• elin1989

    Jag är bara bjuden till kyrkan på min väns bröllop

    Det är väl bara att svara typ,

    "Hej, tack för inbjudan, blir det nån typ av mottagning efteråt eller hur är det tänkt? Bara så jag kan planera lite bättre."

    Och se vad hon säger. Jag skulle personligen inte gå om jag bara var bjuden på vigseln, tycker det är ett konstigt sätt att bjuda folk. Själva vigseln brukar ju inte vara så kul om man inte är närmast familjen typ. Skulle bara skicka ett grattis-kort eller nåt istället. Om det är som du tror att hon har en stor fest men du inte är bjuden så skulle jag nog inte lägga ner mer tid på den vänskapen. Om hon inte har en fest alls är det ju skillnad men skulle fortfarande inte gå på bara vigseln...

  • elin1989
    Anonym (Exakt) skrev 2018-06-06 07:54:35 följande:

    Ok, såg nu att festen var i oktober. Då är det svårt att avgöra om det är ett save the date sms eller om du blev 'bjuden med armbågen'.. 

    Om du inte hör av dig, hör hon av sig till dig då? Föreslår hon dagar ni kan ses, eller är det bara du? 

    Ett bröllop kostar mycket pengar och någonstans måste man dra en gräns. En del vill verkligen ha med alla de känner och väljer att ha billig mat. Som studentparet som ville ha med alla de kände och umgicks med. De valde att bjuda på kroppkakor, killen hade finkläder han redan hade, hon köpte en fin vit studentklänning att ha på sig och de plockade ängsblommor att dekorera med och att ha som brudbukett. 

    En del vill verkligen ha en riktigt lyxig dag och det kostar. 1500 per person är inte ovanligt och bjuder man då 60 personer blir det 90 000 kr bara där. 60 personer, det går ganska snabbt att fylla för de flesta. Mammor, 2 st, kanske fler om det är skilsmässa med i bilden, men för enkelhetens skull säger vi att det inte är det. Pappor, 2 st. syskon, 2 var, deras partners, där är det 8 personer till. Om de har 2 barn vardera och så farmödrar osv. det är 24 personer bara där. 

    En vacker klänning kan kosta precis hur mycket som helst, men låt säga att den kostar 8000 kr, vilket är ganska billigt för lyx. Kostym, låt säga 2500 kr inkl skjorta osv, skor 1500 för båda, frisör, kan kosta massor men låg säga 1500 kr, brudbukett 2000 kr. Tärnor och marsalkar med kläder och blommor även där 5000 kr. Fotograf, kan kosta 30 000 kr om man vill ha garanti för att det verkligen blir perfekta bilder och att de ska dokumentera hela festen. Bröllopstårta, 10 000 kr hörde jag en summa på för ett tag sen. Men låt säga en mer modest summa 75 kr per bit, det blir 4500 kr. Totalt är i nu uppe i 118 000 kr. 

    Bröllopsresa har jag inte tagit med i priset. De har bott i London, kanske har de nära vänner  eller han kan ha släkt därifrån som de vill husera också, för att de ska ha råd att komma. 


    Det är klart att det är okej att ha ett litet bröllop. Jag skulle dock inte förvänta mig att vänner som jag inte ansåg mig ha plats för på festen skulle klä upp sig och anstränga sig för att bara få gå på själva vigseln. Om man bara har råd att bjuda 60 personer så bjuder man bara 60 personer.
  • elin1989
    Anonym (Exakt) skrev 2018-06-06 07:25:05 följande:

    Exakt, man GÖR bara inte så! Det är fruktansvärt ouppfostrat. 

    Ja, idag är det vanligt att man bjuder vissa till kyrkan och vissa till  både kyrka och fest. Ibland beror det på att man inte har råd att bjuda alla på festen, ibland på att man bara bjuder släkten till festen. 

    Men, att skicka enkom ett sms och bjuda in... Det betyder antingen, som någon skrev, att en riktig inbjudan kommer senare eller att du inte är så nära henne, för henne, som hon är för dig. 

    Så har jag en del vänner som känner, att jag är en nära vän, medan jag egentligen känner att de är mer bekanta. Jag har EN riktigt nära vän som jag talar med dagligen i princip och hon vet allt om mig. Sedan har jag en släkting som jag är nära också, men sen har jag i princip bara bekanta. Jag tycker mycket om dem och jag fikar gärna med dem, men jag delar inte mitt innersta med dem. 

     


    Varför skulle det vara ouppfostrat att skicka ett artigt sms till en vän? Jag skulle absolut fråga. Om hon sa att festen bara var för de närmaste skulle jag bara säga "okej tack!" typ, det handlar ju inte om att starta ett bråk, jag skulle mest vilja förstå vad det var för inbjudan. Jag bor utomlands (Irland) och här skulle det anses väldigt konstigt och ouppfostrat att förvänta sig att någon skulle bemöda sig att komma till kyrkan fast de inte är välkomna till festen.
  • elin1989
    Anonym (L) skrev 2018-06-11 20:26:49 följande:

    Förstår inte. Man går på en vigsel för DEN ANDRES SKULL för att visa sitt stöd till henne som gifter sig. Inte för sin egen. Tycker du agerar och verkar tänka oerhört själviskt.


    Håller inte alls med. Ett bröllop är en fest som ska vara rolig för både den som gifter sig och för gästerna, precis som andra fester. Gästerna är inte rekvisita! Man kan välja att inte ha fest alls eller bara ha middag för de allra närmaste om man vill, men bjuder man ett större antal gäster så är det väl för att dela glädjen och för att alla ska ha en kul dag, inte för att man vill ha fler folk i kyrkan... Begravningar går man på för att visa sitt stöd.
Svar på tråden Jag är bara bjuden till kyrkan på min väns bröllop