:54 följande:

    Hör väl kanske inte hemma här, men jag har aldrig förstått varför man buder bara till kyrkan. Vill man inte ha stor fest så behöver man inte förstås, men som du säger: hur kul är ceremonin egentligen för de som tittar på? Vill man ha "liten och mysig" fest får man kanske ha liten och mysig vigsel också.. Lite egotrippat att tro att vänner vill titta på en ceremoni, men inte få vara med och skåla, mingla och skratta efteråt. 

    Sen kan man ju som gäst förstås välja att bara gå på ceremonin, om man inte kan delta på båda av olika skäl (barnvakt, hälsa, resväg, skiftjobb)


    Har heller inte hört talas om att vissa gäster bara är välkomna i kyrkan.

    Var på begravning för tre år sedan och då valde vissa att endast vara med i kyrkan och det var självvalt.

    Självklart hade de varit välkomna att äta med oss andra om de så velat.
  • Anonym (Är heller inte bjuden...)
    Anonym (M) skrev 2018-06-04 19:28:26 följande:
    Om jag hade en vän som bara skulle ha själva vigselcermonin skulle jag defintivt vilja gå om jag blev inbjuden och hade möjlighet att gå. Tycker det är jättefint att få vara med på. Ser det inte som egotrippat, snarare mer egotrippat att inte vilja vara där för sin vän och dela en fin stund i dennes liv om man inte blir bjuden på någon typ av fest, middag eller mingel efteråt. Alla par vill inte ha ett bröllop utan ser själva äktenskapet som det de vill göra enbart.

    TS - håller med ett par andra som skrivit att du kan väl ringa upp henne bara. Gratulera till det kommande äktenskapet och fråga lite hur det är tänkt och så. SMS är väl kanske lite tråkigt sätt att bjuda in, hade ju kunnat funka bra med ett samtal istället. Och andra sidan kanske hon skickade ut smset till fler personer för att få det gjort snabbt. De kanske bara har tänkt det som.en mer avslappnad grej men bjuder gärna in sina nära att vara med.
    Men man bjuder inte in till bröllop via SMS utan via inbjudningskort.

    De "riktiga" gästerna lär ha fått inbjudan i brevlådan.
  • Anonym (Är heller inte bjuden...)
    Anonym (M) skrev 2018-06-04 20:24:25 följande:
    Inte nödvändigtvis. Som sagt, har man bara tänkt sig ha en avslappnad cermoni och därför vill göra inbjudan lila avslappnad. Inbjudningskort signalerar ju lite mer högtidligt/fest. Är det dessutom med rätt kort varsel så kanske tiden inte ens finns till att beställa och skicka ut inbjudningskort. Skulle nog faktiskt finna det lite mer märkligt att skicka ut inbjudningskort till något om det bara är en avslappnad cermoni. Men det är smaksak förstås, vill man göra det ser jag inget problem med det. Som jag skrev kanske däremot ett samtal hade vart bättre, lite mer personligt och man kan enklare förklara upplägget/tanken. Men och andra sidan, säg att de ville bjuda in rätt många (10+) så blir det ju lite mer tidsåtgång att ringa runt alla, kanske en e-vite (inbjudan via mail t.ex. som kan se ut som ett mer typiskt Inbjudningskort) hade vart ett bra mellanting.

    Oavsett hur de tänkte så böev det såhär ändå. Om TS nu tycker de är goda vänner ser jag inte problemet med att helt enkelt ringa upp, gratulera och fråga om upplägget. Även goda vänner kan göra saker man själv finner lite märkligt och hur man själv inte hade gjort, men så länge det inte är något såpass allvarligt att man måste fundera på vilken typ av person detta verkligen är och om det är någon man vill ja en fortsatt relation med (vilket jag då inte tycker det här är) så ser jag inte riktigt varför det inte bara går att prata om det.
    Ja, vi vet inte alla detaljer och det kan finnas anledningar till varför det blev som det blev.
  • Anonym (Är heller inte bjuden...)
    Anonym (M) skrev 2018-06-04 20:27:32 följande:
    För övrigt, TS vet väl inget om de "riktiga" gästerna fått inbjudan hem i brevlådan. Kan ju likväl vara så att det är såhär de bjudit in alla - vilket är vad jag utgår från i mitt svar.
    Ja, spekulationer. Jag tror dock att de erhållit brevutskick. Inte så att man drar iväg en massa SMS.
  • Anonym (Är heller inte bjuden...)
    Anonym (M) skrev 2018-06-04 20:34:30 följande:
    Som sagt, TS får ringa upp och höra sig för lite. 
    Eller sabbar TS bröllopet genom att ringa in ett bombhot. Obs! ironi.
  • Anonym (Är heller inte bjuden...)
    Anonym (M) skrev 2018-06-04 20:38:21 följande:
    Haha tack för förtydligandet, här på FL vet man ju inte riktigt alltid hur seriösa folk faktiskt är med sina "råd" Flört
    Hatar lyckliga människor! Hade ringt in ett fett bombhot. Häftigt när Farbror Blå kommer och hämtar en och man hamnar på löpsedeln....
  • Anonym (Är heller inte bjuden...)
    Anonym (gå eller inte?) skrev 2018-06-04 21:53:01 följande:
    Fy vad dålig stil. Man tycker att man åtminstone borde bli bjuden tillbaka. Men jag var med om samma sak. Bjöd alla mina vänner på en stor fest och sen blev jag inte bjuden alls av ett par tillbaka. Skittråkigt verkligen. Vi har tappat kontakten. Förstår inte grejen. Och förstår inte vart man drar gränsen. Har man råd att ha en fest har man väl råd att lägga några hundra till. Om man vill. 
    Håller med dig. Du verkar vara trevlig. Är du singel?
  • Anonym (Är heller inte bjuden...)
    Anonym (Sharon) skrev 2018-06-04 22:00:47 följande:

    Hur länge sen är det ni faktiskt umgicks?
    Hur ofta hörs ni på telefon, mail, sociala medier..?
    Har du tagit kontakt och velat hitta på saker sen hon flyttat hem?
    Är svaret att ni inte umgåtts alls på flera år och bara har sporadisk kontakt tycker jag inte alls det är konstigt att du inte är bjuden på mer.


    Fast jag känner att det är antingen eller. Aldrig hört talas om att man bjuder gäster endast till kyrkan.

    Bara underligt, enligt mig.

    Är man hälften så mycket värd som de andra bjudna då, eller vad?
  • Anonym (Är heller inte bjuden...)
    Anonym (gå eller inte?) skrev 2018-06-04 22:03:52 följande:
    Jag kan inte tänka mig att hon inte har skickat inbjudningskort, om jag känner henne rätt blir det ett stort bröllop och en stor fest. Det är vad jag tror därav känns detta trist. 
    Ja, vem snålar med en sådan detalj i ett bröllop? Att bjuda folk via SMS är bara borttappat beteende.
  • Anonym (Är heller inte bjuden...)
    Anonym (gå eller inte?) skrev 2018-06-04 23:04:37 följande:
    Jag har bara fått fina inbjudningar tidigare, och även till dop. Hur många skulle bjuda in till dop bara i kyrkan och sen inte till festen? Förekommer det? För det borde ju vara lika accepterat då eller?
    Nej. det förekommer inte. Låter bara dysfunktionellt. Men har dock hört talas om bröllop där barn inte är välkomna.
  • Anonym (Är heller inte bjuden...)
    Anonym (gå eller inte?) skrev 2018-06-04 23:18:03 följande:

    Men det är ju skitsvårt. Ska jag ringa och fråga henne om hon ska ha fest. Och sen då? Fråga varför jag inte blev bjuden? 
    Har hon en fest för familjen så ok men säger hon ja en fest för vänner och familj? Hur ska jag ens kunna ha ett sånt samtal, ska jag där i telefonen sitta och ifrågasätta varför jag inte blivit bjuden. Det är pinsamt och förnedrande. 


    Jag tror starkt på att om man bjuder till kyrkan via sms så betyder det att inbjudningskorten har en annan formulering,dvs där står det om fest. Så jag tror inte så många är bjudna till kyrkan för då kunde hon skickat ut såna inbjudningskort också men man kan inte beställa hur få inbjudningskort som helst. 


    Hade aldrig någonsin ringt. Blir bara konstigt. Ungefär som att du ringer för att bjuda in dig själv till festen.

    Skicka en hälsning via SMS.
  • Anonym (Är heller inte bjuden...)
    Anonym (gå eller inte?) skrev 2018-06-04 23:29:14 följande:
    Ja men precis som att tigga sig till en inbjudan. Nej det finns ju en anledning till att jag inte är bjuden och att ringa och fråga varför känns ju bara pinsamt. 
    Vill inte visa att jag bryr mig om hon inte bryr sig att bjuda eller ens nämna varför man inte är bjuden. 
    Då får det va. 

    Ja grattis-sms får det bli. 
    Klokt. Du tänker precis som jag tänker.

    Ja, är självförnedring att ringa och fråga eller fiska efter en inbjudan till festen.

    Hoppa det och skicka ett formellt bröllops-SMS.

Svar på tråden Jag är bara bjuden till kyrkan på min väns bröllop